İlçemiz Sorunlarını sık sık gündeme getiren, çözümü için mücadele eden Mevlüd Oruç bu defa da mezarlıklara değindi. 
Samandağ’ın, Asri Mezarlık Kompleksine acil ihtiyacı olduğunu vurgulayan Oruç şu ifadelere yer verdi. 
“SAMANDAĞ ASRİ MEZARLIK KOMPLEKSİ ACİL İHTİYAÇTIR, YAPIN BİR ZAHMET
Hatay ili Samandağ İlçesinde cenazeler üst üste istif şeklinde defnediliyor. 
On yıllardan beri mevcut mezarlıkların yetersiz olduğu biliniyor.  Cenazeler başka mezarların üstüne defnediliyor. Bu günah bütün yetkililerin boynundadır. Yeni mezarlık kompleksi yapmak belediyeler ve devlet kurumları için zor olmasa gerekir. Samandağ ilçe merkezinde ikamet edenlere bu eziyetin hiçbir haklı gerekçesi ve bahanesi yoktur. Samandağ ilçemize Mezarlık kompleksi acil ve zorunlu ihtiyaçtır.
TOPLU MEZAR DEĞİL MEZARLIK KOMPLEKSİ
Hatay ili, Samandağ ilçesinde vatandaşa “bir dokun bin ah işit”.  Yaşarken sorunlarla boğuşan vatandaşın vefatında da sorunlar peşini bırakmıyor. Yaşarken de rahat yok, vefat edince de rahat yok. Defnedilecek yeri, mezar yeri bile yok. Hatay ili Samandağ ilçe merkezinin kullanımında olan Yeni mahalle ve Çiğdede Mahallesi mezarlıklarında yıllardan beri yer yok.  Âşık İhsani’nın söylediği “Üç kişi bir Tabuttayız” parçası misali Samandağ ilçemizde 3 kişi bir mezarda, üst üste defnediliyor maalesef. Yer sorunu nedeni ile vefat eden insanların cenazeleri daha önce defnedilmiş olan kişilerin kemikleri bir kenara toplanarak onların yanına, defin edilir oldu.  Mevcut mezarlıklar defin öncesi ve defin sonrası için gerekli koşulları taşımamaktadır.  İhtiyaç halinde cenazelerin bekletilmesi, yıkattırılması, kefenlenmesi, gömülmesi ve lüzumu halinde tekrar mezarlıktan çıkarttırılması vb işlemler için gerekli koşullarını taşımamaktadır.  Mevcut mezarlıkların kapısı yok, yolu yok,  dışardan insan ve hayvan girmesine engel olacak duvar çevre duvarı, 7/24 nöbet ile koruyucu bekçiler vb yok.  Mezarlık değil, toplu mezar gibi.
TOPLU MEZARLIK İNANÇIMIZLA BAĞDAŞMAZ
Vefat edenlere saygı, sevgi, manevi bağ, ihtiram, mezarını ziyaret, Fatiha, dua vb ritüeller binyıllardan beri süren inanç, kültür ve geleneğimiz gereğidir. Vefat edenlere manevi bağ güçlü bir şekilde on yıllarca sürer. Vefat edenlerin belli bir mezarının olması dini inanç gereğidir ve çok önemsenir. Yıl dönümlerinde, dini bayramlarda vb akrabamızın mezarlarını ziyaret eder, duamızı eder,  Fatiha’mızı vb okuruz. Bir sabah veya bir bayram günü ziyaret etmek istediğimiz bizim için önemli kişinin veya akrabamızın mezarının yerinde olmadığını,  tahrip olmuş ve başka isim, başka bir mezar görmek istemiyoruz.  İnancımızda Cenazelerimizi üst üste defnetme günahtır.  Dini inançlarımız, törelerimiz, yasal ve meşru insan haklarımız gereği yeni mezarlık kompleksi acildir ve zorunludur
MEVCUT MEZARLIKLAR TOPLUM SAĞLIĞI AÇISINDAN DA SAKINCALIDIR
Belediyeler ihtiyaca göre bir veya daha çok mezarlık tesis etmek zorundadır. Samandağ İlçe merkezinin nüfusuna ve yıllık ortalama vefatlara göre mezarlıkların sayısı, genişliği ve mevkii tespit edilmelidir. Toplum sağlığı açısından da Samandağ Yeni mahalle ve Çiğdede mahalle mezarlıkları sakıncalıdır. Pandemi dönemlerinin çok sık yaşandığı bir süreçten geçiyoruz. Bu süreçte yönetmeliklere ve toplum sağlığına aykırı olan mezarlara yetkililer acil çözüm bulmalıdır. Pandemi koşullarında zorunlu koruyucu önlemlerin alınmasının koşullarını taşımadıklarından mevcut mezarlılar tehlikelidir.        
Foto-Haber:Nezahat Fırıncıoğulları

Editör: TE Bilişim