Samandağ Küçük Sanayi Sitesi Esnafı haftanın ilk gününe hareketli başladı.
Çevik Kuvvet Ekipleri ve polisin geldiği Sanayi sitesinde esnaf işyerlerinin duvarlarından yeniden numune alınmasına karşı çıkarak tepki gösterdi.
Sanayi Sitesi Esnafı, depreme dayanıklı olmadığı ve yıkılma tehlikesi olduğu gerekçesiyle CİMER’ e yapılan şikayet üzerine Samandağ Belediyesi tarafından gönderildiğini iddia ettiği,  Çevre ve Şehircilik Bakanlığından gelen heyetin daha önce 2 kez dükkanlarından numune alındığını belirterek, heyetin tekrar işlem yapmasına engel oldu.
Esnaf, daha önce dükkanlarından iki kez karot testi ve kolonlardan numune alındığını belirterek, mahkeme kararı olmadan dükkanlarına giriş izni vermedi. Bunun üzerine olay yerine çok sayıda Çevik kuvvet ve polis ekipleri geldi.
Sanayi sitesi esnaflarından biri sorunla ilgili açıklamasında “Belediyenin test bahanesiyle burayı yıkma girişimi var. Biz buna müsaade etmek istemiyoruz. Ekmek kapımız, çalışıyoruz. İkide bir geliyorlar tehdit ediyorlar. Kolonları kırıyorlar. Karot testi alıyorlar. Bu şekilde dükkanlar zaten dayanıksız hale geliyor. Sıkıntımız bu, biz de izin vermek istemiyoruz. Bu yüzden de Çevik Kuvvet geldi.” dedi.
Bir esnaf “Daha önce de gelip numune aldılar. Bu bahaneyle her 20 günde bir gelip bizi rahatsız ediyorlar. Bütün esnaf arkadaşlarımız işyerlerini bırakıp bu sorunu çözmeye çalışıyoruz. Daha önce yaptıkları testten sonuç alamamışlar yine gelip test yapacaklarmış.” dedi.
Başka bir esnaf ise “ Bu bir terbiyesizliktir. Biz işimizde gücümüzdeyiz her gün polis geliyor, çevik kuvvet geliyor. Ekmeğimizden oluyoruz. Onlar da bir şeyler yapmak istiyorlar ama yapamazlar. Burada bu kadar esnaf var, aile var. Kim ne yapmak istiyorsa bence yapamaz. Buradan numune aldılar, karşı dükkanların içinden numune aldılar.  Bu kadar numune alınır mı? Bir defa, iki defa alınır. Bir defa sağlamlık testi onaylanmıştır, ikinci defa onaylanmıştır. Üçüncüde mi onaylanmayacak. Ne yapmak istediklerini biz de bilmiyoruz. Ekmeğimizden oluyoruz, dükkanımız açık çalışamıyoruz.” dedi.
Bir esnaf, çalışmak istediklerini sürekli önlerine her gün bir engel çıkarıldığını belirterek, amaçlarının sanayi sitesindeki dükkanları yıkmak olduğunu ifade etti.
Başka bir esnaf, bütün olayların Belediye Başkanının akrabasına yer kiralamak istemesi ve dükkana masraf koyan kişinin masraflarını talep etmesiyle başladığını belirterek “ Bu kadar esnaf ekmeğinin, çocuğunun rızkının peşinde. Okuyan çocukları var. Buradan kazandığıyla çocuğunu okutuyor. Bir siyasetçi eğer esnafı karşısına almışsa siyaseten kendi ayağına sıkmıştır.  Bunun vicdani boyutu var. Bu kadar esnafın vebali bu adamı kör eder. Burası tek katlı dükkan buradan 25 sene önce yapılan belediye binasını yıksın oradan başlasın. Esnafla uğraşmasın.” dedi.
Gerginliğin uzun süre devam etmesi üzerine olay yerine İlçe Emniyet Müdürü Asuman Karacık geldi.
İlçe Emniyet Müdürü Karacık’ın esnafa “dükkanlarına gitmeleri yönünde” telkinine karşılık esnaflar mahkeme kararı olmadan heyetin dükkanlarına sokmayacağını söylemesi üzerine, Emniyet Müdürü varsa bir şikayetleri mahkemeye giderek şikayet edebileceklerini belirtmesi üzerine Sanayi Sitesi esnafı “İddia makamı mahkeme kararı getirecek, biz mi getireceğiz. Burası yıkıldıktan sonra bize ekmeğimizi siz mi vereceksiniz. Burası yıkılıp yapılana kadar ekmeğimizi siz mi vereceksiniz. Neden halkın yanında değil Başkanın yanındasınız. Başkan gelsin bize izah etsin. Burada sizlik ya da bizlik bir durum yok.” İfadelerini kullandılar.
