Kalla Mühendislik sahibi, Harita Mühendisi Merve Kalla, daha önce kat adedi ve bina yüksekliği belirlenmiş binalarda, yeni imar planıyla birlikte merak edilen “İmar planın da belirlenen kat adedini arttırmak mümkün müdür?” sorusuna cevap verdi.
Harita Mühendisi Kalla, konuyla ilgili açıklamasında “Son dönemlerde, özellikle 7181 ve 7221 sayılı Kanunlarla, 3194 sayılı İmar Kanunu’nun 18. maddesinde ve dolayısıyla arazi ve arsa düzenlemesi konusunda önemli değişiklikler yapıldı. Uygulamada karşılaşılan sorunları çözümlemek adına yapılan bu değişiklikler, önemli yenilikleri de beraberinde getirmiştir. Bu değişikliklerden biri de imar planında kat adedi ve bina yüksekliği artırımı ile ilgilidir.
20 Şubat 2020 tarihli ve 31045 sayılı Resmi gazete de yayımlanan kanun değişikliğine göre halk arasında eşitlik ilkesine aykırı olduğu gerekçesiyle parsel bazında imar planı değişikliği (parsel nizamı, kat adedi, yeni çok bina yüksekliği, inşaat oranı vb...) yapılmamasına karar verilmiştir. Bu karar yaşanan mağduriyetleri engelleme amaçlıdır. 3194 sayılı Kanuna eklenen Ek Madde 8 şu şekildedir.  ‘…Parsel bazında; nüfusu, yapı yoğunluğunu, kat adedini, bina yüksekliğini arttıran imar planı değişiklikleri yapılamaz. Bin metrekareden az olmamak kaydıyla oluşmuş adalarda; ada bazında nüfusu, yapı yoğunluğunu, kat adedini, bina yüksekliğini arttıran veya fonksiyon değişikliği getiren plan değişikliklerinde ihtiyaç duyulan kültürel tesis, sosyal ve teknik altyapı kullanımları; adanın merkezine en fazla 500 metre yarıçaplı alanda karşılanmak zorundadır. Taşınmaz maliklerinin tamamının talebi üzerine ada bazında yapılacak imar planı değişikliği sonucunda değerinde artış olan arsanın artan değerinin tamamı değer artış payı olarak alınır. Değer artış payı bedelinin tespitinde 2942 sayılı Kanunun 11 inci maddesinde belirtilen bedel tespit esasları gözetilir...’ Bu değişikliğe göre parsel bazında kat artırımı veya imar planı değişikliği yapılamaz ancak yasada belirtildiği üzere yeterli yüzölçümünü sağlayan imar adalarında, adada yer alan tüm parsellerin maliklerinin talep etmeleri ile imar planı değişikliğine gidilmesi mümkün kılınmıştır. Taşınmaz maliklerinin tamamının talepleri üzerine ada bazında yapılacak imar planı değişikliği sonucunda, değerinde artış olan arsanın artan değerinin tamamı değer artış payı olarak adadaki parsellerin sahiplerinden tahsil edilecektir.
İmar planı değişikliği ile taşınmazda meydana gelecek değer artışının tespiti ise Sermaye Piyasası Kanunu'na göre, yetkilendirilmiş en az iki lisanslı gayrimenkul değerleme kuruluşu tarafından imar planı değişikliği öncesi ve sonrasında parselde meydana gelen değer artış tespiti yapılmak suretiyle, belirlenen ortalama yeni değerden az olmamak üzere, idarece oluşturulan kıymet takdir komisyonu tarafından belirlenecektir. Değer artış payı, en geç taşınmazın ilk satışında veya ruhsat aşamasında taşınmaz maliklerince ödenecektir.” ifadelerine yer verdi.
  Foto-Haber:Neslihan Sağaltıcı

Editör: TE Bilişim