İklim Değişikliği Uzmanı Doç. Dr. Abdulla Sakallı, iklim değişikliğine sebep olanların dar gelirliler değil, orta ve zengin kesimin olduğunu ifade etti. 
İklim Değişikliği Uzmanı Doç. Dr. Sakallı, iklim değişikliği nedeninin, özellikle zengin kesimlerin doymak bilmez israfları olduğunu vurguladığı açıklamasında şu ifadelere yer verdi.  
“İklim değişikliğinin en büyük sebebi İnsandır diyoruz. Bunun için önlemler alın diyoruz. Toplanıyorlar. Karar alıyorlar. Toplantıya özel jetleri ve makam araçları ile gidiyorlar dünya devletleri başkanları. Kararlar peş peşe açıklanıyor. Azaltım ve uyum projelerini hayata geçirmeliyiz diyorlar. Daha az et tüketmeli, daha çok sebze ağırlıklı beslenmeli, daha az ağaç katliamı yapılmalı, daha az balık tutulmalı, atmosfere daha az seragazları salınmalı, daha az enerji harcanmalı, her süreci verimli ve sürdürülebilir bir vizyon ile yönetmeliyiz diyor toplanan başkanlar. Ve dar gelirli dünya vatandaşlarına sesleniyorlar. 
Lakin şunu dile getirmeye çekiniyorlar; Dünya nüfusunun neredeyse %70'ini oluşturan dar gelirliler, %30 orta ve zengin kesimi beslemek için daha fazla hayvan besliyor, daha fazla balık tutuyor, daha fazla tarım alanı açmak için ormanları tahrip ediyor, %30'lular refah içinde yaşasın diye daha fazla enerji üretiminde çalışıyor. Dar gelirliler zaten ayda bir et yiyor, yılda bir kaç defa balık yiyor, enerjiden tasarruf ediyor, besinleri ölçülü bir şekilde kullanıyor.
Yani burada İklim değişikliğine neden olan başlıca etmenler; dar gelirlilerin aktivitelerinden açığa çıkan seragazları değil, özellikle zengin kesimlerin doymak bilmez israflarına hammadde yetiştirmek için yaptıkları aktivitelerdir. 
Bu nedenle çözüm, zengin kesimin daha fazla kazanma hırsı ve doyumsuzlukları kontrol altına alınmalıdır bu dünyada. Özellikle Batı bu konuda derhal aksiyon almalı ve sömürü düzenini gözden geçirmelidir.“
Foto-Haber:Nezahat Fırıncıoğulları

Editör: TE Bilişim