İlçemizde geleneksel 21. Evvel Temmuz Festivali'nin ikinci günü gündüz etkinlikleri kapsamında "Türkiye Siyaseti ve Demokratik Zeminin İnşası" konulu panel gerçekleştirildi.
 Samandağ Belediyesi Hizmet binasında gerçekleştirilen panele Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları, Türkiye İşçi Partisi (TİP) Hatay Milletvekili Barış Atay konuşmacı olarak katılırken; panelin moderatörlüğünü Samandağ Kalkındırma Derneği Başkanı Yılmaz Sürmeli yaptı. Yoğun katılımın olduğu panele CHP Hatay Milletvekilleri Serkan Topal, Mehmet Güzelmansur, siyasi parti İl ve ilçe temsilcileri, emek ve demokratik kitle örgütü temsilcileri, sivil toplum kuruluş temsilcileri ve çok sayıda kişi katıldı. 
Panelin açılış konuşmasını yapan SKD Başkanı Sürmeli, tüm katılımcı ve konuklara hoş geldin dileklerinde bulunarak “ Pandemi yasakları festivale sayılı günler kala kaldırıldı bu yüzden festival hazırlığını on gün gibi bir zamana sığdırdık. Buna rağmen dernek üyelerimiz ve dostlarımızın özverisiyle, hem de halkımızın her yıl olduğu gibi bu yıl da festivali sahiplenmesiyle başardık.” dedi.
“HALKIN SAHİP ÇIKTIĞI BİR ANAYASA YAPMALI “
Panelde ilk konuşmayı gerçekleştiren CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır, Türkiye’ de hayata geçen Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminde demokrasinin resmen askıya aldığını ve demokrasinin hayati bir durum haline geldiğini ifade etti. “Yürütmeyi denetleyemeyen bir meclis var. Yargı tamamen sarayın güdümünde, Sarayın talimatına göre hareket eden bir kuruma döndü. Hükümeti denetlemesi gereken yasama ve yargı sistemi Türkiye’de yok. Bu neyi getiriyor. Türkiye’nin yönetimin tek kişiden toplanmasına yol açıyor. Üç yıllık Başkanlık sistemi Türkiye’yi uçurumun eşiğine getirdi.” dedi. Başarır, yaşanan bu hukuksuzluğa ve tek adam rejimine karşı, baskı ve korkunun toplumu sessizleştirdiğini ifade etti.
Başarır, Anayasa değişikliği için siyasi partilerin çalışmalar yaptığını belirterek “Sistem değişmeli. Tabi bu değişikliği yaparken toplumu yanımıza alarak yapmalıyız. Yeni Anayasa olmalı ama bu anayasa halkın sahip çıktığı bir anayasa olmalı.  En önemlisi anayasa ve demokrasi ihtiyacı tabandan gelmeli. Toplumun ayağa kalkması lazım.” dedi.
“DAHA FAZLA CESARETLİ VE NET OLMALIYIZ”
TİP Hatay Milletvekili Barış Atay da demokrasi söylemiyle zulüm yapıldığını belirterek “Bir mafya hükümetiyle karşı karşıyayız. İktidar her türlü muhalefet üzerinde korkunç bir baskı kurarak, terör ve korku yaratmaya devam ediyor. Bütün bunların sebebi klasik bir devlet yapılanmasıyla karşı karşıya olmadığımızın göstergesidir.” dedi. 
TİP Milletvekili Atay “ Gazi’nin, Madımak’ın hesabı sorulmayınca Dilek Doğan evinde vuruluyor, Kemal Kurkut sokak ortasında, Deniz Poyraz HDP İl binasında vuruluyor.” dedi.
Atay “Bu krizin bir sistem krizi olduğunu bilmeli ve muhalefet olarak, daha fazla cesaretli ve net olmalıyız. 84 milyon halkın iktidardan büyük olduğunu göstermemiz lazım. Umudu büyütmek için AKP ve MHP’den hesap soracağımızı halka kanıtlamalıyız.” dedi.
“BİR ÖRGÜTLÜLÜK VE CESARETE İHTİYAÇ VAR”
HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları, konuşmasında 15 Temmuz’la birlikte bir rejim değişikliğinin olduğunu ve AKP’nin sıradan bir parti olmaktan öte proje olduğunu belirtti. Hatimoğulları, "Biz rejime karşı mücadele ediyoruz. Sıradan bir seçimle bu yaşananların çözülmeyeceği ortada. Bir demokrasi mücadelesine ve ortaklığına ihtiyaç vardır. Halkın bir kuru ekmeğe muhtaç edildiği ağır koşullar altında geçiyoruz. Yüzyıllık parantezi kapatıyoruz. Var olan kazanımları tamamen ortadan kaldırmak, toplumun kodlarını değiştirmek, şerri bir anayasa oluşturmak istiyorlar. Son bir virajdayız ve AKP 2023’te bu virajı alıp yoluna devam etmek istiyorlar” dedi.
Hatimoğulları, HDP’ye yapılan saldırılara dikkat çekerek "Biz kapatma davasını, HDP İzmir İl Örgütüne saldırıyı HDP’ye gözdağı vermiyorlar. Toplumu tepkisizleştirmek istiyorlar. Ancak Deniz Poyraz şahsında toplum HDP’yi savundu” dedi.
Hamitoğulları, yaşanan bu olumsuzluklar karşısında “Bir örgütlülük ve cesarete ihtiyaç var. Bu da ‘Demokrasi İttifakı’ ile olur. Sadece siyasi partilerin katılmasından öte, tüm toplumsal kesimler birleşmeli. Birinci temel ilkesi de Faşizmin geriletilmesi lazım.” dedi.
Panel soru ve cevap bölümü ile sona erdi.
 

Editör: TE Bilişim