İnsan Hakları Derneği Hatay Şubesi,  basın açıklamasında bulunarak artan ırkçılık saldırılarına dikkat çekti. 
İHD Hatay Yönetim Kurulu Üyesi Irkçılık ve Ayrımcılığa Karşı Komisyon adına Selman Altınöz tarafından okunan açıklamada şu ifadelere yer verildi. 
Uluslararası sözleşmeler, ayrımcılığı yasaklamaktadır. Bunlar arasında Medeni ve Siyasi Haklara İlişkin Uluslararası Sözleşme’nin 2. maddesi, Ekonomik, Sosyal ve Kültürel Haklara İlişkin Uluslararası Sözleşme’nin  (ESKHS) 2. maddesi, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin(AİHS) 14. maddesi, Amerikan İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 1. maddesi ve Afrika İnsan ve Halkların Hakları Şartı’nın 2. maddesi belirtilebilir. Bu ve diğer sözleşmelerde taraf devletler, kendi ülkelerinde yaşayan ve yetkisi altında bulunan herkese ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasal ya da başka fikir, ulusal ya da toplumsal köken, mülkiyet, doğum vb. statüler bakımından hiçbir ayrım gözetmeksizin ilgili sözleşmelerde tanınan hakları sağlamakla ve bu haklara saygı göstermekle yükümlüdür. Bu sözleşmelerde ayrımcılık yasağının kapsamında bazı farklılıklar olmasına karşın maddelerin ortak özelliği, sadece ilgili sözleşme içinde yer alan haklar konusunda ayrımcılığı yasaklamış olmalarıdır. Ayrımcılık yasağı konusu uzun bir süredir Medeni ve Siyasi Haklara İlişkin Uluslararası Sözleşme’nin taraf devletlerce uygulanmasını denetlemekle görevli İnsan Hakları Komitesi’nin (İHK) önünde gündeme gelmektedir. Komite kararlarıyla, konuyla ilgili uluslararası alanda genel kabul gören standartlar ortaya konulmaktadır. Sözleşme, ayrımcılık yasağına hem 2. maddede hem de 26. maddede yer verir. Sözleşme’nin 2. maddesinin 1. fıkrası ayrımcılık yasağını Sözleşme ’de yer alan haklarla sınırlarken, Sözleşme’nin 26. maddesi şöyle der: “Herkes yasalar önünde eşittir ve hiçbir ayrım gözetilmeksizin yasalarca eşit derecede korunur. Bu bakımdan, yasalar her türlü ayrımı yasaklayacak ve ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasal ya da başka fikir, ulusal ya da toplumsal köken, mülkiyet, doğum veya diğer statüler gibi, her bağlamda ayrımcılığa karşı eşit ve etkili korumayı temin edecektir.” Bu madde ile hukuken tanınmış tüm haklar bakımından ayrımcılık yasaklanmıştır
Daha 2022’nin ilk ayının başlarında, Ocak ayının ilk 10 gününde dört bir yandan ırkçı saldırı, linç girişimi, ırkçı nefret ve hakaret haberleri geldi. 9 Ocak 2022’de, aralarında daha önce Hukuk Fakültesi’nde satır ve palalarla öğrencilere saldıran İsa Kök’ün de bulunduğu kalabalık ülkücü bir grup Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi kapısı önünden geçen 3 Kürt gence saldırarak bıçakla yaraladı. Yaralananlar oradan kaçtıklarında ikinci kez 20-25 kişilik bir grubun saldırısına uğradıklarını ve seyir halinde olan polis ekibini durdurduklarını, polislerin kendilerini arabaya bindirerek hastaneye götürdüklerini anlattılar. Saldırı sırasında sarf ettikleri ırkçı hakaretlerden saldırganların gençlerin Kürt kimliğini bildikleri anlaşılıyordu. 
Aynı gün İstanbul Esenyurt’ta Bağlarçeşme Caddesi'nde bir grup Suriyeli bir vatandaşın dükkânını "Burası Türkiye, Suriye değil" sloganları atarak taşladı. Organize olduğu belirtilen saldırıda dükkânın camlarını kıran grup, içeri girerek eşyaları tahrip etti. 
