Hatay Uyuşturucu İle Mücadele Derneği (HUMDER) Başkanı Mehmet Ali Özdemir, Bütün kötü alışkanlıklara giden yol sigaradan ve kötü arkadaştan geçtiğini ifade ederek aileleri ve öğretmenleri, “Okul ve arkadaşlıklara” dikkat edilmesi hususunda uyardı. 
(HUMDER) Başkanı Mehmet Ali Özdemir yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi. 
 * ' Bana arkadaşını söyle, sana kim olduğunu söyleyeyim ' sözü boşuna değildir. Bütün kötü alışkanlıklara giden yol sigaradan ve kötü arkadaştan geçiyor. 
*Yeni eğitim-öğretim döneminin başlamasıyla birlikte  okul yöneticilerini ve  velileri uyarmak istiyorum. 
*Okul ve arkadaşlık ilişkilerine dikkat etmek şart.   Aileler ve öğretmenler çocuklardaki değişim ve dönüşüme karşı dikkatli olmalılar.
*Çocuk  ve gençlerin bağımlılıklar konusunda daha bilinçli olmaları yönünde desteklenmeleri gerekiyor .
* Anne babaların çocuklarını çok iyi gözlemlemelerini, onlarla iyi bir diyalog kurarak arkadaşlarını, gidip geldiği yerleri, sosyalleştiği kafeterya ya da merkezleri takip etmelerini öneririm. *Merak ve özenti bağımlılığa kapı aralayabilir
*Arkadaşlar arasında merak, özenti ve kendini ispat etme davranışlarıyla bağımlılıklara yönelme olasılığının daha fazla ortaya çıktığına işaret etmek istiyorum.
 Ailelerin, bu konuda çocuklarına doğru bilgileri vermesi, aile içi iletişimin her zaman güçlü olması ve gençlere yaşam becerileri kazandırmaya özen göstermeleri çok önemli. 
Aynı şekilde öğretmenlerimizin de özellikle sigara içme konusunda öğrencilere rol model olmaları gerekiyor.
 Merak duygusunun çocukları ve gençleri madde bağımlılığına götüren en önemli nedenlerden biri olduğunun altını çizmeliyim. 
Yeni okul, yeni çevre, yeni sınıf ve yeni arkadaşlar çocuğun yeni alışkanlıklar edinmesine de kapı açar. Anne-babalara, onlara bu dönemlerde olumlu alışkanlıklar kazandırmakta rehberlik etmelerin tavsiye ediyorum. Yapılan araştırmalar maalesef riskleri bize açık bir şekilde gösteriyor. Ailelerin özellikle eğitimin başladığı, çocuklarının yeni arkadaşlıklar ve sosyal çevre edindiği şu günlerde daha dikkatli olmaları gerekiyor. Aileler, gerektiğinde bizden yardım alabilir, her konuda danışabilirler.
 

Editör: TE Bilişim