Bölgenin ilk “Başparmaktan Koroner Anjiyografi” işlemi Hatay Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde gerçekleştirildi. 
Hatay Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nden yapılan açıklamada “Kardiyoloji Uzmanı Dr. Barış Kavvasoğlu tarafından gerçekleştirilen bu işlem Türkiye’de sayılı merkezde yapılabiliyor. İşlem sol elin atar damarının en uç kısmı olan distal radial artere baş parmağın üstündeki enfiye çukurundan giriş yapılarak gerçekleştiriliyor. 
Kasık veya el bileği bölgesinden anjiyografiye göre kol ve eli besleyen atar damarın en uç kısmı olan başparmak bölgesinden girilerek yapılan işlemin birçok avantajı bulunmaktadır. 
Başparmak bölgesinden gerçekleştirilen işlem sırasında hasta kolunu sol kasık bölgesine doğru normal duruş pozisyonunda tutmakta, bu pozisyon hem hasta hem de doktor açısından büyük konfor sağlamaktadır. İşlem sonrası kanamanın durdurulması daha kolay, istenmeyen kanama ve şişliklerin oluşması daha azdır. 
Kronik böbrek hastalığı olan hastalar için, vasküler geleneksel radial yaklaşımda damardaki olası yaralanma hemodiyaliz için bu bölgenin kullanılmamasına neden olur. 
Dolayısıyla, “Başparmaktan Koroner Anjiografi” ile gelecekteki arterio-venöz fistül ihtiyacı için damar korunmuş olur. “ denildi.
 Foto-Haber:Nezahat Fırıncıoğulları

Editör: TE Bilişim