İlçemizde uzun yıllardır sanayi sektöründe olan fakat Küçük Sanayi Sitesi dışında hizmet veren esnafla görüşerek taleplerini dinledik.                    
Tarım makinelerinden, oto tamire ve oto elektriğe birçok alanda hizmet veren esnafların bir kısmı Kooperatiften yer talep ettiklerini, bir kısmı ise böyle bir girişimde bulunmadıklarını ifade ettiler.
Sanayi sitesinin çok önemli bir ihtiyaç olduğunu vurgulayan esnaflar, özellikle şu anki sistem olan Sanayi Sitesi işleyişini kabul etmediklerini belirterek “Kiracının kiracısı” olmak istemediklerini vurguladılar. 
Esnaflardan Selim Kaynak, 2014 yılında sanayi sitesinden dükkan talep ettiğini belirterek “Sanayi sitesinden dükkan talep ettiğimizde kooperatif katılım bedeli adı altında kimi esnafımızdan 100.000 kimi esnafımızdan 120.000 TL talep ediliyor. Bu bedeli de kendi aralarında sözde kurdukları yönetim kurulu kararıyla belirliyorlar. O bedeli ödeyip kimseye mahkum kalmak istemedik. Ben 2014 te başvurdum imalathane kurmak istedim benden 10 bin TL para istendi. Önce bu ücreti ödüyorsunuz, sonra aidat ve kira ödüyorsunuz.” dedi.
Çivi, konuşmasında Sanayi sitesi kooperatifi sorununun yeni olmadığını yaklaşık 2 yıl önce de bu konuyu Samandağ Belediye Başkanı Refik Eryılmaz’a aktardıklarını ifade etti. 
O sırada söz alan Yusuf Oktay, sanayi sitesinden dükkan talebinde bulunmadığını belirterek “ Mevcut Sanayi sitesinin Samandağ sanayii esnafını kaldırabilecek bir durumda olmadığı kanaatindeyim” dedi.
Esnaflar sanayi sitesi taleplerini yineleyerek, bu taleplerini belediyenin yerine getirmesini,  muhataplarının kooperatif olmasını istemediklerini belirttiler.
Esnaflardan Nebil Çivi “Yanlış anlaşılmasın, Hiç kimse hiç kimseye karşı değil. Sonuçta Samandağ’ da oluşan bir sorun var. Kangrenleşen bir sorun var. Kimisi 30 kimisi 40 yıllık esnaf. Ben 35 yıllık esnafım. Kendimi bildim bileli Samandağ’a sanayi sitesi yapılacak. Ama maalesef bir arpa boyu yol alamadık. Kendilerinin tabiriyle Sanayi sitesi esnafı ve dışardaki esnaf olarak esnafı ikiye böldüler. Yanlış. Samandağ’da toplasan 200 tane ustamız var. Bizi böyle bölmeleri bizim için acı bir şey. 200 ustayı bir araya getiremiyoruz. Basın yoluyla birbirimizi itham ediyoruz. Böyle bir şey olmaz. Kooperatif lağvedilecek. Bizim muhatabımız Türkiye Cumhuriyeti yazan Samandağ Belediyesi. Resmi bir kurum, onun başkanı kim bizim oylarımızla seçilmiş olan kim Ahmet olur Mehmet olur bizi alakadar etmez. Biz isimden yana değiliz. Bizim için önemli olan şu anda sıkıntımız var. Sanayi sitesi. “ dedi. 
Mevcut CiMER başvurusu sonucunda olası bir yıkılma riski tespit edilirse, oradaki esnafın hiçbir şekilde mağdur olmasını istemediklerini belirten esnaf Ayhan Direybetoğulları “ Belediye Başkanından kamuoyu önünde aldığımız güvence doğrultusunda sözünde durmadığı takdirde biz de karşısında dururuz. Esnafımıza yeni olan kapalı dükkanlara taşıyıp, yıkılacak dükkanların yeniden projelendirilip dükkan yapılacak, dışarıda kalan ustaları da oraya yerleştirecek.” dedi.
Esnaflar, Samandağ’a yakışır bir Sanayi sitesi istediklerini vurgulayarak “Başka yerlerdeki sanayi sitesi gibi mülk sahibi olmak istiyoruz. Kira öder gibi mülk sahibi olalım istiyoruz. Biz kimsenin mağdur olmasını istemiyoruz. Mahmut Hocaoğulları’ da, Refik Eryılmaz’ da bize ekmek getirmiyor. Bize muhattap lazım biz mağduruz.” ifadelerine yer verdiler.
Sanayi Sitesi konusunun siyaset üstü bir konu olduğunu belirten esnaflar “ Mesele artık ilçe menfaati meselesi.” dediler.
Muhataplarının Samandağ Belediyesi olması gerektiğini belirten esnaflar “Kooperatif istemiyoruz, kiracının kiracısı olmak istemiyoruz.” dediler.
Foto-Haber:Neslihan Sağaltıcı

Editör: TE Bilişim