2022 yılının son günlerini yaşıyoruz. Yeni gelen yıldan büyük umutlar beklenmiyor artık, tüm vatandaşların beklentisi bir önceki yıldan daha kötü olmasın yeter.!
Biz de istedik ki 2022 yılının ilçemiz için bir panaromasını çıkarıp, yapılanları ve yapılmayanları ele alalım.
Tüm dünyayı etkisi altına alan ve ülkemizde yaklaşık iki yıl süren pandeminin ardından ilçemizde hayatın normale dönmesi pek mümkün olmadı. Özellikle dükkanları kapalı esnaflara komik denecek miktarda yapılan destekler dertlerine ilaç olmadı. Esnaf kredi çekerek günü kurtarmaya çalıştı.
Ardından döviz kuru ve petrol ürünlerine gelen zamlar zaten nefes almakta zorlanan vatandaşları ve esnafı daha da boğdu. 
Herkesi krediyi krediyle ödemeye itti. İlçemizde yurt dışında çok sayıda vatandaşımızın olması, ülkemizin genelinden daha iyi durumda olmamızı sağlasa da, artan enflasyon karşısında tam anlamıyla dertlere çare olmadı. 2022 yılında yoluyla büyük tartışmalara neden olan ilçemize yeni bir Devlet Hastanesi kazandırıldı. Üzerine tartışılan yolun bir bölümü HBB tarafından yapıldı.     
 Karayollarına ait ana giriş yolu hastane hizmete girdiği halde hala düzenleme devam ediyor.
Hastaneye ulaşım Samandağ- Yayladağı yolu üzerinden Sutaşı mahallesine doğru sağlanırken, her yağmurda Venedik kanallarını aratmayan görüntüsüyle Karayollarına ait yolun Çevre Yolunun bitiminden sonra el atılacağını umuyoruz. Mahalle içindeki ve HBB yetkisinde olan yolun ise akıbeti ne olur bilmiyoruz.
2022 yılında ilçe merkezindeki yollar HBB tarafından birçok noktada Samandağ belediyesi işbirliği ile asfaltlansa da, uyumsuzluk 2022’de yola kan bulaştırdı ve belediye işçileri birbirine girdi.
Merkezde Samandağ Belediyesi yollar için hummalı bir çalışma yürütse de çevre mahallelerde tek tük yapılan çalışmalar yüzünden sınıfta kaldı.
Yıllardır umutla beklediğimiz Çevre Yolu 2022 yılında da yeniden ihale edildi ve başlayan hummalı çalışmalara rağmen yine bitmedi.
Birçok defa haberlerimize de konu olan yeri belli oldu, evet yapılıyor diye umutlandırılan Mezarlık Kompleksi yine başka bahara kaldı.
Neredeyse dünyada birkaç ilkel kabile dışında herkesin kavuştuğu elektrik Samandağ’ da 2022 yılında da sorun olmaya devam etti.
2022 yılında nihayet hakkımız olan Karaçay barajından ilçemize su verildi. Alt yapı çalışmasıyla Samandağ halkını canından bezdiren ve çözülmesi beklenen Su sorunu Karaçay Barajından da verilmeye başlanmasına rağmen ilçe genelinde uzay çağında olmamıza rağmen 24 saat akmadı. 
İlçemizde üretimin baş mimarı çiftçiler artan fiyatlar yüzünden gübre, ilaç gibi temel ihtiyaçlarını karşılamakta zorlanırken. Su cenneti olan ilçemizde fahiş fiyatla ekinlerini sulamak zorunda kaldı.
Resmi olarak açılışı yapılmasa da Samandağ Belediyesi sahile bir park kazandırdı. İstihdam projesi olarak da lanse edilen parkta beklenen olmadı.
Turizm Bölgesine yakışır bir ilçe olmamız için uğraştıklarını her fırsatta Miami yaratacaklarını ifade eden Samandağ Belediye yönetimi bulduğu ilk fırsatta bizi turizm bölgesinden çıkardı.
Şu anki Samandağ Belediye Hizmet binasının depreme dayanıksız olduğu raporlarla bile tescillenmişken, eski yönetim tarafından yapımına başlanan yeni hizmet binası atıl durumda bırakıldı, ardından artan maliyetler yüzünden işin içinden çıkılamayarak bina çürümeye terk edilerek halkın parası çöp edildi.
Sokak hayvanlarının sebep olduğu ölüm ve yaralanmalar artarak devam ederken  bu konuda bir proje üretilemedi 2022 yılını sonuna kadar ilçeye kazandırılması gereken sokak hayvanları için yapılacak yaşam merkezi (üç gün içinde açılmazsa) önümüzdeki yıla kaldı. 
Ekonomik kriz ve kira kıskacında kapatmanın eşiğine gelen esnaf Samandağ Belediyesinden öncülük yaparak kapsamlı bir sanayi sitesi beklerken Küçük Sanayi Sitesi esnafı dükkanlarının yıkılması ihtimaliyle karşı karşıya kaldı. 
2022 yılında da alışkanlık haline gelen hoşa gitmeyen her haberde basına saldırılar devam etti.
2022’nin sona erdiği şu günlerde vatandaşlar yaşanan bunca olumsuzluğa rağmen umutlarını her zamanki gibi diri tutarak yeni bir yılı karşılamak için hazırlıklar yapıyor ve her yeni yılın vazgeçilmezi olan yerel piyangodan bilet alarak hayallerinin gerçekleşmesi için dilek diliyor.
Biz de sözümüzü güzel dileklerle bitirelim: Savaşsız, şiddetsiz, adil ve kardeşçe yaşanan bir dünya umuduyla, umutlarınızın gerçekleştiği, aydınlık günler dileyerek tüm halkımızın yeni yılını kutluyoruz.
Gazeteci - Yazar Neslihan Sağaltıcı

Editör: TE Bilişim