İHD Hatay Şubesi Cezaevi Komisyonu ,  “kemik iliği kanseri” tanısı konulan gazeteci Hasta Mahpus Hüseyin Durmaz’ın serbest bırakılması talep etti.
 İHD Hatay Şubesi Cezaevi Komisyonu adına Mürsel Tonguç Salmanoğlu, İHD’ye gelen başvurular ve yapılan görüşmelerde hapishanelerde ciddi hak ihlallerinin devam ettiği vurguladığı açıklamasında şu ifadelere yer verdi. 
“İHD’ye gelen başvurular ve mahpuslar ile yapılan görüşmelerde sağlık hakkı açısından hapishanelerde ciddi hak ihlallerinin yaşandığı aşikardır. Ağır hasta ve hasta mahpusların hijyenik olmayan kalabalık koğuşlarda kalmaları, Hastaneye sevklerde insanlık onuruna yakışmayan tek hücreli ring araçlarıyla götürülmeleri , ihtiyaçları olduğunda ve rahatsızlandıklarında  zamanında revire çıkarılmamaları, gerçekten tedavi edilmek yerine ağrı kesici gibi geçici ve hastalık belirtilerini önleyici ya da ortadan kaldırıcı ilaçlarla baştan savılması, hapishane  revirlerinde her zaman doktorların  bulunmaması, Koğuş ve hücrelerin yeterince ısıtılmaması ve yeterince havalandırılmaması, mahpusların gün ışığından yeterince faydalanamaması, iaşe bedellerinin yetersiz olması, temiz suya ve sıcak suya erişim imkanlarının kısıtlanması, diyet yemeklerinin tedarik edilmemesi gibi bir dizi sorun ve hak ihlali bulunmaktadır. Türkiye gündemini uzun zamandır meşgul eden ve bir türlü çözülemeyen hasta mahpusların tahliye edilmemesi sorunu, ne yazık ki hala devam etmektedir. 
Genel merkezimizin Merkezi Hapishane Komisyonu’nun çalışmaları sonucu hazırlanan “Ağır Hasta ve Hasta Mahpus Listesi” güncellenerek 29 Nisan 2022 tarihinde kamuoyuyla tekrardan paylaşılmıştı. Bu raporda da yer alan bilgilere göre derneğimize ulaşan ve tespit edebildiğimiz kadarı ile Türkiye hapishanelerinde halen 651’i ağır hasta olmak üzere toplam 1517 hasta mahpus bulunmaktadır. Bu sayı sadece derneğimizin eldeki imkânlar dahilinde ulaşabildiği sayılardır. Dolayısıyla gerçek sayının çok daha yüksek olduğunu özellikle belirtmek isteriz. Özellikle ağır hasta mahpus sayısındaki artışın kritik düzeylere eriştiği ve devletin tabutta tahliye etme politikasının güçlendiğini endişeyle görmekteyiz. Başta ağır mahpuslar olmak üzere tüm hasta mahpusların iyileşinceye kadar infazlarının ertelenerek serbest bırakılmaları gerektiğini savunmaktayız ve bu konuda ısrarcıyız. Ne yazık ki Ağır Hasta Mahpuslar, hastalıklarının son dönemlerine gelmelerine rağmen tahliye edilmiyorlar. Adli Tıp Kurumu’nun tahliye kararlarını siyasi tutum izleyerek vermesi, hastane raporlarının Adli Tıp Kurumu tarafından kabul edilmemesi ve verilen raporların ya da alınan kararların “güvenlik” gerekçesi ile uygulanmaması da Ağır Hasta ve Hasta Mahpusların durumlarının ciddiyetini artırmaktadır. Ağır Hasta Mahpusların salgın hastalık durumunda ciddi risk grubunda bulunması nedeniyle serbest bırakılarak infazlarının ertelenmesi tutuklu olanların derhal serbest bırakılması gerekmektedir. 
Bugün Hasta Mahpus Hüseyin Durmaz ile ilgili kamuoyunu bilgilendireceğiz. Hasta Mahpus Hüseyin Durmaz 2021 yılı temmuz ayında sol kaburgasına yapışık bir kitle fark etti. Covid-19 önlemleri nedeniyle ancak 6 Ekim 2021’de ilk kez Dahiliye Uzmanı tarafından görüldü. Göğüs Cerrahisi, Ortopedi uzmanının muayene ve tetkiklerinden sonra 13 Haziran 2022'de PET çekimi yapıldığında, Malign (kanser) şüphesi ortaya çıktı.  30 Haziran’da Kanser olduğu netleşti.  9 Ağustos'ta "Multiple Miyelom" ön tanısıyla kemik iliği biyopsileri yapıldı. Biyopsi sonucu tanı kesinleşti ve Hüseyin Durmaz Kemik İliği Kanseri tanısıyla 30 Ağustos’ta kemoterapi almaya başladı. Hastalığı itibarı ile enfeksiyon kapmaması gereken Durmaz, tedavisini ayakta görmektedir. Her Kemoterapi seansı için Ring aracı ile diğer hastalar ve Covid hastaları ile götürülüp getirilmektedir. Bu durum onun tedavisinde sıkıntı yaratmaktadır. Doktorlar, Hüseyin Durmaz’ın hapishanede komplikasyonlardan korunamayacağı için dışarıda tedavisinin yapılması görüşündedir. Aynı zamanda Doktorlarının önerisi, yüksek düzeyde gıda ve çevre hijyeninin sağlanması ve en az temasın olduğu bir ortamda bulunma zorunluluğudur. Durmaz’ın kemik dokusu eridiği için, kemik kırıkları olma ihtimali de çok yüksek, diyet yemekleri ve tuzsuz yüksek proteinlerle beslenmesi gereken Durmaz’ın hapishanede diyetine uygun, dışarıdan alabildiği tek şey yoğurttur. Bu da onun beslenmesinde sorun yarattığı için ne yazık ki hastalığının ilerlemesine neden olmaktadır.   Adli Tip Kurumu’nun (ATK) vereceği karar sonrası durumu netleşecek olan Hüseyin Durmaz’ın bu zorlu hastalıkla baş edebilmesi için tedavi sürecinin sağlıklı ve temiz bir ortamda sürdürülmesi ve komplikasyonlardan korunması gerekiyor. Bu koşulların hapishanede sağlanması imkânsızdır. Bu yüzden bir an önce infazı ertelenmeli ve tahliye edilmelidir.
Hasta Mahpus Hüseyin Durmaz derhal serbest bırakılmalıdır. “ 
Foto-Haber:Nezahat Fırıncıoğulları

Editör: TE Bilişim