CHP Hatay Milletvekili Suzan Şahin, İçişleri Bakan Yardımcısı ve bakanlık sözcüsü İsmail Çataklı’nın Hatay Büyükşehir Belediyesi Başkanı Lütfü Savaş'ın geçtiğimiz günlerde yaptığı "Suriyeli sayısı" açıklamalarını yalanlaması ve Hatay Valiliğinin Savaş hakkında suç duyurusunda bulunması üzerine konuyu meclis gündemine taşıyarak, sayı polemiğinin netleşmesi için Suriyeli doğum sayılarını sordu.
Suriyeli nüfus artışının şehrin geleceğini kritik noktalara sürüklediğini ve Hatay'daki nüfusun değişimine dikkat çeken Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş’ın açıklamaları sonrası gündeme düşen Suriyelilerin artan doğum sayıları gündemden düşmüyor.  
Hatay'da su, çöp, kanalizasyon, yeşil alan ve eğitim konularında sıkıntıların baş gösterdiğini ve Suriyeliler için de ekstra hiçbir destek alamadıklarını söyleyen Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş’ın AKP’li bürokratlar tarafından haksız yere suçlandığını belirten Suzan Şahin konuyla ilgili TBMM Başkanlığına sunduğu önergesinde, ‘‘Hatay’ın önemli bir sorunu barındırdığı Suriyeli mülteci nüfusudur. Nüfusu 1 milyon 670 bin olan Hatay ilimizde resmi verilere göre 500 bin civarında yani nüfusun yaklaşık %30’su, gayri resmi verilere göre ise 800 binin üzerinde Suriyeliyi barınmaktadır. Yaklaşık her 3 kişiden birinin Suriyeli olduğu Hatay ilimizde, doğumların %75’ini Suriyeli kadınların yaptığı yeni doğan her 4 bebekten 3’ünün Suriye kökenli olduğu iddiaları ile kamuoyu gündemine gelen Hatay ili, Geçici Koruma Kapsamında Bulunan Suriyeli nüfusunun (433.182 kişi) en yüksek olduğu iller arasında 3. sıradadır. Yabancı gelinlerin en çok Suriyeli olduğu Hatay’da 11 ayda bir doğum yapan, 6 yılda 6 çocuk yapan Suriyeliler olduğu iddia edilmektedir. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, 19 Eylül 2019 tarihinde yaptığı açıklamada, Türkiye'de doğan Suriyeli bebek sayısının 450 bin civarında olduğu belirtti. Aradan geçen 2,5 yıldan sonra geçen hafta 17 Mart 2022 tarihinde Sağlık Bakanı Fahrettin Koca çıkıp 754 bin Suriyeli bebeğin dünyaya geldiğini söyledi. Sayılar yalan söylemez, her şey ortada. Önlem alınmazsa 10-15 sene sonra Suriyeli belediye başkanları, muhtarlar, milletvekilleri göreceğiz. Kendi illerimizde azınlık durumuna düşeceğiz. Bu sorumsuzluk AKP’nin eseridir. Milli güvenlik meselesi haline gelen Suriyeliler meselesine derhal bir çözüm bulunmalıdır.’’ ifadelerini kullandı.
Sağlık Ve İçişleri Bakanlığı Farklı Sayı Söylüyor
Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, Hatay'da doğan her 4 çocuktan 3'ünün Suriyeli olduğunu ve 12 yıl sonra Hatay'ın Suriyeli bir başkana teslim edilebileceğini söylemişti. 
İçişleri Bakan Yardımcısı ve Bakanlık Sözcüsü İsmail Çataklı ise 3 gün sonra Savaş'ın açıklamalarının doğru olmadığını belirterek, "Türkiye’de doğan Suriyeli bebek oranı % 8, Hatay’da ise 4’te 1’dir" demişti. 
İçişleri Sözcüsü Çataklı'nın "yalan söylüyor" tepkisinin ardından Hatay Valiliği, "Hatay’da doğan 4 çocuktan 3'ü Suriyeli" diyen Belediye Başkanı Lütfü Savaş hakkında suç duyurusu yaptı.
Suç duyurusu haberinden sonra AKP’nin bakanlarının farklı açıklamalar yaptığını belirten Suzan Şahin, ‘‘Eylül 2019 açıklama yapan AKP’nin İçişleri Bakanı Süleyman Soylu 450 bin Suriyeli bebek doğdu dedi. Mart 2022’deki açıklamada Sağlık Bakanı Fahrettin Koca 754 bin Suriyeli bebek doğdu dedi. Yani 8 yılda 450 bin doğum, son 2,5 yılda 300 bin doğum… 17 Mart 2022 tarihinde Avrupa Bölgesi Göç ve Sağlık Yüksek Düzeyli Toplantısı'nda konuşan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ‘‘754 bin Suriyeli bebeğimiz sağlık tesislerimizde hayata gözlerini açmıştır.’’ ifadelerini kullanmış ve Suriyeli doğumları ile ilgili tam sayı vermiştir. Sağlık Bakanının açıklamaları Sayın Savaş’ı doğrular nitelikte. Bu durumda kim yalan söylüyor? Sayın Lütfü Savaş ve Sağlık Bakanı mı yoksa İçişleri Bakan Yardımcısı ve Bakanlık Sözcüsü İsmail Çataklı mı? Milletimizin aklıyla kimse dalga geçmesin. Kamuoyunun vicdanına bırakıyorum. Milletimiz her şeyi görüyor, AKP’nin bu birbirinden haberi olmayan, lakayt yönetim şekline ilk seçimde gerektiği cevabı verecek.’’ dedi.
CHP Hatay Milletvekili Suzan Şahin, kamuoyunun gündeminde olan polemiğin netleşmesi için Sağlık Bakanının şu soruları cevaplamasını istedi;
1) İlk Suriyeli kafilesinin ülkemize geldiği Nisan 2011 tarihinden Mart 2022’ye kadar geçen sürede kaç Suriyeli çocuk Türkiye’de dünyaya gelmiştir?
2) Suriyeli doğumlarının yıllara göre dağılımı nedir?
3) Nisan 2011 tarihinden Mart 2022’ye kadarki süreçte Hatay’da hangi ilçede kaç Suriyeli doğumu gerçekleşmiştir?
4) Türkiye genelinde iki veya daha fazla yıl üst üste doğum yapan Suriyeli kadın sayısı kaçtır?
5) Hatay genelinde iki veya daha fazla yıl üst üste doğum yapan Suriyeli kadın sayısı kaçtır?”
Foto-Haber: Haber Merkezi

Editör: TE Bilişim