Vatandaşların yaşadığı önemli sorunları yazmak, açıklamak, dile getirmek,  duyurmak, çözüm istemek duyarlılık göstermek ve insanlık ve vatandaşlık görevidir.  Vatandaşların yaşadığı fakat yeterince dile getirilmeyen bir sorunun çözüme kavuşması için yetkililere duyurmaya çalışacağım.  Yetkililerin sağır sultan olmadıklarını var sayıyorum. 
Bilen bilir. İstanbul’da yıllar önce Anadolu’dan gelen saf insanlara Galata Kulesini, Şehir Vapurlarını, Boğaziçi Köprüsünü satarak ünlendi Sülün Osman.  Teşbihte hata olmaz Yarseli Sulama Birliği Samandağ Şubesi  de yağan yağmurları satmaya çalışıyor. Bu parayı ödememek için itiraz etmeye niyetlenenlere  ‘Ben devletim Her Zaman Haklıyım’  diyor.  Sülün Osman  yaşıyor olsaydı  ve sulama birliğinin yaptığını duysa bunlar neden benim aklıma gelmedi diye kıskançlıktan çatlardı.
Yağmurun bedelini ödemek istemeyenlere de icra yoluyla tahsil etmeye çalışıyor.  
Yarseli Sulama Birliği Samandağ Şubesi haksız ve hukuksuz uygulamalarla  büyük mağduriyetler yaratıyor. Su kullanıcısı olmayan, herhangi bir tarımsal faaliyette bulunmayan, sulama birliğinin hiçbir hizmetinden yararlanmayan  insanlardan sulama parası adı altında para talep ediliyor.
SULAMA SUYUNUN TAŞINMAZA UZAKLIĞI GÖZARDI EDİLİYOR
Ayrıca bu insanlara ait taşınmazlarda sondaj, su kuyusu vb. yapılar olmadığı için yeraltı sularından yararlanmaları mümkün değildir. Sulama kanalları taşınmazların bulunduğu noktaya oldukça uzak olmasına rağmen, sulama suyunun taşınmazlara ulaşmasını sağlayacak kanal, hendek vb. gibi  yapılar olmadığı halde taşınmaz sahiplerinden sulama parası talep edilmektedir. Kanal suyunun Ulaşmasının ve ulaştırılmasının mümkün olmadığı arazilerden sulama parası alınmamalıdır.
YAĞMUR SUYU SATILIK. 
Tüm bunları anlatmak ve haksız uygulamalara itiraz etmek amacıyla yetkili personel ile yüzyüze yapılan görüşmelerde; ‘taşınmazda ağaç varsa  ve sadece yağmur suyu ile sulanıyor olsa bile bu para ödenecektir. Çünkü yağmur suyu toprağa düştükten sonra yeraltı suyuna karışır, yeraltı suları da bize aittir, dolayısıyla bu suyun parasını talep etme hakkımız vardır’. Şeklinde cevaplar alınmaktadır.
TARIMA ELVERİŞSİZ YERDEN PARA
DSİ  1000 m2 den küçük olan parsellerde tarımsal faaliyetlere uygun değil gerekçesi ile sondaj kuyusu ruhsatı vermemektedir. Ama sulama birliği bundan çok daha küçük taşınmazlardan sulama parası talep edebilmektedir. DSİ ye göre tarıma elverişsiz olan küçük alandan da Sulama birliği para alıyor. Sulama birliği kayıtlarını DSİ ye göre yenilenmelidir. Tarım dışı araziden sulama parası alınmaz.  
  DSİ, Valilik, Kaymakamlık, Dernekler,  belediyeler, milletvekilleri, Siyasi partiler, Sendikalar ve bütün sivil toplum kuruluşlarını ve aydınları sorunun çözümü için duyarlılığa davet ediyorum. Bütün kurumlarda Vatandaşı mağdur eden, ceberut uygulamalara son verilmelidir. Vatandaşın parası deniz değil. Deniz olsa bile bitter. Deniz bitti. Vatandaştan ne koparsam kar anlayışı bitmeli. Vatandaşta imkân kalmadı. 

Editör: TE Bilişim