Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle petrol fiyatlarındaki artış ve döviz kurundaki yükseliş ile birlikte akaryakıta da peş peşe zam geldi. 
Gelen zamlarla birlikte taşıma hizmeti veren araçların girdi maliyetleri de arttı. Motorinin litre fiyatının 23 TL seviyesine benzinin litre fiyatının ise 21 TL seviyesine yükselmesi ile birlikte şoför esnafı büyük bir mağduriyet yaşamaya başladı.            
Toplu taşımada artan girdi maliyetleri yüzünden Hatay’da toplu taşıma hizmeti yürüten esnaflardan gelen yoğun talep üzerine UKOME Kurulu toplanarak mevcut tarifeleri yeniden düzenleyerek %40 zam kararı aldı. Zamlar 14. 03. 2022 Pazartesi (Bugün) den itibaren geçerli olacak. Bu durumda şehir içi yolcu taşıma ücreti Normal ücret 7 TL olurken indirimli ücreti 5,25 TL olacak. Samandağ – Antakya yol ücreti ise normal 14 TL, indirimli 10,5 olacak.
KARAR UKOME ÜST KURUL TOPLANTISINDA ALINDI 
Hatay Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi(UKOME) Mart ayı üst kurul toplantısı yapıldı. HBB Genel Sekreter Yardımcısı Metin Açık başkanlığında yapılan toplantıda 3 madde görüşülerek karara bağlandı.
Toplantıda toplu taşıma araçlarının, taksilerin ve öğrenci servislerinin fiyat tarifeleri hakkında yeni karar alındı.
UKOME toplantısının ardından,  Hatay Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan açıklamada “Ülke genelinde sıklıkla artış gösteren akaryakıt fiyatlarının taşıma maliyetini olumsuz etkilemesi üzerine Hatay’da toplu taşıma hizmeti yürüten esnaflardan gelen yoğun talep üzerine UKOME Kurulu toplanarak mevcut tarifeler yenilendi.” denildi.

HBB yetkilileri, akaryakıt fiyatlarının toplu taşıma ve öğrenci servisi tariflerinin son güncellemesinden bu yana yüzde 59, taksi tariflerinin son güncellemesinden ise yüzde 98 arttığını belirtti.

Büyükşehir yetkilileri, açıklamalarının devamında “Vatandaşların ve şoför esnafının mağdur olmaması ve toplu taşımanın sekteye uğramaması için yoğun çaba harcandı. Hem vatandaşların hem de şoför esnafının çıkarına olacak kararın alınması için sağduyulu davranan HBB yetkililerinin yapıcı yaklaşımları sonucu söz konusu karar oy çokluğu ile kuruldan geçti.
Yapılan görüşmeler sonrası taksi, servis ve toplu taşıma araçlarında uygulanan fiyat tarifeleri yüzde 40 oranında arttırılarak güncellendi. Yeni fiyat tarifeleri 14 Mart Pazartesi gününden itibaren geçerli olacak.” ifadelerine yer verildi.
Foto-Haber:Neslihan Sağaltıcı

Editör: TE Bilişim