Yeşil deniz kaplumbağası yavruları yumurtalarından çıkarak 7‘den 70’e birçok kişinin katıldığı etkinlikte mavi sularla buluştu.  
Samandağ Çevre Koruma Derneği tarafından farkındalık yaratmak ve                 
toplumsal duyarlılığı arttırmak adına her yıl gerçekleştirilen yeşil deniz kaplumbağalarının(Chelonia mydas) yumurtadan çıkarak denize kavuşma anı dünyanın farklı yerlerinden gelen birçok kişinin katılımıyla gerçekleştirildi.
Dünya Doğayı Koruma Birliği (IUCN) kriterlerine göre nesli kritik olarak tehlike altında olan yeşil deniz kaplumbağasına (Chelonia mydas) ev sahipliği yapan Samandağ Sahilinde yumurtalarından çıkan yavrular, sabahın erken saatlerinde uzmanların ve gönüllü öğrencilerin açtığı yuvalarından çıkıp Akdeniz’in mavi sularıyla buluştu.
Samandağ Çevre Koruma ve Turizm Derneği Başkanı Mişel Atik, etkinlikte yaptığı konuşmada, sabahın erken saatlerinde duyarlılık göstererek gelen herkese teşekkür etti.
Çevre Koruma ve Turizm Derneği Başkanı Atik, konuşmasında, derneklerinin uzun yıllardır bu etkinliği Doğa Koruma ve Milli Parklar adına Deniz kaplumbağalarını izleme ve alan koruma çalışması yürüttüklerini belirterek “Deniz kaplumbağaları dünyada bütün canlıların yaşam zincirinin en önemli bir halkasıdır. Dünya Doğayı Koruma Birliği tarafından nesli tehdit altında olarak gösterilen yeşil deniz kaplumbağaları bu 14 kilometrelik sahil boyunca her yıl yumurtalarını bırakmak üzere sahilimize geliyorlar.  Bunlar dişi kaplumbağalardır. 
Doğayı korumak aslında hepimizin görevi.  Türkiye’ de caretta caretta deniliyor ama bizim burada yeşil deniz kaplumbağaları yaşıyor. Chelonia mydas kaplumbağaları ve bunların nesli daha büyük bir tehdit altında. Türkiye’ de 3 ana sahilde üreme yapıyor ve bunlardan biri de bizim sahilimiz. Başladığımız çalışmalar 60-70 yuvadan 2000 lere ulaştı. Bu yıl büyük bir rekor kırdık.” Dedi.
Kaplumbağaların Mayıs ayından itibaren yumurta bırakmaya başladığını ifade eden Atik, gelinen bu noktaya sevindiklerini fakat bazı olumsuzluklarla da karşılaştıklarını ifade ederek “ Deniz kirliliği kaplumbağaların en büyük düşmanı. Ayrıca çıkan yavrulara ve anaçlarına yengeçler, çakallar, köpekler dahil olmak üzere birçok canlı saldırıyor. Her yıl onlarca kaplumbağamız yaralanıyor ve ölüyor. Bu çalışma içerisinde bizlere katkı sunan en başta gönüllülerimize ve bizleri destekleyen kurum ve kuruluşlara, derneğimizin danışmanı Doç. Dr. Bektaş Sönmez’e teşekkür ediyoruz.” ifadelerine yer verdi.

Doç. Dr. Bektaş Sönmez, bu çalışmaya 2001 yılında başladıklarını belirterek “ilk bu kumsala çalışma yapmak üzere ayak bastığımızda kumsal çok kirliydi, kaplumbağaların durumu çok kötüydü. 22 yılın sonunda büyük bir başarı sağladın tabi bu başarıyı tek başımıza sağlamadık. Sizlerle, yerel halkımızla sağladık. Burada birçok bilimsel çalışma, proje yürütüldü. Umarım geleceğe faydası olur.” dedi.
Gönüllüler tarafından açılan yuvadan çıkan kaplumbağa yavruları 7’ den 70’e birçok insanın heyecanla şahit olduğu yaşam yolculuklarına başlamak üzere mavi denizle buluştu.
Foto-Haber:Neslihan Sağaltıcı

Editör: TE Bilişim