Röportaj-Foto: Neslihan Sağaltıcı
Yaklaşık iki hafta önce açıklanan üniversite sınav sonuçlarının ardından öğrenciler yavaş yavaş tercih yapma sürecine girdiler.
Binlerce öğrencinin girdiği üniversite sınavında ilçemiz öğrencilerinden Elif Cemre Çiftçi sayısal yerleştirme puanıyla Hatay 1.si oldu.               

Elif Cemre’nin bu başarısı bizleri çok mutlu etti. Bizler de önümüzdeki zamanlarda akademik kariyer yapmak isteyen öğrencilere ön açıcı olur düşüncesiyle kendisine merak ettiklerimizi sorduk.
-    Öncelikle seni kısaca tanıyalım.
ELİF CEMRE: Ben Elif Cemre Çiftçi. Samandağlıyım. İlkokulu Sıdıka Bedia Kara İlkokulunda, ortaokulu Atatürk Ortaokulunda tamamlayarak, Liselere Geçiş Sınavı (LGS) sonunda Hatay Fen Lisesini kazandım. 12. sınıf öğrencisiyim. Şimdi de üniversite sınavını kazandım. 
-    Sınava Nasıl Hazırlandın?
ELİF CEMRE: Ben 11. Sınıfın sonunda üniversite sınavı için çalışmaya başladım. Ama gördüğüm kadarıyla aslında çok daha erken başlanıyor. Biraz da aslında pandemi dönemine denk geldiğimiz için de çalışmalarım herkes gibi bende de aksadı. Sınava çalışmaya 11. Sınıf sonunda başlamaya kararı verdim ve üniversite sınavının ilk aşaması Temel Yeterlilik Testi olan TYT dediğimiz sınav için çalışmaya başladım. Biraz sistemsiz çalışıyordum. Biraz TYT çalışıyordum, sonra 11. Sınıf konularına çalışıyordum. Yani tüm gün her şeye çalışmaya çalışıyordum. Ve bu verimsiz bir çalışmaydı.
Sonrasında 12. Sınıfın başında Ekin Eğitim Kurumlarındaki rehberlik öğretmenimin sayesinde bir sistem oturtarak gün gün çalışmaya başladım. Yani bir hafta TYT ağırlıklı çalışırken, diğer hafta 2. Aşama olan Alan Yeterlilik Testi(AYT) için çalışıyordum.  Ve bence bu çalışmam daha verimliydi.
-    Peki hemen soralım çalıştığın dönemde telefondan, oyundan ve bunun gibi şeylerden uzak kaldın mı?
ELİF CEMRE: Aslında ben son bir aya kadar telefondan tamamen bırakmadım.  Telefonu bırakmadım derken tabi ki telefonuma belirli sınırlamalar getirdim. Bazı uygulamalardan faydalanarak 3 saat telefonu kısıtla gibi şeylerde yaptım.  Telefona bağlı olduğumdan belki de tamamen uzak kalamadım. 
-    Bu sonucu bekliyor muydun? 
ELİF CEMRE: Sınavdan önce evet bekliyordum. Ama sınava girip çıktıktan sonra beklemiyordum. Sınavdan önce çalışmalarımın bana başarı getireceğine çok inanıyordum ama sınava girip çıktıktan sonra moralim bozuldu. 

-Sınavdan sonra “moralim bozuldu” dedin. Sınav zor muydu? Çoğu kişi zor olduğunu söylemişti.

ELİF CEMRE: Sınav zor değildi bence. Bizim Ekin Kurs Merkezinde girdiğimiz deneme sınavlarına çok yakındı. Hatta bizim çözdüklerimiz daha zordu diyebilirim. O yüzden öyle bir şey hissetmedim. 
-    Başarında ailenin katkısı ne yöndeydi?
ELİF CEMRE: Annem ve babamın çok büyük desteğini gördüm. Özellikle psikolojim bozulduğunda hep yanımda oldular. Sınava hazırlık süreci gerçekten çok zor bir süreç. Çok yıpratıcı ve çok korkunç bir dönemdi.  Son bir ay sürekli ağlıyordum. Ya başarısız olursam, bu kadar emek verdim ya sınavda bir şeyler kötü giderse, ya cevapları kodlarken kaydırırsam diye çok tedirgin oluyordum. Her zaman yanımda olarak beni olumlu yönde motive ettiler. Özellikle başaramayacağıma inandığım zamanlarda moralimi yüksek tutarak ve sınavın benden önemli olmadığını hem sözleriyle hem davranışlarıyla hissettirerek bana büyük katkı sağladılar.

