SAĞLIK EMEKÇİLERİ SAMANDAĞ’DAN SESLENDİ: Eziyet Yönetmeliği Geri Çekilene Kadar Vazgeçmeyeceğiz! SAĞLIK EMEKÇİLERİ SAMANDAĞ’DAN SESLENDİ: Eziyet Yönetmeliği Geri Çekilene Kadar Vazgeçmeyeceğiz!

Yeşilay Genel Başkanı Doç. Dr. Mehmet Dinç,  Kütahya ve Afyonkarahisar, Uşak, Manisa ve Balıkesir'de yer alan Yeşilay Danışmanlık Merkezlerini (YEDAM) ve şubelerini ziyaret ederek merkezlerin çalışmaları hakkında bilgi aldı.         
Bağımlılıklarla mücadele konusunda YEDAM ve şubeler aracılığıyla Türkiye’nin dört bir yanında sürdürülen projeleri değerlendirdi. Dinç, yeni dönem için yerel yöneticilerle bölgedeki iş birliklerini daha da güçlendirmek için önemli temaslarda bulundu.
Gezisinin ilk adımında bağımsızlık ruhunu gençlere anlatmak üzere Kütahya Dumlupınar Üniversitesinde öğrencilerle bir araya gelen Dinç, Yeşilay’ın bağımlılıklarla mücadele yöntemlerini yarının liderleriyle paylaştı. Kütahya Şube ve YEDAM’a ziyaretlerde bulunan Başkan Dinç, Kütahya’da yapımı devam eden, şube, YEDAM ve sosyal donatı alanlarıyla insanlığa değer katacak Yeşilay Kompleksi’ni de ziyaret etti.
Ziyaretin ikinci durağında bağımsızlık mücadelesinin başladığı nokta olan Afyon’da Vali Kübra Güran Yiğitbaşı’nı ziyaret eden Dinç, “Devletimiz ve milletimizle el ele vererek bağımlılıklarla mücadelede yeni bir dönem başlatıyoruz” dedi.Vali Yiğitbaşı görüşmede bağımlılıklarla mücadeleye dair Başkan Dinç’e güçlü bir birliktelik için destek verdi.
Manisa’da Şube ve YEDAM ziyaretlerinin ardından Asitmen olarak tanınan sosyal medya fenomeniyle bir araya gelen Yeşilay Genel Başkanı Doç. Dr. Mehmet Dinç, bağımlılıklarla mücadelede gençlere ulaşacak proje ve iş birlikleri konusunda istişarelerde bulundu.  Balıkesir Yeşilay Şube ve YEDAM ile tamamlayan ziyaretlerde Dinç, Yeşilay’ın yeni dönemdeki bağımlılıklarla mücadelede izleyeceği yol haritası için planlamalar yaptı.
Yeşilay Genel Başkanı Doç. Dr. Mehmet Dinç: “Bağımlılıklardan kurtulmak için Yeşilay bir telefon kadar yakınınızda.”
Ziyaretler sırasında basına açıklamalarda da bulunan Yeşilay Genel Başkanı Doç. Dr. Mehmet Dinç,şube ve danışmanlık merkezlerindeki işleyiş hakkında bilgiler verdi. 
115 YEDAM Danışma Hattı’nın kurulduğu günden bu yana 1 milyonun üzerinde çağrı aldığını belirten Yeşilay Genel Başkanı Doç. Dr. Mehmet Dinç,“Yaptığımız önleme çalışmalarını Türkiye'nin 120 noktasındaki şubelerimiz, 107 Yeşilay Danışma Merkezimiz ile Bursa ve Diyarbakır'da bulunan Yeşilay Rehabilitasyon Merkezlerimizle yapıyoruz. Binlerce uzmanımız, 100 binin üzerinde Yeşilay gönüllümüz var. İnsanlarımızın bağımlılıklara esir edilmemesi için çok kararlı ve yoğun bir şekilde gece gündüz demeden tek gündemle çalışmalar yapıyoruz. Bağımlılıktan kurtulmak isteyen her vatandaşımıza 115 YEDAM Danışma Hattımızla bir telefon kadar yakınız" dedi.
Doç. Dr. Mehmet Dinç: “YEDAM’larda artık Türkiye'ye özgü geliştirdiğimiz bir bağımlılık psikososyal destek modeli uyguluyoruz.”
Açıklamalarında tüm Türkiye’de hedefledikleri bağımsızlık mücadelesine dikkat çeken Başkan Dinç, bağımlılıklarla mücadelede önleyici yöntemler dışında tedavi edici yöntemlere de dikkat çekti.   Konuşmasında “Türkiye'ye özgü geliştirdiğimiz bir bağımlılık psikososyal destek modeli uyguluyoruz.Örneğin, kumar bağımlılığında Bilişsel Davranışçı Terapi (BDT) ve Motivasyonel Görüşme Teknikleriyle bağımlılıkla nasıl başa çıkılacağını öğretiyoruz.” Dedi.
Yeşilay Hakkında
1920 yılında faaliyetlerine başlayan, dünyanın önde gelen sivil toplum kuruluşlarından biri olan Yeşilay; insan onurunu ve saygınlığını temel alır. Tüm toplumu ayrım gözetmeden zararlı alışkanlıklardan korumak için çalışır. Millî ve ahlaki değerleri önceler. Ulusal ve uluslararası düzeyde önleyici ve rehabilite edici halk sağlığı ile savunuculuk çalışmaları yürütür. Alkol bağımlılığıyla mücadele hedefiyle kurulmuş; kuruluşundan günümüze bağımlılık türleri artıkça Yeşilay’ın tüzüğüne yeni çalışma alanları eklenmiştir. Alkolden sonra; tütün, madde, kumar ve teknoloji bağımlılığı mücadele alanlarına dâhil olmuştur.
Türkiye genelinde 120 Yeşilay şubesi, dünya genelinde 97 Ülke Yeşilay’ı bulunmaktadır. 2015 yılında kurulan Yeşilay Danışmanlık Merkezleriyle (YEDAM) bağımlı bireylere ve yakınlarına ücretsiz ayaktan psikososyal destek hizmeti verilmektedir. Türkiye’nin 81 ili ve KKTC’de olmak üzere toplam 107 YEDAM bulunmaktadır. YEDAM’a 115 Danışma Hattı üzerinden ulaşılabilmektedir. Türkiye’ye özgü bir bağımlılık rehabilitasyon sistemi olan her biri 40’ar yataklı Yeşilay Rehabilitasyon Merkezleriyle Bursa ile Diyarbakır’da alkol ve madde bağımlısı bireylere yatarak hizmet verilmektedir. Toplumu bağımlılıklardan korumak ve bilinçlendirmek için yaptığı çalışmalarından dolayı Yeşilay, 1934 yılından bu yana “Kamuya Yararlı Cemiyetler” arasında yer almaktadır. “Birleşmiş Milletler Ekonomik ve Sosyal Konseyi (ECOSOC) Özel Danışmanlık Statüsü”ne ve “Avrupa Kalite Yönetimi Vakfı (EFQM) Türkiye Mükemmellik Ödülü”ne sahiptir.
Foto-Haber:Nezahat Fırıncıoğulları

Editör: Nezahat Fırıncıoğulları