Vali Doğan, mesajında şu ifadelere yer verdi. “Milli birliğimizin önemli bir tezahürü ve kırk asırlık Türk yurdu Hatay’ın anavatana katılışının 83. yıldönümünü kutlamanın mutluluğunu hep birlikte yaşıyoruz.
Hatay’ın Anavatan’a katılış süreci; Adana ziyaretinde halkla bir araya gelen ve Antakyalı Ayşe Fitnat Hanım’ın “Paşam bizi de kurtar!” haykırışına karşılık “Kırk asırlık Türk yurdu düşman elinde esir kalamaz!” cevabıyla yüreklere su serpen Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün diplomasi mücadelesinden Kuva-yı Milliye hareketine kadar birçok aşamada gerçekleşmiştir.
Hatay, insanlık tarihinin başladığı ilk andan itibaren sahip olduğu yeraltı ve yerüstü zenginlikleri, iklimi, önemli bir ticaret merkezi olması ve bir hoşgörü mozaiğini andıran kültürel çeşitliliğiyle her zaman cazibe merkezi olmayı başarmış güzide bir ilimizdir.
Vatanseverliği ve milletine duyduğu büyük bağlılık ile Hatay halkı, “Sen ben yok, biz varız.” diyen Tayfur Sökmen’in önderliğinde her inanç ve kültürden müteşekkil 40 vekili ile 83 yıl önce vurulmak istenen esaret zincirlerini kırarak tarihsel geçmişi, kültürel yapısı ve ulusal kimliğiyle bir Türk yurdu olduğunu ortaya koymuştur.
Bu vesileyle, yaşamının son günlerinde bile her zaman Hatay’ı düşünen Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere, Kuvâ-yi Milliye ruhu ile hareket eden Tayfur Sökmen ve silah arkadaşları ile Hatay’ın anavatana katılması için oy birliği sağlayan 40 meclis üyesini rahmet ve minnetle anıyor, tüm Hataylı hemşerilerimi içten sevgi ve saygılarımla selamlıyorum.”
Foto-Haber:Neslihan Sağaltıcı

Editör: TE Bilişim