İskenderun Kadın Platformu düzenledikleri basın açıklamasıyla İstanbul Sözleşmesine sahip çıktıklarını ve vazgeçmeyeceklerini vurguladılar.                                 
İskenderun Kadın Platformu üyesi kadınlar basın açıklamasında neden İstanbul Sözleşmesi'ne sahip çıktıklarını kamuoyuna anlatırken, "Eril zihniyet duysun ki mutlaka kazanacağız. Çünkü nüfusun yarısı yaşamın kendisiyiz." dedi.
Güvercin Parkı'nda gerçekleştirilen açıklamayı kadınlar adına Zeynep Parlar yaptı.
Parlar, açıklamasında "Biz kadınların bir hayali var. Şiddetsiz bir dünyada, eşit yaşamı inşa etmek. Şiddetsiz Avrupa şiarıyla imzalanan İstanbul Sözleşmesi bu yüzden bizim için çok anlamlı, vazgeçilmez, mor çizgimiz" dedi.
Danıştay’da görülen İstanbul Sözleşmesi davalarına dikkat çekerek, binlerce kadın avukatın İstanbul Sözleşmesi'ne sahip çıktığını vurgulayan Parlar, İstanbul Sözleşmesi'ne neden sahip çıktıkların anlatarak “* İstanbul Sözleşmesi'ne sahip çıkıyoruz. Çünkü; kadınlar öldürülüyor. 2017 yılında Hatay’ın Dörtyol ilçesinde Medine Kara dosyası intihar denilerek kapatılmaya çalışıyor. Hukuk mücadelemiz ısrarla devam ediyor. Mayıs ayında 35 kadın katledildi.
* İstanbul Sözleşmesi'ne sahip çıkıyoruz. Çünkü, kadınlar cinsel şiddete uğruyor. Flört şiddeti yaşamlarına mal oluyor. 27/05/2022 tarihinde bir genç kız etüt merkezinden atlayarak intihar etti. Gençler ölüyor. Sebebi araştırılmıyor.
*İstanbul Sözleşmesi'ne sahip çıkıyoruz. Çünkü, dezavantajlı gruplar için mücadele eden Kadın cinayetlerini durduracağız Derneği kapatılmak isteniyor. Siyasi iktidar muhalif kesimlere ve özellikler kadın siyasetçilere, kadın ve LGBTİ+ hakları savunucularına, kadın sanatçılara sistematik olarak taciz ve baskı uyguluyor, eril şiddeti bu yönde de teşvik ediyor. Hukuk devleti olma yolundan gittikçe uzaklaşıyor. Yaşamı savunan biz kadınlar Kadın Cinayetlerini Durduracağız Derneği ile dayanışmayı büyütüyoruz.
* İstanbul Sözleşmesi'ne sahip çıkıyoruz. Çünkü, kadınlar kamusal alandan silinmek istiyor. Nafaka, ev içi emeğin sömürülmesi, pandemi bahanesiyle işten çıkarılan ve yoksulluğa mahkum edilen kadınların sesiyiz. Siyasal iktidarın eril dille kadınları susturmaya çalıştığı söylemleri kabul etmiyoruz. Sürtük değiliz.
* İstanbul Sözleşmesi'ne sahip çıkıyoruz. Çünkü şiddeti önlediği gibi şiddet ihtimalini de ortadan kaldıran düzenlemedir. İstanbul Sözleşmesi uygulanıyor olsa idi bugün Nagehan Erbek yaşamını korumak için eşini öldürmek zorunda kalmazdı. Yaşamak için öldürmek istemiyoruz.
* İstanbul Sözleşmesi'ne sahip çıkıyoruz. Çünkü bizim mor çizgimiz. Danıştay’da savunma yapan kadın avukatları selamlıyoruz. Eril zihniyet duysun ki mutlaka kazanacağız. Çünkü nüfusun yarısı yaşamın kendisiyiz.” İfadelerine yer verdi.
Açıklamada "Danıştay davayı kabul et, Sözleşmeyi uygula, İstanbul Sözleşmesi'ne sahip çıkıyoruz" sloganları atıldı.
Açıklamanın ardından üç dakikalık oturma eylemi yapan kadınlar daha sonra dağıldı.
Foto-Haber:Neslihan Sağaltıcı

Editör: TE Bilişim