(ANKARA) - Ankara Serbest Muhasebeciler Mali Müşavirler Odası, (ASMMMO) yaşadıkları iş yükü baskısına tepkilerini dile getirmek için eylem yaptı. ASMMMO Başkanı Turgut Bahadır, “Hazine ve Maliye Bakanlığı yetkililerine yaptığımız hem yazılı hem sözlü başvurularımızı dikkate alması için meslektaşlarımızın masa başında ölmesi mi gerekli? Mali müşavirler olarak neredeyse 7/24 ofislerimize hapsediliyoruz” dedi.

Ankara Serbest Muhasebeciler Mali Müşavirler Odası, (ASMMMO) meslektaşlarının artan iş yükü ne tepkilerini dile getirmek için oda binası önünde eylem yaptı. Eylemde, muhasebeciler ve mali müşavirler ellerinde "Artık nefes alamıyoruz", "Sesimizi duyun", "Çalışmayan sisteminizden bıktık", "Angaryaya hayır", "Duyun sesimizi bıçak kemikte" yazılı dövizler taşıdı.

ASMMMO Başkanı Turgut Bahadır, yaptığı açıklamada; “Hazine ve Maliye Bakanlığı yetkililerine yaptığımız hem yazılı hem sözlü başvurularımızı dikkate alması için meslektaşlarımızın masa başında ölmesi mi gerekli” dedi. Bahadır, mali müşavirlerin iş yükünün dayanılmaz boyutlara ulaştığını söyledi. Bahadır, mali müşavirler aracılığıyla alınan beyan ve bildirimlerin sayısının her geçen gün arttığını, bu beyan ve bildirimlerin içeriklerinin kolaylaşmak yerine zorlaştığını ifade etti.

“MESLEKTAŞLARIMIZIN STRESİ ARTMAKTA”

“Gelişmiş ülkelerde iş verimini artırmak için haftalık çalışma günlerinin dört güne indirilmesi tartışılırken biz Mali Müşavirler olarak neredeyse 7/24 ofislerimize hapsediliyoruz” diyen Bahadır, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Görünürde mükellef veya işverenlerden istenilmekle beraber, iktisadi ve sosyal hayata ilişkin ihtiyaç duyulan hemen her veri mali müşavirler aracılığıyla toplanılır hale gelmiştir. Bu durum meslek mensuplarının zaten çok ağır bir iş yükü altında ezilmelerine sebebiyet vermekte iken bir de beyan ve bildirimleri almak için kullanılan sistemlerin sağlıklı çalışmaması ve yoğunluk dönemlerinde tıkanması, zamanla yarışan meslektaşlarımızın streslerini katbekat artırmaktadır. Meslektaşlarımız, rutin dönemlerde dahi beyan ve bildirimleri sağlıklı bir şekilde hazırlayamaz hale gelmiştir.”

“BEDEN VE RUH SAĞLIKLARI BU YÜKÜ KALDIRAMIYOR”

Mali Müşavirlerin iş yükünü hafifletecek çözüm önerilerini Hazine ve Maliye Bakanlığı yetkililerine hem yazılı hem de sözlü olarak birçok kez aktardıklarını ifade eden Bahadır, “Yaptığımız her görüşmede, mali müşavirlerin ağır iş yükü altında ezildiği, omuzlarındaki yükün artık dayanılmaz bir seviyeye geldiğini, meslektaşlarımızın beden ve ruh sağlıklarının bu yükü kaldırmadığı sıklıkla ifade ettik” dedi.

“İNSANİ ŞARTLARDA YAŞAMAK BİZİM DE HAKKIMIZ”

Önerilerine yıllardır sessiz kalındığını ve bu yüzden sorunların büyüdüğünü ifade eden Bahadır, beyan ve bildirimlerin sadeleştirilmesi, bilgi sistemleri alt yapılarının modernize edilmesinin şart olduğunu söyledi. Bahadır, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Ölçüsüz bir iş yükü ve adil olmayan ücret tarifesi, mali müşavirlerin iş ve yaşam dengesini olumsuz etkiliyor ve insani yaşam hakkını ellerinden alıyor. Sorunlarımıza ivedi olarak çözüm üretilmesi için haykıran 130 bin meslek mensubunun çığlıklarına duyarsız kalınmamalıdır. Artık mevcut işlerimizi yapamaz hale geldik, bıçak kemiğe dayandı. İnsani şartlarda yaşamak biz mali müşavirlerin de anayasal hakkıdır. Hazine ve Maliye Bakanlığından her ay beyan sürelerinin uzatılmasını değil, günümüzde yapay zeka teknolojisinin kullanıldığı bir çağda, elektronik uygulamalar aracılığıyla toplanan verilerin etkin bir şekilde sınıflandırılmasını ve yasal olarak veri talep eden kurumlarla, örneğin TÜİK, Merkez Bankası ve Kamu İhale Kurumu gibi tüm kamu kurumlarıyla paylaşılmasını talep ediyoruz. Aynı verilere dayalı olarak yapılan tekrarlı beyan ve bildirim yüklerinin hafifletilmesini istiyoruz. Ayrıca, vergi beyan dönem ve sürelerinin, resmi tatil günleri dikkate alınarak düzenlenmesini talep ediyoruz. Şu an meslek camiasında bir infial hali mevcuttur.”

KOOP-İŞ SENDİKASI GENEL BAŞKANI ALEMDAR'DAN DERİMOD'A: "ÖRGÜTLÜ TOPLUMA VE ÇALIŞANLARIN SENDİKAL TERCİHİNE SAYGI DUYUN" KOOP-İŞ SENDİKASI GENEL BAŞKANI ALEMDAR'DAN DERİMOD'A: "ÖRGÜTLÜ TOPLUMA VE ÇALIŞANLARIN SENDİKAL TERCİHİNE SAYGI DUYUN"

 

Kaynak: anka