Uzun yıllardır yaşamını sürdürdüğü İstanbul’dan pandemi sürecinin dezavantajlarını fırsata dönüştürmeyi başarmış biri. O, Samadağlı, kadın ve Endüstri Mühendisi. Selin Çelik, çalışkan, yaratıcı ve üretken yönünü doğduğu topraklardan almış olsa gerek ilçemizin merkezinde fidancılık yapmaya başlamış.
 Metropoldeki yaşantısını bırakarak kendini ilçemizin bereketli topraklarına atmış.
Çelik’i iş yaptığı tarlasında ziyaret ederek, kendisini daha yakından tanımak istedik.
Tarlasında binbir emek ve uğraşlarla yetiştirdiği fidelerinin yanında, onlarla tek tek ilgilenirken rastladığımız Selin Çelik, Samandağ merkezinde yapılmasa da Fidanlı Mahallesinde gördüğü fidan yetiştiriciliğinden esinlenerek bu işi kendisinin de yapabileceğine inanarak bu işe başladığını belirtti.
Selin Çelik kendisini tanıtırken aslen Samandağlı olduğunu belirterek “1992 yılında İskenderun'da doğdum. 2 yaşında babamın tayini sebebiyle İstanbul’a yerleştik. Eğitimimi İstanbul’da tamamladım, Haliç Üniversitesi İşletme Fakültesi İşletme Enformatiği lisansını bitirdikten sonra, çalışma hayatına devam ederken Marmara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Yönetim Bilişim Sistemleri ve Mühendisliği Yüksek Lisansını tamamladım.
Özel sektörde başta; telekominikasyon olmak üzere, start-up projeler, belediye sektörü ve bankada bir çok büyük şirketin Bilgi Teknolojileri Departmanları’nda çalıştım. Şu an Turkcell’in projesinde İş Analisti olarak görev yapmaktayım. Pandemi nedeniyle çalıştığım şirket uzaktan çalışmaya geçince ben de bu fırsatı değerlendirerek 1 yıl önce doğaya olan tutkumun da tetikleyiciliğiyle Samandağ'a yerleştim. Ve burada fidan yetiştiriciliğine başladım.” dedi. 
Çelik, konuşmasının devamında şu ifadelere yer vererek  “Ülkemizde ve dünyada yaşanan hem pandemi süreci, hem de ekonomik durumun bütün insanlara gösterdiği şeyin aslında doğal olanın ve üretimin ne kadar önemli olduğuydu.” dedi.
Çelik, burada insanların her daim toprakla iç içe olmasından dolayı çok önemli görmedikleri şeyin büyük kentlerde yaşayan, her tarafı beton kaplı binalardan başka bir şey görmeyen insanlar için toprağa dokunabilmenin çok önemli olduğunu ve toprakla, bitkilerle uğraşmanın zorluklar içerse de kendisine büyük bir keyif verdiğini ifade etti.
Fidelerin sulanmasından ilaçlamasına, budanmasından pazarlanmasına kadar her aşamasında bebek gibi bakım isteyen fidanlarla bizzat kendisi ilgilenen Çelik; yorucu olsa da fidanların arasında mutlu olduğunu, özellikle de Pandemi sebebiyle uzaktan çalışma fırsatı yakalayan birçok insanın; çiftçilik veya hayvancılık üzerinde girişim yaptığını da sözlerine ekledi. Çelik, üretmenin gücünün farkında olduğunu ve bir yandan da doğaya olan katkısıyla gurur duyduğunu söyledi.
Tarlasında binlerce Gemlik zeytini, Pikan cevizi, Avokado ve Trabzon/Cennet Hurması (tin frence) fideleri yetiştirdiğini ve bu fideleri Türkiye'nin birçok yerine gönderdiğinin de altını çizdi. Satış sonrası da bilgi, birikim ve tecrübeleriyle, alıcılara hizmet desteği sağladığını belirten Çelik, Endüstri Mühendisi olmasına rağmen bitkiler hakkında verdiği bilgilerden bazen kendisini Ziraat Mühendisi zannettiklerini de gülümseyerek sözlerine ekledi.
Çelik, konuşmasını şöyle sürdürdü “Uzun uğraşlar, keşifler, yorgunluklar... sonuç olarak geçti zaman!  "Sabırlı acının meyvesi tatlıdır" derler ya! Hep bu cümleden aldığım güçle emeğimi tazeledim. İşte en tatlı yerine geldik. Binbir emekle büyüttüğüm, bebek gibi bakımlarını yaptığım, zaman zaman dertleştiğim zaman zaman da onlara şarkı söyleyerek neşelendiğim, üzerine titrediğim, gözümden sakındığım fidelerim büyüdüler. Şimdi ise bu güzel enerji birikimi ile verimli meyve verecekleri bahçelerini arıyorlar. 
24 Ekim 2022 tarihinde ilk fidanlarımı Karaağaç ve Arsuz (Hatay)'da dikilmek üzere yolcu ettim.  Arkasından İstanbul ve Ankara’ dan gelen isteklere yanıt verdim. Avokado, Pikan Cevizi, Hurma ve Gemlik Zeytin fidanlarım gittikleri yerde bolluk ve bereket getirmesi ümidiyle; doğaya katkının bereketini, üretimin bolluğunu ve kadının gücünü bir araya getirerek gururlanmama ortak olan herkese teşekkür ediyorum. İşin en güzel tarafı da yıllar sonra bir yerlerde benim verdiğim fidanları ekmiş birileri ile karşılaşacağım ve bu plansız karşılaşmada insanlar benim fidanlarımın meyvesini yiyor, gölgesinde oturuyor olacak. Ve yıllar önce ‘Selin adında ziraatçi olmayan bir mühendisten almıştık’ diyecekler ve adımın bu güzel etki ile anılmasıyla daha da mutlu olacağım. ” dedi.
Sizler de bu güzel emeğin sonucu yetişen fidanları bahçenize dikmek isterseniz, Selin Çelik’i  0543 379 00 31 no’lu telefondan arayarak detaylı bilgi alabilir ve sipariş verebilirsiniz.
Foto-Haber:Neslihan Sağaltıcı
 

Editör: TE Bilişim