Ziraat Odası Başkanı Selim Kamacı, ilçemizde kullanılan sular başta olmak üzere, çevre kirliliğinin olumsuz etkileri üzerine açıklama yaptı.
Ziraat Odası Başkanı Kamacı, yapılan birçok yanlış sebebiyle ilçemizde birçok hastalığın başka yerlere nazaran daha fazla görüldüğünü belirtti.
Kamacı, konuyla ilgili açıklamasında çözüm önerilerini de sıralayarak “Samandağ ilçesinin su ihtiyacı halen eski şebekeden ve depolanması sureti ile veya arazöz ve tankerlerden temin edilmesinden kaynaklı olarak her yıl olmak üzere ishal ve kusma vakalarına sebebiyet veren mikroplarla yıllardır mücadele edildiğine dair bilgiler deneyimli doktorlarımız tarafından teyit edilmektedir.
Ayrıca İlçemizde buna paralel olarak; şebeke suyu, atık sular, hayvansal atıklar, foseptik ve diğer kirliliklerden kaynaklı olarak ortalamaların çok üzerinde HEPATİT ve diğer bulaşıcı hastalıklara yakalanan hasta vakaları da yıllardır tartışıla gelen bir gerçekliktir.
Yıllardır kullandığımız asbest içeren su boruları asbest içeren depolama sistemi, su borularına karışan atıklar, Asi’ den sağlanan sulama suyu tarımsal ilaçların yanlış kullanımı ve yanlış beslenmeden olduğuna inanılan KANSER vakalarında çok fazla yaygın bir hal almaya devam etmektedir.
Ebeveynlerin çocuklarını sevme biçimine dönüştürdükleri ABUR, CUBUR, asitli ve kimyasal içeren içecek, fastfood gibi yiyeceklerin tüketiminden kaynaklanan yeni nesillerde Fiziki gelişim, Zekada gerileme, direnç azlığı ile birlikte gelecekte potansiyel kronik diyabet ve damar hastalıklarına sebep olacak olan obezite hastalığı da İlçemizde ortalamanın çok üstündedir.
Bunların üstüne;
•    Hayır işlerinden kalan, atıkları, işkembe ve kemikleri ulu orta yerlere dökülmesi
•    Ölü hayvanlarını sulama kanallarına, sahile veya orta yerde bırakılması,
•    Çöplerin rastgele sokağa bırakılması,
•    Caddeye, sokağa tükürülmesi,
•    Çocuklarına çevrenin temiz tutulması ve korunmasının kavratılmaması,
•    Hayvan gübrelerini meskün yerlere bırakılması,
•    Evsel atıklarını caddelere akıtılması,
•    Ahırların meskün yerlere yapılması
•    Sivrisinek ile mücadelede eksiklik

İlçemizde bulaşıcı hastalıkların yayılmasına, Bakteri oluşması hatta bakterilerin yerleşmesine ayrıca sebep olan faktörlerdir. 

Bu noktada:

1-Öncelikle kendimizle yüzleşip hesaplaşalım
2-Çocuklarımıza yapımızın, kültürümüzün, inancımızın temel taşı ve ilk maddesi olan çevre ve kişisel TEMİZLİĞİN önemini kavratalım.
3-Yerel yöneticilerle hesaplaşıp haklarımızı talep edelim.
4-Çevremizi kirletenleri uyaralım.
5-Toplumsal dayanışma ve yardımlaşma içerisinde olalım.
6-Başkalarından üstün olma hevesi ve egosundan vazgeçelim.
7-Bencillik ve kibri; mütevazilik ve hoşgörü ile değiştirelim.” İfadelerine yer verdi.
Foto-Haber:Neslihan Sağaltıcı

Editör: TE Bilişim