Bir esnaf, “Belediye başkanını biz seçtik. Gelsin planını projesini bize anlatsın.” dedi.
Uzun süren gerginliğin ardından, İlçe Emniyet Müdürü Asuman Karacık ile görüşen Sanayi Sitesi Kooperatif Başkanı Mahmut Hocaoğulları, modern cihazlarla bu şekilde kırıp dökmeden ölçüm yapılmasını talep etti ve gerekirse cihazı kendisinin de temin edebileceğini ifade etti.
Sonrasında ilçe emniyetine bağlı ekipler tarafından önlem alınarak görevli memurun ölçüm alması sağlandı.
Memurun ölçüm aldığı sırada esnaflar birçok dükkanın ya kepenklerini kapattı ya da mahkeme kararı olmadan dükkanına sokmadığı gözlendi.
Sanayi Sitesi Başkanı Hocaoğulları ve esnaflar, ölçüm alınırken site içerisinde yürüdü. Yürüyüş esnasında Hocaoğulları, Belediye Başkanı Eryılmaz’ın amcaoğlu için istediğini iddia ettiği dükkanı göstererek “Samandağ Belediye Başkanı Refik Eryılmaz’ın bizi düşürdüğü hale bakın arkadaşlar. Biz emekçiyiz, ekmekçiyiz. Alın terimizle, göz nurumuzla, ustalarımızla çalışmaktan yanayız. Çocuklarımızı eğitmekten yanayız. Usta zanaatkâr kardeşlerimiz bir işyeri açtığı zaman bir okul açmak demektir. Çocuklarımıza bu dükkanlarda eğitim veriyoruz. Ama inanın bu cezayı hak etmiyoruz. Samandağ belediyesine şu ana kadar hangi CİMER şikayeti geldi de yerine getirdi. Sayıştay kararlarına saygı duymayan, sayıştay kararlarınca Belediye binasının yıkılması gerekirken onun yükümlülüklerini yerine getirmeyen Belediye Başkanını halkımıza şikayet ediyorum. Üç buçuk yıl boyunca Samandağ sanayi sitesine gelen, yanımıza gelen, çayımızı içen, yemeğimizi yiyen Belediye Başkanının sırf amcasının oğlu bu dükkanı istedi diye ‘kilidi kırın bana verin’ demesiyle şimdi de iftirada bulunuyor. İftiradan ziyade de şu anki ustalarımız dükkanlarına sahip çıkıyorlar diye bizim onlardan senet aldığımızı söylüyor. Tüm Samandağ halkına sanayi sitesinde işyeri çalıştıran ustalarımıza sormalarını istiyorum. Hiçbir Allah’ın kulundan ne senet, ne evrak almadık. Hiç kimse de tehdit altında değildir. Bize ‘şarlatanlar’ diyor. Bizim ailelerimiz, çocuklarımız, kardeşlerimiz, yakınlarımız var. Bize şarlatan diyene sözlerini iade ediyoruz. Biz ustayız, esnafız, zanaatkârız, istihdamız. Memleketinde sanayi olmayan bir yerde istihdam yok olur. Belediye başkanı bizi seviyormuş, buranın riski varmış ne riski tek katlı bir dükkan, üzerine bir şey yapılmıyor, şartname gereği yapmak da mümkün değil. Televizyona her çıktığında 120 bin ve 2 bin liradan bahsediyor.
Şu ana kadar bizden 2 bin lira alındığını söylediğinde halkımız esnaftan ne kadar alındığını sorsun. Dükkanlar 2 bin liradan alınmadı halkımıza doğru söylesin.” Dedi.
Hocaoğulları, ihaleyle 10 yıllığına aldığını belirterek konuşmasını şöyle sürdürdü “2 bin değil 5 bin 500 liraya alınmış olan dükkanlar o zamanın parasıyla 1200 dolar para yapıyordu. Şimdi dolar fırladı diye TL yerinde kaldı diye insanları yanlış bilgilendirmesin. Ödediğimiz kirada KDV var, TEFE; TÜFE ve yıllık artış da var. İnsanları rencide ederek töhmet altında bırakmanın bir anlamı yok.” dedi.
Foto-Haber:Neslihan Sağaltıcı

Editör: TE Bilişim