Hatay Valisi Rahmi Doğan başkanlığında, 2022 Yılı 1. Dönem İl Planlama ve Koordinasyon Toplantısı gerçekleştirildi.

21 Ocak 2022 Cuma günü saat 14.00’de Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı Toplantı Salonu’nda Vali Doğan başkanlığında gerçekleşen toplantıya, Hatay Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Metin Açık, MKÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan Kaya, İSTE Rektörü Prof. Dr. Tolga Depci, Vali Yardımcısı Yusuf İzci, İlçe Kaymakamları, İl Jandarma Komutanı Emrullah Büyük, İl Emniyet Müdürü Ahmet Arıbaş, Sahil Güvenlik İskenderun Grup Komutanı Oğuz Emre Çiçek, İlçe Belediye Başkanları, Bölge Müdürleri ve Kurum İl Müdürleri katıldı.

Toplantının açılış konuşmasında, 2021 yılında İlimizde yapılan yatırımları değerlendiren Vali Doğan konuşmasında, “2021 yılı tamamında 359 proje üzerinde çalışıldığını ve bu projelerin 178’si genel ve özel bütçeli kuruluşlarca, 181’inin ise belediyelerin imkanlarıyla gerçekleştirilen projelerin toplam bedelinin 2 milyar 732 milyon TL’dir. Genel ve özel bütçeli kuruluşlarca üzerinde çalışılan 178 adet projenin toplam bedeli 5 milyar 620 TL’dir. 2021 yılı ödenekleri ise 1 milyar 118 milyon lira dönem sonu itibariyle 853 milyon TL harcama yapılmış ve yüzde 76 nakdi gerçekleşme sağlanmıştır. Mahalli idarelerimizce yürütülen 181 adet projenin toplam bedeli 2 milyar 71 milyon TL’dir. 2021 yılı ödenekleri toplamı ise 1 milyar 614 milyon TL olup dönem sonu itibariyle 891 milyon TL harcama yapılmış yüzde 55 nakdi gerçekleşme sağlanmıştır. Genel ve özel bütçeli kuruluşlarımız ile mahalli idarelerimizin gerçekleştirdiği yatırımlarda nakdi gerçekleşmenin en çok yüzde 96 ile tarımda olduğu görülmüştür. Bunu yüzde 74 oranla imalat ardından yüzde 73’lük eşit oranla sağlık ile turizm sektörleri izlemiştir. İlimizde 2021 yılın da 359 adet projeden 185’i tamamlanmış olup hizmete alınmıştır. 174 proje ise halen devam etmektedir.” dedi.

Ekonomi ve istihdamın çok önemli olduğunu vurgulayan Vali Doğan konuşmasının devamında, “1998 yılında başlayan Erzin OSB’nin bugün itibariyle tüm parselleri yatırımcılara tahsis edilmiş ve yapımı biterek üretime geçme aşamasında olan fabrikalar var. 51 parsellik Kırıkhan OSB’nin Kırıkhan Belediyesine ihalesi yapılarak yapımına başlanıldı ve projenin %40 tamamlanmış durumda ve 4 Şubat itibariyle de ön tahsislere başlanılacaktır. Yıllardır konuşulan Altınözü ilçemizde ki Enek OSB projesinde yapım aşamasındayız. Besi ve Karma OSB olarak ikiye ayırdığımız projemizin Besi OSB kısmına ait 25 parselin ön tahsislerine Şubat ayı içerisinde başlanacak olup, Karma OSB kısmının ise Ocak ayı içerisinde yer seçimi tamamlanacak. İlimizde deniz turizmini geliştirmek amacıyla Arsuz ilçemizde Yat Limanı ve Su Sporları Merkezi projesini, Samandağ Çevlik - Arsuz Kale sahil yolunu tamamladık. DOĞAKA ile birlikte Payas, Dörtyol ve Erzin ilçelerimizde yaz turizmine yönelik barınaklar inşa ettik ve sahil bandımızda ki turizm lokasyonlarını güçlendirmek istiyoruz. Yayladağı Dalış Merkezi projemiz var, ilçemizdeki Karamağra bölgesinde çevreye zarar vermeden bu projeyi gerçekleştirmeyi düşünüyoruz. Reyhanlı ilçemizde ki projesi tamamlanan Müderrisoğlu Konağının ihalesini gerçekleştireceğiz. Kırıkhan ilçemizde ki Sarı Okul projesi tamamlanmış olup önümüzdeki süreçte Kırıkhan Belediye Başkanlığı ile protokol yaparak restorasyonuna başlanacaktır. İskenderun ilçemizde ki Eski Hükümet Konağı’nın Arkeoloji Müzesine dönüştürülmesine dair restorasyon projesi tamamlanmış olup önümüzdeki günlerde ihalesini gerçekleştireceğiz. Burada İlimizin köklü tarihine ait ve sergileyecek alan bulamadığımız için hali hazırda depoda beklettiğimiz eserleri sergilemeyi planlıyoruz. İskenderun Lisesi’nin ise restorasyon projesi tamamlanmış olup restorasyon işlemlerini TOB ile birlikte yapacağız. Erzin ilçemizde Şahin Tepesi ile ilgili Erzin Belediye Başkanlığı çalışma başlattı, Belediyemizin çalışmasına DOĞAKA kanalıyla bizde destek vereceğiz. Antakya ve Defne ilçelerimize birer karakol yapılmasına dair projemiz var, çalışmalarını arkadaşlarımız yapmakta. Payas ve Altınözü İlçe Emniyet Müdürlükleri yapım projelerimiz var. Samandağ ve Yayladağı ilçelerimizde Hükümet Konağı projelerimiz var. Hatay Polis Evi projesi tamamlanmış olup önümüzdeki ihalesi gerçekleştirilecektir.” dedi.

Vali Doğan’ın, toplantının ilimiz ve kurumlarımız için hayırlara vesile olmasını dileyerek konuşmasını noktalamasının ardından ilimizdeki yatırımlarla ilgili olarak bölge müdürleri, kurum müdürleri ve belediyeler sunumlar eşliğinde kendi alanları ile ilgili olarak sürdürülen projelerin fiziki ve mali gerçekleşme oranları hakkında katılımcılara bilgiler verdi.
Foto-Haber:Uğur Hüzmeli

Editör: TE Bilişim