İnsan Hakları Derneği(İHD) Hatay Şubesi 25 Eylül 2021 Cumartesi günü yapacağı  “Dayanışma Konseri Etkinliği” nin iptal edilmesini kınamak amacıyla basın açıklaması yaptı.
Antakya Parkı'nda geçtiğimiz Cumartesi günü gerçekleştirilen basın açıklamasını İHD Hatay Şube Başkanı Servet Üstün Akbaba yaptı.
Akbaba, açıklamasında “Demokratik toplumun en önemli kriterlerinden biri olan barışçıl dayanışma etkinliği yapma hakkı; kamuya açık alanlar da dahil olmak üzere tek başına veya başkalarıyla birlikte düzenleme ve bunlara katılma hakkını içerir. 
Barışçıl dayanışma etkinliğine getirilebilecek sınırlamaların çerçevesini halk sağlığını koruma amacıyla sınırlandırılması, demokratik bir toplumda gerekli bulunan ve hukuka uygun olarak getirilen sınırlamaların dışında; yapılan bu kısıtlama başka içerikleri çağrıştırmaktadır. 
Barışçıl dayanışma konseri etkinliği hakkına bu çerçevede iptali kararı eşitlik ilkesi bakımından tam anlamıyla hukuksuzluktur. 
Bu yasaklanmayla hakkın özüne dokunulmuş, demokratik bir toplumda olması gereken hukuk ve adalet ilkesi çiğnenmiştir. İptalin içeriği tamamıyla meşru gerekçeleri, insan hakları ve eşitlik ilkesine uygunsuzdur. 
Dayanışma etkinliğinin barışçıl içeriği ve niteliği, şiddet veya şiddet çağrısı içermediği, halk sağlığını etkileyecek kitle olmadığı ve yasal iznin alındıktan sonra iptali hukuksuzdur. Birey ve gruplar yanında, tüzel kişiliklerin de düzenleyecekleri barışçıl dayanışma etkinlikleri uluslararası sözleşmelerle devletlerin bu etkinlikleri kolaylaştırma ve koruma yükümlülüğüne vurgu yapmakta ve yetkili mercileri göreve çağırmaktadır.
 İnsan Hakları Derneği Hatay Şubesi olarak   25.09.2021 Cumartesi günü ‘’Sümerler Amfi Tiyatro’da’’  düzenleyeceğimiz , ‘’Dayanışma Konseri’’ Defne Kaymakamlığınca ‘’Konsere Çıkacak Grup Üyelerinin Koronavirüs (Covid-19)  temaslı oldukları ve salgınının  toplum sağlığı ve kamu düzeni açısından oluşturduğu riskin asgari seviyeye düşürülmesi ..’’gerekçesiyle  etkinlik bildirimimiz  iptal edilmiştir.
 İnsan Hakları Derneği Hatay Şube Yönetimi olarak salgının başlangıcından itibaren ‘’halk ve üye ‘’ sağlığı konusunda gereken hassasiyeti hep göstermiştir. Her şeyin bu kadar serbestleştiği dönemde, böylesi gerekçelendirme kararı, asla kabul edilecek gerçekliğe sahip değildir. Sahne alacak bir kişinin karantinada olması ve karantinada olduğu söylenen diğer kişinin ise, covid-19 olmadığı tarafımızca bilinmektedir. Ayrıca iptale gerekçe olan kişiler farklı iki grupta olması; zaten konserde sahne alamayacak olmaları, konseri engelleyecek bir durum değildir. Diğer grup üyelerinin katılımıyla konserimiz yapılacaktı. 
Defne ilçesinde değişik sosyal dernek ve dayanışma gruplarının destekleriyle gerçekleştirilen kültür ve sanat festivalleri, konserleri, binlerce vatandaşların yoğun katılımıyla günlerce sürmüştür. Hidro Parkta gerçekleştirilen etkinliğin akşam programında Kaldırım Grubu sahne almıştır ve binlerce vatandaşımız katılmıştır. 
İnsan Hakları Derneği Hatay Şubesi’nin düzenlediği etkinliğe ise sadece beş yüz kişi davet edilmiştir. Etkinliği halk sağlığı, temel ilkemiz olan sağlık hakkı ilkesi esas alınarak bu kadar sınırlı tutmamıza rağmen covid-19 salgınının arkasına sığınılarak, asıl gerekçelendirmeleri ifade etmemek hukuk devletinin eşitlik ilkesine terstir? Bu hukuksuz ve yanlı tutumdur.
 Eşitlik ilkesine aykırıdır. Kaldı ki dayanışma etkinliğimizde sahne alacak grup üyelerinden koronavirüs temaslı olduğu söylenen kişinin yapılan test sonucu negatif ve ayrıca HES kodunda risksizdir. Halk arasında kurt ve kuzu hikayesi vardır. Aynı derede su içerken kurt, kuzuya bağırmış; ‘’Ne yapıyorsun sen? Suyumu bulandırıyorsun!’’Aman kurt hazretleri ‘’demiş. ’Sizin suyunuzu nasıl bulandırabilirim? Siz yukarıdasınız. Ben aşağı taraftayım. Suçlamanız gerçeğe uymuyor. ’Kurt uysa da, uymasa da, bulandırsa da bulandırmasa da seni yiyeceğim. Var mı bir diyeceğin ?’’demiş. Bu hikaye tamda mevcut durumu gerekçelendirme biçiminden kaynaklanmaktadır. Bu kararın Bölgesel yasaklamanın ve genel politikalarının sonucu olduğunu düşünüyoruz. Konserin iptali kararını komik buluyor ve kınıyoruz. Kamuoyunun takdirine bırakıyoruz böylesi kararın gerekçesini.” ifadelerine yer verdi.Foto-Haber:Nezahat Fırıncıoğulları
 

Editör: TE Bilişim