12 Mart İstiklal Marşı’nın Kabulünü kutlama ve Mehmet Akif Ersoy’u Anma etkinliği Samandağ Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi.                                        
İstiklal Marşı’nın kabulünün 101. yıldönümü dolayısıyla düzenlenen etkinliğe; İlçe Kaymakamı Murat Kütük, Samandağ Cumhuriyet Başsavcısı Abdullah Fatih Bildik, Samandağ Belediye Başkan Yardımcısı Tahsin Demir, İlçe Milli Eğitim Müdürü Menderes Tunç, İlçe Emniyet Müdürü Asuman Karacık, Ak Parti Hatay İl Yöneticisi ve Samandağ Koordinatörü Hasan Arslan, Daire Müdürleri, okul müdürleri, öğretmenler, öğrenciler ve çok sayıda davetli katıldı.
Zübeyde Hanım Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi tarafından hazırlanan programın sunumunu Edebiyat Öğretmeni Işılay Şevik Tespi gerçekleştirdi. Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan programda günün anlam ve önemini belirten konuşmayı Tarih Öğretmeni Semire Yüksek Şahutoğlu yaptı. 
Şahutoğlu, konuşmasında “Bugün, İstiklal Marşı'mızın kabulünün 101. yılını kutlamak ve şairi Mehmet Akif Ersoy'u anmak vesilesiyle bir araya gelmiş bulunmaktayız. İstiklal Marşı'nı anlamak için onun hangi şartlarda yazıldığını bilmek ve bu çerçevede değerlendirmek gerekmektedir. O elemli ve buhranlı günlerde İzmir gitmiş, Bursa düşmüş, Afyon kaybedilmiş. Düşman orduları, Anadolu'nun her yanına sokulmuş. Türk milleti tarihinin en karanlık günlerini yaşamaktadır. Mehmet Akif, Kuvayi Milliye'nin Ege'deki merkezlerinden Balıkesir'e gider. Burada, halktan aradaki ayrılıktan kaldırmalarını, düşmanlara karşı birleşmelerini isteyip herkesi yurt savunmasına çağırır. 
Meclisin açıldığı günlerde "Artık burada duracak zaman degildir," diyerek Ankara' ya gelir. İstiklal Marşımız, yurdumuzun düşman işgaline uğradığı bu felaket günlerinde yazıldı. Saldırgan düşmana karşı Anadolu'da tutuşan heyecanı koruyacak, vatan sevgisini ve inancı canlı tutacak bir marşın hazırlanması düşüncesi, Genel Kurmay Başkanı İsmet (İnönü) Paşa'dan geldi. İsmet İnönü, böyle bir marşın Fransa ordusunda mevcut olduğunu ve bizim ordumuz için de faydalı olacağını Milli Eğitim Bakanlığına iletti. Milli Eğitim Bakanlığı da bu düşünceyi benimseyip bir yarışma düzenledi. Beğenilen güfte için 500 lira ödül verilecekti. 
Yarışma için 734 şiir gönderildi. Bir kurulca bunlar titizlikle incelenip 6 tanesi ayrıldı. Ama hiçbiri beğenilmedi, marş olacak değerde bulunmadı. O zaman Burdur Milletvekili olan Mehmet Akif para ödülünden rahatsızlık duyduğu için yarışmaya katılmamıştır. Yakın arkadaşı Balıkesir Milletvekili Hasan Bey'in isteği üzerine Mehmet Akif, marşı yazmaya razı olur.

48 saatte bitirilen İstiklal Marşı, imzasız olarak Milli Eğitim Bakanlığının seçici kuruluna sunuldu. Milli Eğitim Bakanı Hamdullah Suphi daha önce seçilen 6 şiirle birlikte yeni şiiri Ordu Komutanına gönderdi. Komutanların değerlendirmesi  sonucu, Mehmet Akif’in şiiri birinci oldu. İstiklal Marşı, daha sonra TBMM’de okunur. 12 Mart 1921'de yapılan oylama ile İstiklal Marşı çoğunlukla kabul edildi. İstiklal Marşı'm anlayabilmek ve kavrayabilmek için, öncelikle Mehmet Akif’i iyi anlamak, onun benliğinde muhafaza ettiği “milli mücadele ruhunu" hakkı ile hissetmek şarttır. İstiklal Savaşı, kuşku yok ki Türk ulusunun ölüm kalım savaşı olmuştur. Böyle zamanlarda uluslar kendilerini var eden ve ayakta tutan esas değerlerin farkına varırlar. 
Vatan, ulus, hürriyet gibi mefhumların kıymeti, milletlerin zorlu süreçlerden geçtiği bilhassa savaş zamanlarında tüm hassasiyetiyle idrak edilir. Mehmet Akif Ersoy İstiklal Marşı'nda Türk ulusunun neden savaştığını, neye inandığını açık bir şekilde anlatmıştır. Akif, topyekün milli mücadelenin yaşandığı Kurtuluş Savaşı'na İstiklal Marşı'mızı armağan etmiştir. Vatan ve ulus sevgisinin, bağımsızlık ve hürriyet aşkının en veciz ve en seçkin ifadesi olan İstiklal Marşı'm bize hediye olarak sunan milli şairimiz Mehmet Akif Ersoy'u saygıyla anıyor ‘Allah bu millete bir daha İstiklal Marşı yazdırtmasın.’” ifadelerine yer verdi.
Program okul öğrencileri Sıla Açıkel ve Yeşim Açar’ın okuduğu şiirlerle devam eden program, sinevizyon gösterimi, Oratoryo gösterisi ve ardından İngilizce Öğretmeni Seyfettin Soğuksu yönetimindeki müzik grubunun müzik dinletisiyle devam etti.
Okullar arası en iyi İstiklal Marşı okuma yarışmasında birinci olan Zeynep Bozan tarafından İstiklal Marşı okundu. Program Resim, Şiir ve Kompozisyon yarışmasında dereceye giren öğrencilere protokol üyeleri tarafından ödüllerinin verilmesiyle sona erdi.
Foto-Haber:Neslihan Sağaltıcı

Editör: TE Bilişim