Samandağ Belediyesi tarafından düzenlenen 2. Kitap günlerinin birinci gününde gerçekleştirilen söyleşi bölümünün ilk konuğu Gazeteci- Yazar Barış Yarkadaş oldu.
Hz. Hızır Parkında gerçekleştirilen söyleşide Gazeteci - Yazar Yarkadaş “Türkiye’nin Geleceği “ üzerine konuştu.  
“GERİCİLİK, YOBAZLIK SONU GELMEYEN KARANLIK BİR TÜNELDİR.”
Vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği söyleşide Yarkadaş, Hatay’ da, ilçemizde bulunmaktan dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirerek başladı. Yarkadaş “ Hatay, Mustafa Kemal Atatürk’ün düşünce sisteminde olan laikliğin, demokrasinin, farklı inançlara saygı duymanın, herkesin birbirine müsamaha gösterdiği, anlayış gösterdiği bir yer. Herkesin aslında imrenerek baktığı bir model. Türkiye’ nin geleceği ne olmalı sorusuna cevap ararsak bence Türkiye’ nin geleceği için tek model Hatay Modelidir. Onlarca farklı etnik kimliğin, onlarca farklı dini inancın bir arada yaşadığı ve bunların hiçbir şekilde birbirine sorun çıkarmadığı, tam bir barış ve kardeşlik modeli Türkiye’ ye örnek olacak bir model. Türkiye’ nin geleceği nasıl olmalı diye sorarsanız Hatay gibi olmalı.” İfadelerine yer verdi. Yarkadaş, Hatay’ da neden sorun yaşanmıyor sorusuna burada laikliğin iyi benimsendiğinden kaynaklandığını belirtti. 
Yarkadaş konuşmasının devamında; 1937’de anayasaya giren Cumhuriyet’in temel ilkesi olan Laikliğin günümüzde toplumsal yaşamdan çıkarılmaya çalışıldığını ve bunun olması durumunda ne olacağını basit bir örnekle panel üzerinden vererek; kadınların panele gelemeyeceğini söyledi. Afganistan’ da yaşananlarla ilgili konuşan Yarkadaş “ Amerikan emperyalizminin maşası gerici yobaz Taliban örgütünün dünyaya nasıl bir karanlık saçtığını katıldığımız programlarla Afganistan da laikliğin kırıntısına dahi izin verilmediği için kadınlarımızın nasıl yok sayıldığını gösteriyoruz. Gericilik, yobazlık sonu gelmeyen karanlık bir tüneldir.”
“AKP VE MHP İKTİDARI TÜRKİYEYİ YÖNETEMİYOR”
Türkiye’ de Siyasal İslamcıların mahkemelerin bile dini anlayışla karar vermesini istediklerini savunan Yarkadaş “Yapılan bütün tartışmaların ısrarla ve bilerek köpürtmeye Türkiye’ de yaşanan yolsuzluk, yoksulluktan dikkatleri uzaklaştırarak ülkeyi laiklik ve din tartışmasının içine sokmaya çalışıyorlar. Niye çünkü hepiniz şunu biliyorsunuz Adalet ve Kalkınma Partisi ile Milliyetçi Hareket Partisi iktidarı Türkiye’ yi yönetemiyor. Birleşik Metal- İş sendikasının raporuna göre; evi kira olan ve en az 2 çocuğu okula giden bir ailenin en az 10 bin TL geliri olması gerekiyor ki yoksul sayılmayın. Türkiye’ de 10 bin TL kazanan acaba kaç kişi var. Bu rapor Türkiye’ de yoksulluğun hangi aşamaya geldiğini göstermesi açısından önem arz ediyor. Bizim ısrarla Laikliği tartışmamızı isteyen arkadaşlar bunları görmezden geliyorlar.” dedi.
 Yarkadaş, Kahramanmaraş ‘ ta yaşanan istismara olayına da değinerek “Şans oyunlarından sosyal medyaya her konuda fikir beyan eden Diyanet İşleri Başkanı, ne yazık ki bu olayın ortaya çıkmasından sonra hiçbir şey konuşmuyor.” Kendi bünyesindeki Kur’an kursunda yaşananlara ses çıkarmayan Diyanet işleri başkanına seslenen, Yarkadaş “AKP’ nin sosyal medyayı baskı altına almak için yaptığı girişimleri onlara destek olmak adına “ sosyal medya engellenmelidir, sosyal medya zapturapt altına alınmalıdır “ diyorsanız. Eğer siz işiniz olmadığı halde Yargıtay binasının önüne gidip dua edip bizim mahkemelerimizi adeta kadı mahkemesine dönüştürerek, hakimler, savcılar üzerinde bir baskı kurmaya çalışırken kuran kursundaki istismarı görmezden geliyorsanız. Siz diyanet işleri başkanı değil Cumhur ittifakının diyanet işleri partisinin temsilcisisin. Sizin bağımsız bir organmış gibi görüş bildirme hakkınız yoktur.” dedi. 
Gazeteci- Yazar Yarkadaş konuşmasında İstanbul seçimlerinden  verdiği örneklerle yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimiyle ilgili, Türkiye’ nin geleceğinde eğer Millet İttifakı çok büyük bir hata yapmazsa AKP’ nin de MHP’ nin de artık iktidar olabilme şansı olmadığını belirterek “ yeter ki millet ittifakı Cumhurbaşkanlığı seçiminde bir hata yapmasın, doğru bir aday çıkarsın. Milletvekilliği seçiminde toplumun hassasiyetlerini göz önünde bulundursun. Emin olun ki açlık ve yoksulluktan bunalmış milyonlarca insan ilk seçimlerde mutlaka tercihlerini değiştirir. Milet ittifakının neler yapacağını doğru anlatırsak milleti bıktırmış bu iktidarın Türkiye’nin geleceğinde hiçbir şekilde yeri olmayacaktır. Yapay laiklik tartışmalarıyla açlığı, yoksulluğu, yoksulluğu unutturmaya çalışanların artık topluma verebilecekleri hiçbir şeylerinin kalmadığını, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’ nun dediği gibi hayal satmaktan öteye gidemedikleri çok açıktır.” dedi.
Yarkdaş konuşmasının ardından dinleyicilerden gelen soruları yanıtladı.
Foto-Haber:Neslihan Sağaltıcı

Editör: TE Bilişim