Hüseyin Yayman: Samandağ Biberi Coğrafi İşaret Alacak.

İlçemiz tarımının ve ekonomisine katkısıyla vazgeçilmez ürünleri arasında yer alan ve adıyla özdeşleşen Samandağ Biberinin son hasadı TBMM Dijital Mecralar komisyon Başkanı ve Hatay AK Parti milletvekili Hüseyin Yayman’ın katılımıyla gerçekleştirildi.
Mağaracık Mahallesi sakinlerinden Semire Yüksek’in ekmiş olduğu tarlada gerçekleştirilen hasat sırasında Milletvekili Yayman’a İlçe Kaymakamı Murat Kütük,  Ak Parti Samandağ İlçe Başkanı Semir Özdemir, Ziraat Odası Başkanı Selim Kamacı, Muhtarlar Derneği Başkanı Mahir Cebburoğlu, İlçe Tarım Müdürü Öner Sertkol, İlçe Emniyet Müdürü Asuman Karacık, İlçe Sağlık Müdürü Şafak Miçooğulları, Mağaracık Mahallesi muhtarı Nazım Düzel ve vatandaşlar eşlik etti. Milletvekili Yayman, Kaymakam  Kütük ve protokol üyeleri son hasadı yapılan Samandağ biberini çiftçilerle birlikte topladı.
Çiftçi Semire Yüksek, 55 yaşında olduğunu ve atadan babadan kalma bu işi küçük yaşlardan beri yaptıklarını belirterek hasada katılan herkese teşekkür etti.
Ziraat Odası Başkanı Selim Kamacı, konuşmasında “ Değerli bakanımızın her zaman Samandağ’a gösterdiği ihtimam dolayısıyla teşekkür ediyoruz. İlçe ekonomimize önemli katkıları olan Samandağ Biberimizin tanıtımına, çiftçilerimizin dertlerini dinlemede her zaman yanımızda oldu, bundan dolayı sayın bakanımıza müteşekkiriz. Ayrıca önümüzdeki yıllarda sulama suyu olsun, içme suyu olsun 100 yıllık rezervi toplayacak Karaçay Barajının bitirilmesinde gösterdiği eforu hiçbir zaman inkar etmeyeceğiz. Önümüzdeki süreçte biberimizi, fıstığımızı ve diğer ürünlerimizi daha rahat bir şekilde ekmemize ve sulamamıza imkan sağladı. Bundan dolayı kendisine çok teşekkür ediyoruz. Sayın Kaymakamımız da her zaman kapısını çaldığımızda ilgi ve alakalarını esirgememişlerdir sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum. Tarım önemli bir sektör ve bu sektörün önemini kavrayan sayın bakanımız ve sayın kaymakamımız her zaman olduğu gibi sahada ve çiftçinin yanında durmaya devam ediyor.” Dedi.
Ak Parti İlçe Başkanı Semir Özdemir, hasada katılan herkese teşekkür ederek “ İlçe Başkanı olarak Sayın Bakanımıza teşekkür ediyorum. Samandağ’ ın sorunlarıyla ilgili ne zaman bir sıkıntımız olsa yanımızda. Bu gün de Samandağ biberinin hasadında  bizlerle beraber.” Dedi.
Samandağ’ın sadece turizm değil tarımda da önemli bir yere sahip olduğunu ifade eden İlçe Kaymakamı Murat Kütük “Samandağ bizim için tarım ve emeğin başkentidir. Pandemi sürecinde tarımın ne kadar öneme sahip olduğunu gördük. Samandağ’da tropikal meyveler dahil her türlü meyvenin yetişme imkanı var, son derece güzel bir iklime sahip. Kentimizin Samandağ biberi de çok ayrı bir yer teşkil ediyor. Özellikle zayıflamak isteyenler Samandağ biberini istiyorlar. Benim de bizzat arkadaşlarım tarafından zaman zaman biber talepleri geliyor. Sayın milletvekilimizle beraber de artık biberimizin tanıtımını daha kalabalık yerlerde gerçekleştireceğiz. Samandağ biber artık hak ettiği yeri pazarlarda, manavlarda alacaktır inşallah” şeklinde konuştu.
Çocukluğundan bu yana Samandağ biberi yetiştirdiklerini söyleyen Semira Yüksek ise “Bu işi senelerdir sürdürüyoruz, ekmeğimizi Samandağ biberinden kazanıyoruz” dedi.
Ak Parti Hatay Milletvekili Hüseyin Yayman, Samandağ biberinin şifa deposu olduğunun belirtti. 
Milletvekili Yayman Samandağ biberinin kansere karşıda koruma sağladığına değinerek “Covid 19 salgını çiftçiliğin ve tarımın önemini artırdı. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın dediği gibi daima üreten ve çalışan çiftçilerimizin yanındayız. Yanlarında olmaya devam edeceğiz
Samandağ biberi hasadının son döneminde çiftçilerimize yardım etmeye geldik. Samandağ biberi gerçekten bir şifa deposu, metabolizmayı hızlandıran, C vitamini olan, bağışıklık sistemini güçlendiren, kansere karşı insan vücudunda koruma sağlayan ve günümüzün en büyük problemlerinden olan obeziteye karşı Samandağ biberi inanılmaz fayda sağlayan bitkilerimizden bir tanesidir. Lezzeti ve inceliğiyle hem Samandağ’ımıza hem de Hatay’ımıza girdi sağlayan önemli ürünlerimizden bir tanesidir. Salgın süreci tarımın önemini ortaya çıkardı, üretmenin çalışmanın önemini ortaya çıkardı ve Korona ile beraber dünyanın geleceğinin tarımda olduğu ve dünyada ne kadar önemli olduğunu keşfettik. Samandağ biberinin tanınırlık ve bilinirlik bakımından artık daha çok tanıtacağız, insanların bu biberi daha çok tüketmesini sağlayacağız.” dedi.
Coğrafi İşaret Alınacak
Yayman konuşmasının sonunda “Antakya Ticaret ve Sanayi odamızla birlikte şifa deposu olan Samandağ biberi için Coğrafi işaret için girişimini yakından takip ediyoruz.. İnşallah en kısa zamanda Samandağ biberi için coğrafi işareti alacağız..” sözlerini kullandı.

 Foto-Haber:Neslihan Sağaltıcı
 

Editör: TE Bilişim