“Kurtuluş Yok Tek Başına Ya Hep Beraber Ya Hiçbirimiz” “Kurtuluş Yok Tek Başına Ya Hep Beraber Ya Hiçbirimiz”

Samandağ Kadın Yaşam Merkezinin psikoloğu Nurseli Çapar, deprem sonrası bireylerin yaşadığı psikolojik süreçle ilgili bilgilendirme yaptı.
Psikolog Nurseli Çapar, yaşanılan felaket sonrası özellikle yakınlarını kaybedenlerin içerisinden geçtiği yas süreci hakkında yaptığı açıklamada “ Yaşadığımız deprem felaketinin ardından maddi manevi birçok kayıp yaşadık. Bu felaketi yaşadığımız ilk andan kabule geçtiğimiz son ana kadar olan süreci “Yas Süreci” olarak adlandırırız. 
Yas süreci beş aşamadan oluşur. İlk aşama inkar aşamasıdır. “Bu yaşanmış olamaz. Bunlar gerçek değil.” gibi düşünceler zihnimizi sarar. İkinci aşama öfke aşamasıdır. “Evet, bunlar yaşandı, gerçekti ancak neden benim başıma geldi?” düşünceleri oluşur ve inkar yerini öfkeye bırakır. Öfke geride kalanlara, kişinin kendisine veya yaratıcıya yansıtılabilir.
Üçüncü aşama pazarlık evresidir. İnkar ve öfkenin işe yaramadığın gören kişi kendiyle ve çevresiyle pazarlık yapmaya başlar. “İyi bir insan olursam acım hafifler.” gibi düşünceler oluşur. Dördüncü evre depresyon evresidir. Bu evrede yaşanan olayla yüzleşilmiş, eskiye dönmenin mümkün olmayacağı anlaşılmıştır. Bu süreçte büyük bir mutsuzluk, iştahsızlık, uykusuzluk yaşamak normaldir. 
Depresyonun seviyesi kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Bu süreçte yakın çevrenin ve profesyonellerin desteğini almak süreci atlatmayı kolaylaştırır.
Son evre kabullenme evresidir. Bu evrede artık yaşama dönmemizin gerekliliğini fark ederiz. Her ne kadar kayıplarımıza ihanet ettiğimizi düşünsek de bu süreci geleceğe dair planlar yaparak geleceğe umutla bakarak geçirmemiz iyileşme sürecini hızlandıracaktır.
Kayıpları kabullenmemek aslında yaşanması gereken bu süreci sadece ertelemenize ve travmatik bir sürece dönüştürmenize neden oluyor. Yasın ardından kademe kademe düzelme, normale dönme beklenir.  Yas süresi kişiden kişiye değişir fakat aynı seyriyle 6 aydan daha fazla yaşıyorsanız, bu süreç yaşamınızı tamamen etkisi altına almışsa depresyon eşlik ediyor olabilir. Kaybettiklerimizin acısını yaşamak yerine bastırmaya çalışmak, üzüntüyü yaşamaktan kaçınmak kayıpları bize hatırlatan eşyalardan, canlı varlıklardan uzaklaşarak özlem duygusunu yaşamamaya çalışmak bir çözümmüş gibi görünse de durumu daha fazla kötüleştirir. Bu yüzden yas yaşanması gereken bir süreçtir. Eğer bu süreci sağlıklı bir şekilde yaşamakta zorluk çekiyorsanız psikolojik desteğe başvurmanız faydalı olacaktır.” İfadelerine yer verdi.               Foto-Haber: Neslihan Sağaltıcı

Editör: Nezahat Fırıncıoğulları