Tarım Ve Orman Bakanlığı’na bağlı Meteoroloji Genel Müdürlüğü 2021 Yılı Temmuz Ayı Ortalama Sıcaklıklarının 1981-2010 Normallerine Göre Mukayesesini yaptı.                                   Yapılan ölçümlerde Temmuz ayında en düşük sıcaklık 6.5 ºC ile Ardahan ve Sarız’da, en yüksek sıcaklık ise 49.1ºC ile Cizre’de tespit edildi.
Genel Değerlendirme
2021 yılı Temmuz ayında ortalama sıcaklıklar yurdumuzun büyük bir kesiminde mevsim normallerinin üzerinde gerçekleşirken; Marmara Bölgesinde Lüleburgaz, Ege Bölgesinde Afyonkarahisar ve Tavşanlı, Akdeniz Bölgesinde Beyşehir, Tefenni, Korkuteli, Elmalı, Erdemli, İç Anadolu Bölgesinde Yozgat, Gemerek, Konya, Zara, Kaman, Ulukışla, Sivrihisar, Karadeniz Bölgesinde Bolu, Karabük, Nallıhan, Doğu Anadolu Bölgesinde Tunceli, Bitlis, Doğubeyazıt, Özalp, Baskil, Ergani, Güneydoğu Anadolu Bölgesinde Batman, Kahta, Viranşehir, Birecik çevrelerinde mevsim normalleri civarında gerçekleşmiştir. Uzun yıllar Temmuz ayı ortalama sıcaklığı 24.5°C iken, 2021 Temmuz ayı 26.3°C olarak gerçekleşmiştir. Temmuz ayında en düşük sıcaklık 6.5 ºC ile Ardahan ve Sarız’da, en yüksek sıcaklık ise 49.1ºC ile Cizre’de tespit edilmiştir. 2021 yılı Temmuz ayı son 50 yılın en sıcak 2. ayı olarak gerçekleşmiştir.
Bölgesel Değerlendirme
Marmara Bölgesi
Ortalama sıcaklıklar, Lüleburgaz çevresinde mevsim normalleri civarında gerçekleşirken; bölgenin diğer kesimlerinde mevsim normallerinin üzerinde gerçekleşmiştir. Bölgenin Temmuz ayı uzun yıllar ortalama sıcaklığı 23.8 °C iken, 2021 Temmuz ayı 25.8 °C olarak gerçekleşmiştir. Bölgede en düşük sıcaklık 12.5 °C olarak Lüleburgaz’da, en yüksek sıcaklık ise 40.3°C olarak İpsala’da tespit edilmiştir.
Ege Bölgesi
Ortalama sıcaklıklar, Afyonkarahisar, Tavşanlı ve Emirdağ çevrelerinde mevsim normalleri civarında gerçekleşirken; bölgenin diğer kesimlerinde mevsim normallerinin üzerinde gerçekleşmiştir. Bölgenin Temmuz ayı uzun yıllar ortalama sıcaklığı 26.0°C iken, 2021 Temmuz ayı 28.1 °C olarak gerçekleşmiştir. Bölgede en düşük sıcaklık 10.0 °C olarak Simav’da, en yüksek sıcaklık ise 43.5°C olarak Ödemiş’te tespit edilmiştir.
Akdeniz Bölgesi
Ortalama sıcaklıklar, Beyşehir, Tefenni, Korkuteli, Elmalı, Erdemli çevrelerinde mevsim normalleri civarında gerçekleşirken; bölgenin diğer kesimlerinde mevsim normallerinin üzerinde gerçekleşmiştir. Bölgenin Temmuz ayı uzun yıllar ortalama sıcaklığı 26.7°C iken, 2021 Temmuz ayı 28.6 °C olarak gerçekleşmiştir. Bölgede en düşük sıcaklık 9.6°C olarak Göksun’da, en yüksek sıcaklık ise 44.0°C olarak Dalaman’da tespit edilmiştir.
İç Anadolu Bölgesi
Ortalama sıcaklıklar, Yozgat, Gemerek, Konya, Zara, Kaman, Ulukışla, Sivrihisar çevrelerinde mevsim normalleri civarında gerçekleşirken; bölgenin diğer kesimlerinde mevsim normallerinin üzerinde gerçekleşmiştir. Bölgenin Temmuz ayı uzun yıllar ortalama sıcaklığı 22.0 °C iken, 2021 Temmuz ayı 23.7 °C olarak gerçekleşmiştir. Bölgede en düşük sıcaklık 6.6°C olarak Kangal ve Pınarbaşı’nda, en yüksek sıcaklık ise 41.6 °C olarak Çankırı’da tespit edilmiştir.
Karadeniz Bölgesi
Ortalama sıcaklıklar, Bolu, Karabük, Nallıhan çevrelerinde mevsim normalleri civarında gerçekleşirken; bölgenin diğer kesimlerinde mevsim normallerinin üzerinde gerçekleşmiştir. Bölgenin Temmuz ayı uzun yıllar ortalama sıcaklığı 22.2 °C iken, 2021 Temmuz ayı 24.2 °C olarak gerçekleşmiştir. Bölgede en düşük sıcaklık 9.3°C olarak Kızılcahamam’da, en yüksek sıcaklık ise 43.4 °C olarak Boyabat’ta tespit edilmiştir.
Doğu Anadolu Bölgesi
Ortalama sıcaklıklar, Tunceli, Bitlis, Doğubeyazıt, Özalp, Baskil, Ergani çevrelerinde mevsim normalleri civarında gerçekleşirken, bölgenin diğer kesimlerinde mevsim normallerinin üzerinde gerçekleşmiştir. Bölgenin Temmuz ayı uzun yıllar ortalama sıcaklığı 22.9 °C iken, 2021 Temmuz ayı 24.6 °C olarak gerçekleşmiştir. Bölgede en düşük sıcaklık 6.6°C olarak Ardahan ve Sarız’da, en yüksek sıcaklık ise 42.4°C olarak Elazığ’da tespit edilmiştir.
Güneydoğu Anadolu Bölgesi
Ortalama sıcaklıklar, Batman, Kahta, Viranşehir, Birecik çevrelerinde mevsim normalleri civarında gerçekleşirken; bölgenin diğer kesimlerinde mevsim normallerinin üzerinde gerçekleşmiştir. Bölgenin Temmuz ayı uzun yıllar ortalama sıcaklığı 30.9 °C iken, 2021 Temmuz ayı 32.5 °C olarak gerçekleşmiştir. Bölgede en düşük sıcaklık 15.2°C olarak Batman’da, en yüksek sıcaklık ise 49.1°C olarak Cizre’de tespit edilmiştir.”
 

Editör: TE Bilişim