Prof. Dr. Uzgel: Dünyada Silahlanma Arttı
Akdeniz Kültür ve Dayanışma Derneği(AKDD) ile Samandağ Kalkındırma Derneği (SKD)’nin birlikte düzenlediği festival; farklı etkinlik ve konserlerin yanı sıra 22. yılında da birbirinden özel konuklarıyla farklı konuların tartışıldığı bir festivale ev sahipliği yaptı. 
Festivali kapsamında; bütün dünya gündemini altüst eden, dünyadaki güç dengelerini yerinden sarmasının yanında ekonomik olarak zora sokan Rusya – Ukrayna Savaşı üzerine “Ukrayna Emperyalist Mücadelenin Av Sahası” konulu panel düzenlendi.
Konuşmacı olarak Prof. Dr. İlhan Uzgel’in korona temaslı olması dolayısıyla halk sağlığını tehlikeye atmamak adına online olarak katıldığı panelin moderatörlüğünü AKDD Başkanı Akan Sönmez yaptı.
HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları‘nın da katılımıyla gerçekleşen panelde bu savaşla beraber NATO, Rusya, Ukrayna ve Türkiye’nin durumu masaya yatırıldı.
AKDD Başkanı Akan Sönmez panelin açılış konuşmasında, Ukrayna savaşıyla ilgili istatistiki bilgi paylaşarak “Bu sayılar tartışmalı olsa da bu savaşta bugüne kadar 46 bin ölüm, 13 bin yaralı, 400 kayıp, 43 milyon nüfusun 16 milyonu göç etmek zorunda kalmış, yıkılan binaların 2 bin 300 olduğu ve mal kaybının da yaklaşık 6 yüz milyar dolar olduğu söyleniyor. Emperyalist stratejistlerin satranç tahtasına çevirdiği dünyada son kozu olan savaş bütün dünyada devreye girmiş durumda. Her savaşta halka asker olma ve ya göç önerilirken; savaş sırasında ölüm ve yıkıma maruz kalan emekçi halka savaş sonrasında da yıkımın faturası kesilecek. Bir satranç oyununda olduğu gibi piyonlar ölür ve şahlar kazanır.” dedi. 
Şubat ayında başlayan Rusya- Ukrayna savaşının farklı yönlerden ele alındığı panelde konuşan Prof. Dr. İlhan Uzgel, dünyada silahlanma arttığına dikkat çekti.
Prof. Dr. Uzgel, savaşın çeşitli gerekçelerle başladığını, Rusya’ nın öne sürdüğü gerekçelerden birinin de NATO’ nun genişleme yönünde adımlar attığı ve Ukrayna’ nın NATO alınacak olması olduğunu, fakat bu savı çok yerinde bulmadığını ifade ederek “Ukrayna’nın NATO’ya alınacağını düşünmüyorum. Rusya’nın bir başka bahanesi olan ‘Ukrayna’yı Nazilerden temizleme gerekçesi’ de çok yersiz çünkü dünyanın birçok yerinde Naziler var. Başta Almanya’ da Naziler var orayı neden işgal etmedi. Böyle bakarsak herkes komşusundaki nazleri temizlemek için bir yere girse dünya yaşanacak yer olmaz.” Dedi. Uzgel, Irak’ın Kuveyt’i işgalini hatırlatarak o gün bu bir işgaldir diyenlerin daha farklı davrandığını vurgulayarak “NATO Ukrayna’yı Rusya’nın önüne attı. Dünyada silahlanma arttı. Savaş ölüm demektir. Savaşa karşı barışı savunan ve politikasını yürüten bir yerde olunması gerektiğini düşünüyorum.” dedi.
HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları, konuşmasında Ukrayna-Rusya savaşına çözüm bulunacağı iddia edilen Antalya Konferansı’nda Türkiye’de üretilen silahlar tanıtıldığına dikkat çekerek, “Barış görüşmelerinde silah tanıtıldı. AKP’nin barıştan ne anladığının tam olarak göstergesidir. Kim Suriye’de savaşa izin verdiyse AKP onunla oldu” dedi.
Savaşın derhal bitirilmesi gerektiğinin altını çizen Tülay Hatimoğulları, “Savaşa karşı barış çizgimizi büyütmeliyiz. Barışçıl bir dış politikaya ihtiyacımız var. Barış cesurların işidir ve Türkiye’nin barış politikasına girmenin yolu Neo-Osmanlıcı politikalardan vazgeçmeden geçiyor. Barış kazanmalıdır.” diyerek sözlerini tamamladı.
Panel soru-cevap ile sona erdi.
Foto-Haber:Neslihan Sağaltıcı

Editör: TE Bilişim