Esnaf ve dayanışma platform üyesi Ali Nehir, Vergi Dairesinin bulunduğu binada yürüyen merdivenlerin çalıştırılmadığı ve asansör olmadığı için üst katlara çıkmakta zorlanan yürüme engelli vatandaşın sitemini dile getirdi.
Ali Nehir, açıklamasında “Merhaba değerli canlar, İşyerimde hesapla kitapla zamlarla boğuşurken yolun karşı tarafından zar zor ilerleyen iki koltuk değneği kullanmak zorunda olan kadın vatandaşımız içeri girdi. Yaşadığı zorluk yüzünden okunuyordu.
Engelli vatandaş sol koltuk değneğini hafif gevşeterek sandalyeyi çekti ve kendini sandalyeye bıraktı.
Yemek talep etti üstüne birde içecek istedi. Sanki biraz sonra gireceği mücadele için güç toplamaya çalışıyordu. Konuşması düzgün bilinçli birine benziyordu.
Yemekten sonra hesap istedi ve “şu vergi dairesine gideceğim ama ne asansör var nede yürüyen merdiven “ dedi!
“Evet elektrik tasarrufu yapılıyor galiba” dedim.
“Ama ben çıkıp inene kadar telef oluyorum “ dedi
“Bu Konuda herhangi bir yere başvursaydınız” dedim!
Vergi dairesinin bulunduğu AVM’de pay sahibi olan bir kuruma gittim şikayetimi dile getirdim, bana vergi dairesine senin yerine birini yolla cevabı verildi.” Beyefendi benim kendimin halletmesi gereken bir iş” dediğimde ,orası senin sorunun! cevabını aldım” dedi
“Resminizi çekip konuyu sanalda paylaşacağım belki müdahale edilir” dedim
“Olur ama yüzüm görünmesin dedi”
Toplum olarak engelli vatandaşlarımızın yaşamını kolaylaştıracak projeleri talep etmediğimiz gibi empati kurmaktan çok uzağız.
Kaldırımın orta yerinde görme engelli vatandaşlar için serilen kabartmalı parkeler bir çok yerde ya bir elektrik direğinde yada bir çukurda son buluyor. Okullarda dershanelerde tekerlekli sandalye girişleri bile formaliteden ibaret kullanışsız. Kütüphanelerde sesli kulaklıklı kitaplar yok. Karşıdan karşıya üst geçitlerde engelliler için asansör yok. Gelişmiş şehirlerde toplu taşıma araçlarında durak sistemi kusursuz bir şekilde işler ve sesli bildirim vardır. Görme engelli birey rahatlıkla şehirde dolaşabilir ve evine dönebilir. Bu sistem Samandağ’da yok. Tekerlekli sandalye kullanan bireylerin direk binebileceği taksi , dolmuş veya otobüs yok. Trafik ışıklarında yaya görme engellileri uyaracak sesli bildirim yok.
Samandağ’da hedef her türlü engelli bireylerin rahat ve güvenli gezebilmesini sağlayacak projeler yapmak ve faaliyete koymak olmalıdır. Şehir engelliler için rahat ve güvenilir olursa herkes için rahat ve güvenilir olur.
Konu başlığımıza dönecek olursak Samandağ Balıkçılar Çarşısı üstünde birinci ve ikinci katlarda Vergi dairesi, mal müdürlüğü, Samandağ Belediyesi, HBB gibi kurumlar var. Bu kurumlardan talebimiz asansörün gerekli bakımı yapıldıktan sonra acilen faaliyete konulmasıdır. Bu sadece engelli bireyler için değil , yaşlı amca ve teyzelerimiz içinde üst katlara çıkma konusunda faydalı olacaktır.
Asansörün elektrik ve bakım masrafını yukarıda saydığım kurumların rahatlıkla karşılayabileceğini tahmin ediyorum. Sevgi ve saygılarımla.” İfadelerine yer verdi.
Foto-Haber:Neslihan Sağaltıcı