Harita Mühendisi Nazlıcan Küçük, Kadastro yenileme ve itiraz sürecini anlattı.
Küçük açıklamasında “Kadastro yenilemesi çalışmalarından sonra işin bittiğine dair kadastro ekibi tarafından tutanak tutulur.
Yenileme çalışmaları için kadastro iki tip askı ilanına gider. Bunlardan ilki bilgilendirme ilanıdır. 15 gün boyunca kadastro, belediye veya ilgili mahallenin muhtarlığında çalışmanın yapıldığına dair bilgilendirme askıda kalır. Bu süre içerisinde yapılacak itirazlar için doğrudan kadastro müdürlüğü’ne müracaat edilir.
İkinci askı ise güncellemeye tabi tutulan parsellerin eski ve yeni durumlarının ayrıntılı olarak gösterildiği askı ilanıdır. Bu askı süreci 30 günlük bir süreç olup itirazlar kadastro mahkemesine yapılmalıdır.
Peki iki askı süreci de geçtikten sonra itiraz etme hakkımız devam eder mi?
Bu durumda Yargıtay kararlarına göre itiraz hakkı asliye hukuk mahkemesine yapılmak üzere devam etmektedir. Yenileme çalışmaları sonrasında mağduriyet yaşadığını düşünen taşınmaz maliki kadastro müdürlüğüne itiraz dilekçesini iletmesinin ardından bir sonuç çıkmaması halinde kişinin dava hakkı doğacaktır ve ‘Tapu iptali veya düzeltmesi’ adı altında dava açabileceklerdir.” İfadelerine yer verdi.
 Foto-Haber:Uğur Hüzmeli

Editör: TE Bilişim