22. Geleneksel Evvel Temmuz Festivali 2. Günü etkinlikleri kapsamında “Nehna Kendini Anlatıyor” paneli gerçekleştirildi.
İlçemiz Cemal Gürsel Mahallesinde bulunan Meryem Ana Kilisesi Taziye Salonunda gerçekleştirilen panelde Nehna kurucuları Can Terbiyeli, Mişel Uyar, Anna Maria Beylunioğlu ve Emre Can Dağlıoğlu konuşmacı olarak katıldı. 
Panele HDP Samandağ İlçe Eş Başkanı Naim Özbek, TİP Samandağ İlçe Yönetiminden Ferit Diker,  Samandağ Rum Ortodoks Vakfı Başkanı Dr. Dimyan Emektaş, Cemal Gürsel Mahalle Muhtarı Selim Meynioğlu ve çok sayıda kişi katıldı. 
Panelin açılış konuşmasını Samandağ Kalkındırma Derneği adına Ali Karasu yaptı. Karasu, panelin gerçekleşmesinde emeği geçen Hristiyan Vakfı Başkanı Dimyan Emektaş'a ve Cemal Gürsel Mahhallesi Muhtarı Selim Meynioğlu'na teşekkür etti. Ardından panelistleri tanıtarak sözü panelistlere bıraktı. 
Anna Maria Beylunioğlu, Ekim ayında yayın hayatına giren Nehna (Biz), Antakya ve çevresindeki Ortodoks toplumu tanıma, anlama ve anlatma hedefiyle oluşturulan çok sesli, çok yönlü bir fikir platformu olmayı hedeflediğini belirtti. Beylunioğlu; Nehna isminden, platformun kuruluş süreci ve ne olup ne olmadığı üzerine bilgi vererek, güçlü kültürel ögeleri yaşatarak gelecek nesillere aktarmak olduğunu ifade etti. Bizi anlamak için etrafımızı da anlamak ve anlatmak gerektiğini vurgulayan Beylunioğlu “Onlardan farklı değiliz beraber aynı sorunları yaşıyoruz. Hem bu coğrafyada, hem Türkiye’ de ve Dünya’ da” dedi.
Daha sonra konuşan Emre Can Dağlıoğlu, Antakya ve çevresindeki Ortodoks toplumunun tarihsel süreci ile ilgili sunum yaptı.
Mişel Uyar, azınlık toplumlarının biçimlendiren en önemli şeyin anadil olduğunu vurguladı. Uyar, azınlık toplumlarının kendi okullarında anadilde eğitim almasının önemine vurgu yaptı.
Can Terbyeli, azınlıklar, azınlık toplumlarında öne çıkan sorunları, tarih yazımının önemi ve vakıflar sorununu üzerine konuştu. Terbiyeli, azınlık vakıflarında genç ve kadınların yönetimde görev almasının önemi üzerine vurgu yaptı.
Samandağ Rum Ortodoks Vakfı Başkanı Dr. Dimyan Emektaş panelde söz alarak, panele katılan herkese teşekkür ederek, tüm İslam Aleminin Kurban Bayramını kutladı.  Emektaş, konuşmasının devamında “Biz hiçbir zaman kendimizi Rum mu, Arap mı? diye sorgulamadan kendi örf, adet ve geleneklerimizi, bizi biz yapan değerleri bu güne kadar yaşatmaya çalıştık. Bizi biz yapan değerlere ne kadar çok sahip çıkarsak toplum olarak var olacağız.” dedi. Emektaş, konuşmasının devamında “Hatay’ı Nehna’ya benzetiyorum, biz derken bunun içinde Sünni’si var, Alevi’ si var, Hristiyan’ı var, Ermeni’si var ve biz hepimiz burada bir arada yaşama kültürünü içine alan bir hoşgörü ile yaşıyoruz. Hatay’ın zenginliği de budur. Tekrar hepinize hoş geldiniz diyor sağılar sunuyorum.” Dedi.
 Konuşmacıların sunumlarının ardından soru cevap bölümüyle panel sona erdi.
Foto-Haber:Neslihan Sağaltıcı

Editör: TE Bilişim