Hatay Tabip Odası(HTO) tarafından düzenlenen “Defne’ye Devlet Hastanesi İstiyoruz” imza kampanyası devam ediyor.
Devam eden imza kampanyasının bu hafta sonu sona erdirilerek Hatay Valisi Rahmi Doğan’a teslim edilmesi planlanıyor.
160 Bin nüfuslu Defne ilçesinde Devlet Hastanesi yapılması için başlatılan imza kampanyası ile ilgili Hatay Tabip Odası yaptığı basın açıklamasında “Defne, 2012 yılında çıkan “On Üç İlde Büyükşehir Belediyesi ve Yirmi Altı İlçe Kurulması İle Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” ile ilçe statüsüne alınan 160000 nüfusu ile Hatay ilinin üçüncü büyük ilçesidir. İlçede yaşayan vatandaşların en yakın hastaneye gidebilmek için kilometrelerce yol kat etmesi gerekmektedir. Bu acil vakalar için kimi zaman geç kalınan bir müdahaleye, kimi zaman da hastaların kaybına sebep olmaktadır. Vatandaşlar mevcut hastanelere ulaşmakta zorluk çekmekte, gittiklerinde ise yapılan tetkiklerin sonucu için saatlerce o hastanede beklemek zorunda kalmaktadır. Covid-19 pandemisi gösterdi ki, çocuklar, yaşlılar ve kronik hastalığı olanlar için müracaat edebilecekleri orta ölçekte, pandemi hastanesi ilan edilmemiş, temiz hastanelerin varlığı yaşamsal öneme sahiptir.
Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın 56. Madde’si “Herkes sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahiptir. Devlet herkesin hayatını beden ve ruh sağlığı içinde sürdürmesini sağlama; insan ve madde gücünde tasarruf ve verimi artırarak, işbirliğini gerçekleştirmek amacıyla sağlık kuruluşlarını tek elden planlayıp hizmet vermesini düzenler” demektedir. 
Defne halkı ikinci basamak sağlık hizmetlerine erişimde zorluklar yaşamaktadır. Ülkemizde 20000 nüfuslu çeşitli ilçelerde devlet hastanesi var iken Defne ilçesinde bulunmaması büyük bir eksikliktir. Konu ile ilgili çeşitli girişimler yapılmış, fakat yazılı somut bir adım atılmamıştır. İlçede yaşayan vatandaşların sağlık hakkı ve yaşam hakkı için ulaşılabilir bir yerde devlet hastanesi yapılmasını talep ediyoruz. Hatay Tabip Odası olarak “Defne’ye Devlet Hastanesi İstiyoruz” imza kampanyası başlatıyoruz.” ifadelerine yer vermişti.
Foto-Haber:Neslihan Sağaltıcı

Editör: TE Bilişim