HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları; TRT 1 kanalında yayınlanan “Teşkilat” isimli dizide bir bombacının “Samandağ” soyadı ile karakterize edilmesine Samandağlıların tepkisini dile getirerek konu ile ilgili Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’a cevaplanması istemi ile ilettiği soru önergesi verdi.
Konu ile ilgili paylaşılan haber metninde şu ifadeler yer aldı.
HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları yaptığı açıklamada; TRT 1 kanalında yayınlanan “Teşkilat” isimli dizide bir bombacının “Samandağ” soyadı ile karakterize edilmesine Samandağlıların tepkisinin sürdüğünü ifade etmiştir. %95’inden fazla Arap Alevi olan ilçemiz Samandağ ve halkı, kin ve nefretle hedef gösterildiğinin ve TRT bu ülkenin yurttaşları olan Arap Alevilerinin de verdiği vergilerle ayakta kalan bir kurumken; ırkçılık, mezhepçilik, kafatasçılık yapacağına habercilik yapması gereken bir kurum olduğunun altını çizmiştir. 
Teşkilat dizisindeki bu skandal “dikkatsizlik, yanlışlık, sürç-i lisan” ile açıklanamaz! 
 “Arap Alevi toplumu bütün baskılara, asimilasyon politikalarına rağmen kültürünü, dilini, inancını korumak için çaba harcayan bir toplumdur. Bugüne kadar azımsanmayacak provokasyonlarla karşılaşmış, ancak el birliği ile bunları boşa düşürmeyi başarmıştır. Arap Alevileri Çukurova’da farklı halkların ve inançların barış ve kardeşlik içinde yaşaması, bu kültürün bir yaşam tarzına dönüşmesi hususunda hassasiyeti ve bilinci yüksek bir halktır.  Antakya mozaik yapısıyla bütün dünyaya örnek bir bölgedir. TRT ve onun mantığını besleyen kindar, ötekileştirici, asimilasyoncu, yurttaşları arasında açık ara ayırım yapan iktidarı da iyi tanımaktadır.” ifadeleri yer almaktadır.
Bu durum Türkiye’de yaşayan farklılıklara yaklaşımın resmidir. Emevi döneminden günümüze kadar Alevilere öteki, makbul olmayan vatandaş muamelesinin ürünüdür.
Tülay Hatimoğulları, açıklamasında; Samandağlıların talebinin bu konudaki tepkilerin görülmesi; RTÜK üyelerinin görevlerini yerine getirmesi, bu ayrımcı bakış açısından arındırılmış bir yayın politikası izlenmesi ve dizi özelinde sorumluların açığa çıkartılarak, konu hakkında gereğinin yapılması olduğunu vurgulamıştır.
Kendisi de Samandağlı olan Mv. Tülay Hatimoğulları; konuyu Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’a cevaplanması istemi ile ilettiği soru önergesi ile TBMM’ne de taşımıştır.
Önergede yer alan sorular:
•    Bahsi geçen dizi hakkında RTÜK tarafından herhangi bir adım atılmış mıdır?
•    Teşkilat dizisi nedeni ile TRT 1’e herhangi bir yaptırım uygulanacak mıdır?
•    Özelinde Samandağ halkını hedef alan bu ayrımcı ve mezhepçi yaklaşım nedeni ile tarafınızca bir açıklama yapılacak mıdır?
•    Tüm yurttaşlara eşit şekilde hizmet sunması gereken TRT kurumunun bu ayrımcı yaklaşımı konusunda Bakanlığınız tarafından önleyici bir adım atılacak mıdır?
•    Tekçi, ayrımcı yayınlarından dolayı TRT hakkında kaç ihlal raporu hazırlanıp bunun kaçında yaptırım uygulanmıştır?
Foto-Haber: Haber Merkezi

Editör: TE Bilişim