Samandağ Belediyesi Psikolojik Danışmanlık ve Yaşam Merkezi sorumlusu Uzm. Psk. Ali Toprak, Halk arasında “Kış Depresyonu” olarak bilinen mevsimsel duygu durum bozukluğuna dikkat çekti.
“Kış Depresyonu”un sık görülme nedenlerine dikkat çeken Uzm. Psk. Ali Toprak, yaptığı açıklamada; “Sonbahar-kış aylarında vücuda güneş ışınlarının alınmasının azalması sonucu beynin bazı bölgeleri uyarılmadığında serotonin hormonunda azalma, melatonin hormonunda ise artış görülür. Serotoninin azalması melatoninin artış göstermesi, kişide uyku ve iştah problemlerine sebep olmaktadır. Bu hormonların dengesizliği sonucunda ise depresyon tetiklenmektedir” dedi.
Samandağ Belediyesi Psikolojik Danışmanlık ve Yaşam Merkezi’ni hayata geçiren Samandağ Belediye Başkanı Av. Refik Eryılmaz’a teşekkür  eden Uzman Klinik Psikolog Ali Toprak, açıklamasının devamında, vatandaşların bu konuya daha çok dikkat etmeleri gerektiğini ve ihtiyaç halinde ücretsiz olarak Samandağ Belediyesi Psikolojik Danışmanlık ve Yaşam Merkezi’nin her zaman vatandaşların yanında olacakalarını belirtti.
Kış Aylarında Ruh Sağlığımıza Dikkat Edelim
Ruh sağlığı en basit tabirle günlük yaşamı, ilişkilerimizi ve fiziksel sağlığımızı etkilemekle birlikteduygusal, psikolojik ve sosyal refahımızı tümüyle kapsar. Düşünme, hissetme ve hareket etme şeklimizi de etkiyen ruh sağlığımız, stresle baş edebilme, problem çözebilme gibi ilişkilerimizde de seçimler yapmamızda oldukça etkilidir. Ruh sağlığı, çocukluktan yetişkinliğe kadar yaşamın her aşamasında önemlidir.
Ruh sağlığı sorunları yaygın olmakla birlikteyardımı da  mevcuttur.Ruh sağlığı ile ilgili konular kişiden kişiye değişkenlik gösterebilir. Fakat hepimizin malumu, sonbaharı yaşıyoruz ve kış mevsimine girmek üzereyiz. 
Peki mevsimler ruh sağlığımız üzerinde nasıl etki oluştururlar? 
Gün ışığında geçen sürenin azalmasıyla birlikte karanlık geçen saatlerin de artmasıyla serotonin düzeylerinde azalma, melatonin düzeylerinde ise artış görülmektedir. Bu da ruh sağlığımızı oldukça etkileyebilmektedir. Mevsimsel değişiklikte yani yazdan kışa geçişlerde ortaya çıkabilen psikolojik rahatsızlıklar arasından en yaygın görünen mevsimsel depresyon, birçok farklı değişken içerse de en önemlisi gün ışığı miktarındaki değişiklik olduğu söylenebilir.Havaların soğumasıyla kişinin fiziksel alanlarının azalmasının da mevsimsel depresyon üzerinde etkili olduğu düşünülmektedir. Mevsimsel depresyon kendine özgü klinik ve demografik özellikleri ile mevsimsel olmayan depresyondan ayrışmaktadır. Mevsimsel depresyonun etkileri ve şiddeti kişiden kişiye göre değişkenlik gösterebilir. Bazı insanlar için durum çok ağır geçmezken, bazıları için daha ağır seyredebilir. Bu durumu daha ciddi ve ağır yaşayanlar mutlaka profesyonel bir yardım almalıdırlar.
Peki Kış Aylarında Ruh Sağlığımızı Nasıl Koruyabiliriz?
•    Beslenmenize dikkat edin, bulunduğunuz mevsime uygun beslenmek ruh sağlığımız üzerinde oldukça etkilidir.
•    Uyku düzenine önem verin, zira düzenli uyku, yorgunluk ve stresi azaltır.
•    Gün ışığından olabildiğince faydalanmaya çalışın.
•    Kış şartlarına adapte olmak için egzersizler yapın, düzenli egzersiz mutluluk hissi veren endorfin hormonunun salgılanmasını arttırır.
•    Moralinizi bozan programlardan kaçının ve size mutluluk veren programları takip etmeye çalışın.
•    Birlikte olmaktan keyif aldığınız kişilerle vakit geçirin.
•    Bu dönemde hayatınızla ilgili kritik kararlar almak için acele etmeyin.
•    Gerçekçi olmayan olumsuz düşüncelerinizi fark etmeye ve onların yerine alternatif gerçekçi düşünceler geliştirmeye çalışın.
•    Şikayetlerinizin devam etmesi ya da şiddetli olması halinde bir uzmana başvurun.
Ruh Sağlığımızı Korumak Neden Önemlidir?
Ruh sağlığı iyi olan insanlar; tam potansiyellerini fark etmeyi, hayatın stresleriyle başa çıkmayı, üretken olup  çalışmayıve yaşadığı topluma anlamlı katkılarda bulunmak gibi yaşamboyu süren, psikolojik iyi olma halini etkilemektedir.”
Foto-Haber:Nezahat Fırıncıoğulları
 

Editör: TE Bilişim