Bir televizyon programına konuk olan TBMM Dijital Mecralar Komisyon Başkanı Hüseyin Yayman yalan haber düzenlemesi ve siyasetin gündemine dair önemli açıklamalarda bulundu..
*SOSYAL MEDYA DÜZENLEMESİ*
(Twitter'ı kapatacak mısınız?) 
Yok öyle bir şey. Niye kapatalım. Twitter'ı da Facebook'u da Instagram'ı da TikTok'u da kapatmıyoruz. Biz yasaklarla savaşan bir partiyiz. 
Bizim talebimiz şu: 56, 51 sayısı sosyal medya yasası çıktı. Buna bağlı olarak bir yıl oldu, komisyon kuruldu. TBMM Dijital Mecralar Komisyonu. Benzeri Avrupa'da da var. Avrupa standardı neyse biz de "fake" haberle ilgili bir düzenleme yapmak istiyoruz. Sosyal medyayla ilgili düzenleme yapıldı zaten Türkiye'de..
FACEBOOK VE INSTAGRAM'LA "DİJİTAL DİPLOMASİ"
Geçen hafta komisyonumuza Facebook ve Instagram'ın temsilcileri geldi. Çok verimli bir görüşme yaptık. Ben buna dijital diplomasi diyorum. Çok pozitif bir toplantı oldu. Ziyaret kalpleri yumuşatır diye güzel bir söz var. Bu ziyaret olumlu bir gelişme oldu. 
*İZLENECEK YOL HARİTASI*
Sizin yayınınızda açıklamak isterim: Bizim yapacağımız düzenlemede asla yasak ve engel olmayacak. Sokağın bir talebi var. Sokak diyor ki: Yalan haber, nefret suçu, çocuk istismarı, kadın ticareti... Buralar maalesef olumsuzluklarla anılan mecralara dönüşmüş durumda. Sokağın sosyal ağları düzenleyin talebi var. İnsanların kişilik hakları ihlal ediliyor. 
(Sosyal medya düzenlemesinin içeriği nasıl olacak?) Dünyanın en büyük şirketleri bilişim şirketleri. Korona bu süreci çok hızlandırdı. (Almanya'da) Temsilcilikler kağıt üzerinde değil. Bizde maalesef öyle. Düzeltilmesi konusunda adım attık. Almanya'da adresi belli, resmi kişiliği belli, orada çalışanlar insanlar o ülkenin hukukuna göre çalışma biçimlerini düzenliyorlar. Yalan haber dolaşıma girerse bir yaptırımı oluyor. 
*TWITTER KENDİNİ PARLAMENTONUN YERİNE KOYUYOR*
Twitter bazen mahkeme gibi davranıyor. Kendini parlamentonun yerine koyabiliyor. 
(Twitter'da yalan haber olursa ne yapacaksınız?) Biz bir şey yapmayacağız. Hukuksal ve yönetsel çerçeve haline getireceğiz. Diyelim ki sizinle ilgili bir haber. Ya da işte HelpTurkey. Bunun istihbarat örgütleri tarafından planlandığı ve yalan habere dönüştürüldüğünü gördük. Twitter otomatik olarak yalan haber olduğunu bildiği için; önce araştırıyor, doğruluyor haberi. PKK terör örgütünün hesapları açık, İçişleri Bakanımız Süleyman Soylu'nun, Sayın Devlet Bahçeli'nin hesabını askıya alıyorsunuz. Bunu kabul etmek mümkün mü? Sosyal ağlar meselesini siyasetin üstünde görüyoruz. Ana fikrimiz demokrasiyi, Türkiye'nin hukuk sistemini korumak. 
*2023 SEÇİMLERİNE DOĞRU*
(AK Parti bir daha seçim kazanamaz deniyor. Ne diyorsunuz?) Çok komik geliyor bana. Her şeyin hafızası var. Partilerin, Türkiye'nin tarihi var. Türkiye çok partili sisteme 1950'de geçti. Tam 70 yıldır Cumhuriyet Halk Partisi, milletin oyuyla tek başına iktidara gelmedi. Darbe sonrası dönemlerde iktidara geldi. 
Seçimi Cumhur İttifakı kazanacak. 2002'de siyasi hayatı bitti, Tayyip Erdoğan muhtar bile olamaz dediler. Kamuoyu araştırmaları bile çok farklıydı. Ne oldu, AK Parti 2002'de tek başına iktidara geldi. 2007'de Cumhuriyet mitingleri oldu. Tehlikenin farkında mısınız diye manşetler atıldı. 367 krizi çıktı. AK Parti iktidarı kaybedecek dediler. AK Parti yüzde 46,7 oy aldı. 2008 yılında parti kapatma davası açıldı. PKK terör örgütü silah bırakma kararı almıştı. AK Parti'ye karşı tekrar terörü, şiddeti başlattı. 2011'de yine AK Parti yüzde 50 oy aldı. 2015'e geldik. Bu defa MİT krizi. 17-25 Aralık hukuk darbe girişimi ve MİT Başkanı'na yönelik olarak "tape"ler yayınlandı. Hem Cumhurbaşkanlığı, hem yerel, hem genel seçimi engellemek istediler. 7 Haziran'da AK Parti birinci oldu. 
Cumhurbaşkanımız bitti demeden bitmez. Göreceksiniz, biz seçimi kazanacağız. 
*LÜTFÜ TÜRKKAN'IN ŞEHİT YAKININA KÜFRETMESİ*
Kendisine milliyetçi diyen bir partinin ve Sayın Lütfü Türkkan'ın bir şehidin yakınına küfretmesi... Hiç şimdiye kadar bir milletvekilinin bir şehit yakınına küfrettiğini duydunuz mu? Lütfü Türkkan'ın kendisine yakışanı yaparak istifa etmesi lazım. 
*CHP'NİN TEZKEREYE "HAYIR" DEMESİ*
CHP'liler nasıl bir hata yaptıklarının farkında değiller. Gelsinler Hatay'da halka izah etsinler. CHP milletvekilleri tezkereye neden "hayır" dediklerini anlatsınlar bakalım, görelim. 2023'te en çok konuşulacak konulardan biri CHP'nin tezkereye "hayır" demesidir. Kılıçdaroğlu, "Kandil'i bombalayacağım" dedi. Bu ne perhiz, bu ne lahana turşusu?
*CHP ŞUURUNU KAYBETTİ*
Doğmamış çocuğa don biçilmez. CHP'nin iktidara gelmesi mümkün değil. CHP tarihi bakımından da Türk demokrasi tarihi bakımından da CHP'liler lütfen alınmasınlar; ama şunu görmek lazım: Türkiye'nin birliği, dirliği... Tezkereye "hayır" demek ne demek? Şuurunu kaybetmektir. Afrin'de Türkiye'yi tehdit eden güçler vardı. Siz, "Burası Türkiye'nin Vietnam'ı olacak" dediniz. İnsan biraz utanır ya. Özetle şunu söyleyeyim: Milletimiz gerçekleri görmektedir. Biz, 2023 seçimini kazanacağız.

Editör: TE Bilişim