-Yaşadığın bu tedirginliğin başarını olumsuz yönde etkilememesini nasıl sağladın?

ELİF CEMRE: Bizler bu yıl boyunca dershanede o kadar çok sınava girdik ki, sınavın ilk on dakikasından sonra o heyecan kaybolup yerini sorulara bırakıyor. Özellikle ilk birkaç soru aşırı zor değilse ve atlamamışsan o heyecan kayboluyor. O yüzden dershanede girdiğimiz sınavların heyecanımızı azaltması yönünde büyük katkısı olduğunu düşünüyorum.
-    Fen Lisesinde okumanın başarına etkisi oldu mu? Yani şöyle sorayım Fen Lisesi öğrencisi olmakla başka bir okulda öğrenci olmak arasında bir fark var mı?
ELİF CEMRE: Öğretmenler yönünden değil de öğrenciler yönünden fark var bence. Çünkü beni çalışmaya arkadaşlarım motive etti. Çünkü herkes çalışıyordu ve bende arkadaşlarıma bakarak az çalışıyorum, daha fazla çalışmam gerekiyor diye hissediyordum.  Yoksa çok bir farkı yok. 
Ortam seni etkilemiyorsa, kendi kendini motive ederek çalışabilen bir insansan başkalarının seni yolundan alı koymasına izin vermiyorsan hangi lisede okuduğunun bir önemi yok Yani iş öğrencide bitiyor. Fen lisesinde sadece seni gazlayan bir ortam var diyebilirim. 

-    Hangi bölümü tercih etmeyi düşünüyorsun?
ELİF CEMRE: Tıp tercih edeceğim. Kararım bu yönde. Henüz tercihlerimi oluşturmadım ama Acıbadem Üniversitesi, Cerrahpaşa ve Hacettepe Tıp fakülteleri arasından birinde okumak istiyorum.

-    Doktorların bu kadar sorun yaşadığı ülkemizde doktor olmak zor olmayacak mı?
ELİF CEMRE: Doktorların yaşadığı birçok zorluğu biliyorum ama buna rağmen doktor olmak istiyorum. Doktor olmak çocukluk hayalim değil ama liseye başladığımda biyoloji dersinde konuları insan ağırlıklı olarak görmeye başladıktan sonra konulara çok fazla ilgi duyduğumu fark ettim ve ben tıp alanında ilerleyeceğim dedim. Benim ilgi alanım bu yönde olduğundan zor olacak diye kararımdan vazgeçmeyeceğim. 

-    Hatay 1. si olduktan sonra hayatında ne değişti?
ELİF CEMRE: Hiçbir şey değişmedi sadece ben ve ailem çok mutluyuz.
-    Sınava hazırlanacak öğrencilere ne önerirsin ? 
ELİF CEMRE: Benim sınava hazırlık sürecinde gördüğüm en önemli şeyin iyi bir psikolojinin önemli olduğuydu. Çok kötü hissettiğinizde kendinize izin vermelisiniz. Yoğun bir haftanın ardından daha hafif bir program içeren haftayla devam edilmesi gerekiyor. Tekrar çalışmaya gücünüz olması için ufak aralar çok önemli. Ve en önemlisi çalışırken gerçekten ders çalışılmalı. 
-    Bize vakit ayırdığın için sana çok teşekkür ediyor başarılarının devam etmesini diliyoruz ve son olarak söylemek istediğin bir şey var mı?
ELİF CEMRE:  Bana bu fırsatı verdiğiniz için ben de sizlere teşekkür ederim. Sınav başarımda büyük katkısı olan başta annem ve babam olmak üzere, Ekin Eğitim Kurumları Yöneticilerine, ders hocalarıma ve her sorunumuzu çözmek için bizi sabırla dinleyen rehberlik servisi hocalarımıza çok teşekkür ederim.
 

Editör: TE Bilişim