8 Ocak’ta ise Ankara Pursaklar’da Afgan bir aile, aynı mahallede yaşayan silahlı iki kişi tarafından kendi evlerinde saldırıya uğradı, ağır bir şekilde darp edildi. 
6 Ocak’ta haberleştirilen olayda ise Batman merkeze bağlı Petrol Mahallesi’nde bulunan Petrol Lisesi Müdürü Ö.Ç.’nin Kürt öğrencilere “kanı bozuklar” şeklinde hakaret ettiği ve şikâyetçi olan velileri “Vali benim arkadaşım. Okulu başınıza yıkarım” diye tehdit ettiği aktarıldı. Daha önce Ülkü Ocakları’na üye olduğu belirtilen ve şu an Türk Eğitim Sen Şubesi Başkan Yardımcısı olan Ö.Ç.’nin, İstiklal Marşı’nın okunmasına eşlik etmeyen öğrencileri hedef aldığı, çocuklara “vatan hainleri” diyerek saatlerce soğuk havada beklettiği, sürekli ırkçı söylemlerde bulunduğu, öğrencilere hakaret ve tehdit ettiği, velilerin ve öğrencilerin müdürü şikâyet etmekten çekindikleri dile getirildi. 
Jin News’ın 2 Ocak 2022 tarihli haberine göre de Şükran A., İstanbul Beylikdüzü’nde büfe açmak üzere mal sahibi Hasan K. ile sözleşme imzalama aşamasında çıkan tartışma sırasında Hasan K.’nin “sen zaten Kürt düşünüyorsun, teröristsin” diyerek kendisine ve arkadaşına saldırdığını, dükkânı tahrip ettiğini, saldırgandan şikâyetçi olmasına rağmen polisin ifadesini sanık olarak aldığını anlattı. 
Yine 2 Ocak’ta haberleştirilen bir olayda da bir gece önce CHP İzmir İl Binası’na kimliği belirsiz kişiler tarafından “CHP artık Atatürk’ün partisi değil, Kahrolsun HDP , Irkçılık yaşatır” yazıldığı ve ırkçılığı simgeleyen “gamalı haç” çizildiği bildirildi. 
Kürtlere ırkçılık Cumhuriyet tarihi boyunca en yetkili ağızlardan kışkırtılıp bir resmi politika haline getirilmesi ve geniş kitlelerde Kürt karşıtlığının yaygınlaşması sonucunda Kürtler çalışmak üzere gittikleri batıdaki kentlerde, kasabalarda toplu saldırılara ve linç girişimlerine uğruyorlar. Daha yakın zamanda ise Türkiye’ye sığınan çeşitli statülerdeki, başta Suriyeliler, Afganlar olmak üzere yabancılara düşmanlık da siyasiler tarafından körüklenmekte. “Burada evlenip çocuk sahibi olmasınlar” diyerek “yabancılar”ın nikah ücretini on kat artırıp 100 bin liraya çıkaran CHP’li Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan böylece ırkçılığı ve nefreti kurumsallaştırmış oldu. 
Ona paralel olarak eski İYİ Partili, şimdilerde Zafer Partisi’nin Genel Başkanlığını yürüten Ümit Özdağ sürekli Suriyeli ve Afgan düşmanlığı yapmakta. İzmir'de Suriye kökenli Türkiye vatandaşı bir kuyumcunun dükkânına girerek sorguya çekmiş, kimlik ve ruhsat göstermesini istemiş, bu diyaloğun kaydını da sosyal medyada paylaşmıştı. Ümit Özdağ bir başka sosyal medya paylaşımında Kırşehir’deki bir Afganlının marketinin fotoğrafına yer vermiş, “Kırşehir merkezde Afgan Market-Sahibi Afganistanlı bir genç” notunu düşerek market ve sahibinin hedef göstermiş, sonra da “saldırıya uğrarsa ben sorumlu değilim” diyebilmişti. 
Irkçılıkla mücadele insan hakları mücadelesinin temelidir, bir varlık-yokluk mücadelesidir. İnsan Hakları Derneği Irkçılık ve Ayrımcılığa Karşı Komisyon olarak insanım diyen ve insan yaşamına değer veren herkesi ırkçılıkla mücadelede bir araya gelmeye çağırıyoruz.
Foto-Haber:Nezahat Fırıncıoğulları

Editör: TE Bilişim