Hatay Valiliği, Cevdet Bayram’ın yönettiği ve Sertaç Demir’in oynadığı “Karahindiba” oyununu Kültür Merkezi Tiyatro Salonu’nda sahnelenmesine saatler kala iptal etti.
Mask-Kara Tiyatrosu tarafından 2014 yılından bu yana sahnelenen, Cevdet Bayram’ın yönettiği ve Sertaç Demir’in oynadığı tek kişilik
 Karahindiba oyunu 27 Ekim 2021’de saat 20.00’da Hatay Kültür Merkezi Tiyatro Salonu’nda sahnelenecekti. Oyunun başlamasına saatler kala tiyatro ekibine ulaşan tebligata göre Hatay Valiliği, oyunu hiçbir gerekçe göstermeden iptal ettiğini bildirdi. 
Tek kişilik oyunda yer alan oyuncu Sertaç Demir sosyal medya hesabından iptal kararını “Türkiye genelinde 50’den fazla, Hatay ve ilçelerinde 10 defa oynanan oyunum Karahindiba, oyunda geçen ‘testis’ kelimesinin ‘müstehcen’ ve ‘toplum ahlakına aykırı olduğu’ gerekçeleriyle Hatay Valiliği tarafından iptal edilmiştir. Oyun ileriki bir tarihte yeniden oynanacaktır. Bilginize…” paylaşımıyla duyurdu.
Oyuncu Sertaç Demir konuyla ilgili yaptığı basın açıklamasında “Yazar Sinan Sülün tarafından 2011 yılında yazılan ve önce Sel Yayıncılık, ardından İletişim Yayınları tarafından basılan Karahindiba adlı kitaptan uyarlamış olduğum ve 2014 yılında Mask-Kara Tiyatrosunda sergilemeye başladığım tek kişilik oyunum Karahindiba‘nın; ülkenin bir çok il ve ilçesinde 50 den fazla kere oynanmış daha öncesinden Hatay’da Antakya, Samandağ, Arsuz ve İskenderun’da da 10 defa sergilenmiş olmasına rağmen, dün (27 Ekim) Hatay Valiliği YİKOB tarafından uygun görülmediği gerekçesiyle gösterimine izin verilmemiştir.
6 Ekim’de Meclis Kültür Merkezi salonunun tarafıma tahsisi için YİKOB’a verdiğim dilekçe ile kabul edilen başvurum, uzun süren işlemler sonucunda oyun tarihi olan 27 Ekim saat 15.30’da tarafıma olumsuz olarak tebliğ edilmiştir.
En büyük hayali yazar olmak olan Adnan ÇUBUK’un hastalık ve işsizlik kıskacı içinde yaşadığı çelişkileri, kimlik bunalımı ve arayışını edebi bir dille anlatan tiyatro oyununun gösteriminin ‘Medeniyetler Şehri’ Hatay’da, Adnan Çubuk’un yaşadığı hastalığı tarif ederken hiçbir hakaret, cinsellik veya küfür anlamı olmadan tamamen tıbbi anlamıyla kullandığı ‘testis’ kelimesinin ‘müstehcen, toplum ahlakına aykırı’ olduğu beyan edilerek oyuna birkaç saat kala iptal edilmiş olması, başta tiyatro ve sanat camiası ve tiyatroseverler olmak üzere toplumda büyük bir hayal kırıklığı yaratmıştır.
Antakya İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nün 25.10.2021 tarih ve 35407337 sayılı kararına istinden alındığı belirtilen kararın gerekçesi tarafıma tebliğ edilen resmî yazıda belirtilmemiş olup, Vali Yardımcımız ve YİKOB Başkanı Sn. Yusuf İzci ile yapılan telefon görüşmesinde asıl gerekçe olarak ‘testis’ kelimesinin müstehcen ve toplum ahlakına aykırılığı belirtilmiştir. Kaldı ki testisin anlamı TDK’ye göre de “Latince, anatomik, er bezi” olarak açıklanmış, bilimsel bir terimdir.

Bu anlamda oyun metninin müstehcen, toplum ahlakına aykırı olduğunu düşünmüyor, YİKOB Başkanlığına Antakya İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nce yazılan görüş yazısını Bilgi Edinme Kanunu kapsamında talep ediyorum.

Oyunun oynanmasına saatler kala iptal edilmesinin yarattığı mağduriyetin giderilmesini ve kararın “Medeniyetler Şehri” Hatay kamuoyu ve toplumsal vicdanı açısından yeniden değerlendirilmesini, Meclis Kültür ve Sanat Merkezi’nin tarafıma ve Hatay’da tiyatro yapmakta olan diğer tiyatro insanlarına tiyatro sergilenen bir mekân olarak yeniden kullanıma açılmasını talep etmekteyim.” ifadelerine yer verdi.

 Foto-Haber:Neslihan Sağaltıcı

Editör: TE Bilişim