TÜRK İŞ Genel Başkan Yardımcısı Ramazan Ağar, Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun ikinci toplantısının ardından, “Yine herhangi bir rakam telaffuz edilmedi. Görüşmelerimiz devam edecek. Sayın Bakanımız, bugünkü toplantıda yoktu. Çalışma Genel Müdürümüz ile birlikte, onun başkanlığında gerek hükümetin gerek TÜİK’in gerek Maliye’nin gerek işverenlerimizin görüşleri alındı… Bunun belirleyicisi hükümet olacak. Hükümet ile işveren bu konuda yaklaşımları iyi olursa üçlü mutabakatla bu sonuca gideriz. Şu anda mutabakat olur mu olmaz mı demenin bir anlamı da yok. Çünkü bir rakam ortada yok. O nedenle biz bunu daha detaylı bir şekilde TÜRK-İŞ Genel Başkanımızla, hükümet yetkilileri ile de görüşerek bir sonuca gitmeyi kısa zaman içerisinde düşünüyoruz" açıklamasını yaptı.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2024 yılı asgari ücretini belirlemek için bugün saat 13.30'da Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nda ikinci kez toplandı. Toplantıda; Hazine ve Maliye Bakanlığı ve Ticaret Bakanlığı ile Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) temsilcilerinin ekonomik verileri paylaştığı öğrenildi.

TÜRK İŞ Genel Başkan Yardımcısı Ramazan Ağar, Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun ikinci toplantısının ardından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nda açıklama yaptı. Ağar, şunları söyledi:

KISA ZAMAN İÇERİSİNDE BİR MUTABAKATA VARILARAK BİTİRİLMESİNİ ARZU EDİYORUZ

“Bugün Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun ikinci toplantısını yaptı. Dolayısıyla yine herhangi bir rakam telaffuz edilmedi. Görüşmelerimiz devam edecek. Sayın Bakanımız, bugünkü toplantıda yoktu. Çalışma Genel Müdürümüz ile birlikte, onun başkanlığında gerek hükümetin gerek TÜİK’in gerek Maliye’nin gerek işverenlerimizin görüşleri alındı. Ayrıca 4 ayrı iş kolunda asgari ücretle çalışan arkadaşlarımızın görüşleri alındı. Onların geçim şartlarını, kendi dillerinden duydular. Şu anda bir sonuç yok. Ancak tahmin ediyorum, görüşmeler süratle devam edecek. Çünkü yıl sonuna yaklaştık. Kısa zaman içerisinde bir mutabakata varılarak bitirilmesini arzu ediyoruz. Ama rakam belli olmadığından dolayı şu anda bir şey söyleme imkanımız da maalesef yok. Zaten geçim şartları belli. Asgari ücretle çalışan insanların geçinemediği belli. Asgari ücretle çalışan insanların ev kirasını, elektrik, su, doğalgaz faturasını ödeyemediklerini biliyoruz. Bilhassa büyükşehirlerde 10 bin liradan aşağı ev kirası yok. Belki Ankara‘da 10 bin liraya da ev kirası yoktur. O nedenle bunları iyi değerlendirmek lazım. 

“ŞU ANDA MUTABAKAT OLUR MU OLMAZ MI DEMENİN BİR ANLAMI DA YOK. ÇÜNKÜ BİR RAKAM ORTADA YOK”

Bu insanların alım gücünü düşünerek, ‘Markette nasıl alışveriş yapacak, insanlar haftada bir defa çocuklarıyla birlikte bir restorana gidebilecek mi?’ Bunlara pek imkan olmadığı gözükmekte. Bunun belirleyicisi hükümet olacak. Hükümet ile işveren bu konuda yaklaşımları iyi olursa üçlü mutabakatla bu sonuca gideriz. Şu anda mutabakat olur mu olmaz mı demenin bir anlamı da yok. Çünkü bir rakam ortada yok. O nedenle biz bunu daha detaylı bir şekilde TÜRK-İŞ Genel Başkanımızla, hükümet yetkilileri ile de görüşerek bir sonuca gitmeyi kısa zaman içerisinde düşünüyoruz.

“BU HAFTA İÇERİSİNDE İNŞALLAH TEKRAR BİR ARAYA GELEREK BU İŞİN SONUCUNA BİR AN ÖNCE GİDİLMESİNİ İSTİYORUZ”

Zaten asgari ücretin anlamı nedir? En az ücret demektir. Asgari ücrette de genelde çalışan insanlarımızın örgütlü olmamasından dolayı, yani sendikalı olmamasından dolayı genelde bütün iş yerlerinde asgari ücretle çalışmaktadırlar. Vasıflısı da vasıfsızı da asgari ücretle çalışmaktadırlar. Biliyorsunuz, ülkemizde büyük kayıt dışı da var. Kayıt dışını da konuşmak lazım ama şu anda yeri değil. Kamuoyunu yanlış yönlendirmeme anlamında bizleri takip etsinler. Bu hafta içerisinde inşallah tekrar bir araya gelerek bu işin sonucuna bir an önce gidilmesini istiyoruz. Asgari ücretin insanlarımızı mutlu edecek bir şekilde sonuçlanmasını diliyorum. İnşallah sonucu iyi olur.”

Ağar, Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun üçüncü toplantısının gününün belli olmadığını belirterek, “Günü belli değil. Görüşüp bize bilgi verecekler. Kısa zaman içerisinde bilgi verirler diye düşünüyoruz” dedi.

Kaynak: anka