Samandağ Kan Hastalıkları ve Bedensel Engelliler Koruma Dayanışma Ve Yardımlaşma Derneği(SAKABE- DER) Başkanı Vahit Çay ile Talasemi ve Orak Hücreli anemi hastası dernek üyeleri yaşadıkları sorunları dile getirmek için basınla bir araya geldi.
SAKABE-DER Başkanı Çay, toplantıdaki konuşmasında Hatay ilinin kan hastalıkları bakımından en yoğun oldu bölgelerden biri olduğunu belirterek “Talesemi hastalarımız her ay 2 ünite kan almak zorundalar. Kan bağışı az olduğundan hastalarımız kan sıkıntısı çekiyorlar. Hastanelere gidip geri dönmek zorunda kalıyorlar. Bu problemler hastalarımızın sağlıklı bir şekilde hayatlarına devam etmelerine engel oluyor. Hastalarımız için herkesi önce kan bağışı konusunda daha duyarlı davranmaya ve daha fazla kan vermeye davet ediyoruz. Birde başka bir konuya değinmek istiyorum Kızılay kan alma merkezlerinin tüm ilçelerde olmasını, her hastanede kan alma birimlerinin kurulmasını talep ediyoruz. Çünkü Kızılay’ın kan alma saatleri ve kan alma birimleri yetersiz kalıyor. Hastalarımız bu konuda çok fazla sıkıntı çekiyorlar. Kızılay’ ın daha fazla duyarlı olmasını ve her ilçeye kan alma merkezi kurmasını ve ya Sağlık Bakanlığının yeniden hastanelere kan alma birimleri kurarak, kan alma yetkisini yeniden hastanelere vermesini istiyoruz. Hastanelere verilirse kan alma problemi ortadan kalkacaktır. Kan verme konusunda daha duyarlı olan insanlar daha rahat kan verebilmek için hastaya daha rahat erişebilecektir.” Dedi.
Yaşadıkları sıkıntıları dile getiren dernek üyesi ve talasemi hastası Nazlı Önal “ Başkanımızın belirttiği gibi bizim kan sıkıntımız oluyor. Kan bulamıyoruz ve ya kan stokları yetmiyor. Donör bulmak zorunda kalıyoruz. Gerek biz gerek başka hastalar için herkesi gönüllü olarak kan vermeye davet ediyoruz.” dedi.
Salih Kasımoğlu, Talasemi yani Akdeniz Anemisi hastası olduğunu, HATODER ve SAKABE-DER üyesi olduğunu belirterek “32 yıldır bu hastalıkla mücadele ediyorum Türkiye’de beş bin Talasemi hastası ve buna ek olarak Suriye’den gelen hastalar da var. Bizler Talasemi hastaları olarak her 20 günde en az 2 ünite kana ihtiyaç duyan ve yaşamını sürdürebilmek için ömür boyu kan ihtiyacı olan hastalarız. Türkiye’de kan alma yetkisi bir tek Kızılay’da olduğundan dolayı son 2 yıldır Kızılay'ın bizlere kan bulma tedariki konusunda büyük sıkıntılar yaşamaktayız. Bunların nedenleri olarak; Kızılay'a olan güvenin azalması, kan bağış' yapmaya giden vatandaşlara ilgisiz davranılması, bağışçılarını fazla bekletilmesi, çalışma saatlerinin az olması, başlıca nedenler arasındadır. Kan öncelikle biz Talasemi hastaları başta olmak üzere, herkes için ve her an sürekli bir ihtiyaçtır. Derneğimiz ve kana ihtiyacı olan herkes adına ilgili kurumlardan istirhamımız; kan alma yetkilisi sadece Kızılay’da olmayıp, bunun için 7/24 kan alma birimlerinin oluşturulması; bütün hastanelerde kan alma birimlerinin yapılıp ve bağışçılardan kan alınması kan ihtiyaçlarının giderilmesi konusunda etkili bir yöntem olacağını düşünmekteyim. Bir istirhamımız da yardımsever iyiliksever vatandaşlardan olacak; lütfen kana ihtiyacı olan talasemi hastaları ve herkes için yılda 4 defa düzenli olarak kan bağışı yapınız. 1 kan 3 can diyerek 18-65 yaş arası tüm vatandaşları kan bağışı yapmaya davet ediyorum.” dedi. 

SAKABE-DER Başkanı Çay, yeniden söz alarak vatandaşlardan üç ayda bir kan vererek hem kendi sağlıkları hem de hastalar için kan bağışı konusunda daha duyarlı olmalarını istedi. Çay, ayrıca kan hastalıklarının yoğun olmasından dolayı Samandağ Devlet Hastanesinde görev yapacak Hemotoloji birimi kurularak doktor bulundurulmasını talep etti.

Editör: TE Bilişim