Özel Samandağ Deniz Hastanesi doktorlarından Nöroloji Uzmanı  Dr. Faruk Mavruk “Uyku Apnesi” hakkında  bilgilendirme yaptı.
 Nöroloji uzmanı,  başarılı doktor Faruk Mavruk, hastalarda uyku apnesi olup olmadığının kesin tanısının uyku testi yapılarak konulacağının altını çizdi. 
Nöroloji Uz. Dr. Mavruk, uyku apnesinin en sık görülen uyku rahatsızlıklarından biri olduğunu belirtti. Mavruk, konuyla ilgili açıklamasında “Uyku Apnesi uyku sırasında solunum durması olarak tanımlanır. 
En sık görülen uyku rahatsızlıklarından biridir. Uyku sırasında çok kısa süren boğulmalara neden olur. Bireyler sık sık uyanmak zorunda kalır. Böylece ertesi gün kişi kendini sürekli halsiz ve yorgun hisseder. 
Uyku apnesi olan kişilerde; depresif ruh hali, baş ağrısı, çabuk öfkelenme, sinirlilik, unutkanlık, odaklanma zorluğu, horlama, ağız ve boğazda kuruluk, hipertansiyon, kalp ritim bozukluğu, halsizlik, yorgunluk belirtileri görülür.
Bu belirtileri olan kişilerde uyku apnesi tanısı kolaydır. Nöroloji, Kulak Burun Boğaz (KBB), Göğüs hastalıkları, Kardiyoloji uzmanları tarafından hasta muayenesi yapıldıktan sonra uyku testine sevk edilir. Kesin tanı için uyku testi şarttır. Bu testte solunumun durduğu süre hesaplanır. 
Ayrıca horlama, kalp ritmi, kandaki oksijen miktarı ölçülür. Uyku testi sonucuna göre hastaya hava makinesi olarak bilinen cihazlar verilir. Bu cihazlardan fayda göremeyen veya hava yolunu tıkayan bazı durumlarda operasyon planlanabilir. Son olarak “Herkes Horluyor, Bende Horluyorum” gibi ifadelerle uyku apnesi geciktirilemez.  Özellikle gece sabaha karşı kalp krizi, inme, tansiyonda ani yükselmeler, kalp ritim bozukluklarına sebep olan uyku apnesi gece ani ölümlere de yol açabilmektedir. “ ifadelerine yer verdi.
Foto-Haber:Neslihan Sağaltıcı
 

Editör: TE Bilişim