İlçemiz merkez mahallelerinde mezarlık sorunu başta Çiğdede Mahallesi olmak üzere Atatürk, Deniz, Kurtderesi ve Yeni Mahalle sakinlerinin en önemli sorunu olarak gündemdeki yerini koruyor.
Çiğdede Asri Mezarlığı başta olmak üzere cenazelerine defin yeri bulamayan vatandaşlar soluğu muhtarların yanında alıyor. Mezarlıklar sorunu ile ilgili yetkililerin kör, sağır ve dilsizi oynaması Çiğdede Mahalle Muhtarı Nevzat Çınar’ı çileden çıkarmış olmalı ki “Ani vefatım durumunda vasiyetimdir, bu sorun çözülmeden ölürsem beni Samandağ Belediye Başkanının evinin bahçesine gömün, İbret-i alem olsun.” diyecek hale getirmiş.                            
Seçildiği günden bu güne her ortamda ve toplantıda yetkililere sorunu aktardığını belirten Muhtar Çınar’ı makamında ziyaret ettik.
Ziyaretimiz sırasında Çınar, Samandağ Kaymakamlığı SSDV tarafından ihtiyaç sahiplerine gönderilen malzemelerin dağıtımıyla ilgileniyordu.
Muhtar Çınar, 3 yıl öncesinde Çiğdede Mahalle Muhtarı olarak seçildiği ilk günden itibaren mezarlıklarla ilgili sorunu gündeme getirdiğini belirterek “Seçim sonrası Hatay Valisi Sayın Rahmi Doğan başkanlığında 1 Temmuz 2019 tarihinde muhtarlarla yapılan toplantıda mezarlıklarla ilgili sorunumuzu gündeme getirip yeni mezarlık yeri tahsis edilmesi gerektiğini ifade ettim. Bu toplantının sonrasında Samandağ Kaymakamlığı yazı işleri müdürlüğünden bana ulaştırılan yazıda yeni mezarlık yeri tahsis edilmesi konusunda Hatay Büyükşehir Belediye Başkanlığından alınan cevabi yazıda Vakıflı’ da 907 no’lu parsel üzerinde yeni bir şehir mezarlığı oluşturulması için gerekli iş ve işlemlerin devam ettiği bildirildi.
O günden bu güne birçok defa bu sorunu hem HBB Başkanı Sayın Lütfü Savaş’ a hem de Samandağ Belediye Başkanı Refik Eryılmaz’a ilettim. Buna rağmen herhangi bir olumlu sonuç gelmedi. Vakıflı’ da ki yer ile ilgili bir gelişme olmadığı gibi başka bir çözüm önerisi de yapılmadı. İşin garip tarafı askıya çıkartılan ilçemize ait 1/ 1000 ve 1/ 5000’lik imar planında mezarlık alanı tahsis edilmemiş.
Çiğdede, Atatürk, Yeni Mahalle başata olmak üzere mezarlık sorunumuz ciddi boyutlara ulaşmış durumda, ben bu konuyu gerek CHP milletvekillerine, gerek belediye başkanlarına ve dahi CHP ilçe başkanına aktardım, yazdım. Bu konuyla ilgili bana hiçbir şekilde bir dönüş olmadı. Başkan Refik Bey’e gidiyorum topu büyükşehire atıyor, ‘benim size verecek yerim yok’ diyor. HBB Mezarlıklar Şube Müdürü Züber Bey ile görüşüyorum “ Belediye Başkanınız Refik Bey’e söyleyin bize yer göstersin biz de hemen oraya gidip bir mezarlık kompleksi kuralım.” diyor. Salı günü Ankara’ ya gidiyoruz. Birkaç muhtar davet edildik. Genel Merkeze çıkacağım olur da görüşme şansımız olursa CHP Genel Başkanı Sayın Kılıçdaroğlu’na da bu sorunu aktaracağım.” dedi.
Foto-Haber:Neslihan Sağaltıcı

Editör: TE Bilişim