Balıkçı tekneleri avlanma yasağının sona ermesiyle birlikte Çevlik Balıkçı Barınağı’nda düzenlenen törenle “Vira Bismillah” diyerek büyük umutlarla denize açıldı.       
Düzenlenen törene İlçe Kaymakamı Murat Kütük, Samandağ Belediye Başkanı Aydın Duran, Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdür Yardımcısı Turgay Türkyılmaz, İl Tarım ve Orman Müdürü Ergün Çolakoğlu, İMEAK Deniz Ticaret Odası İskenderun Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Kutlu ve yönetim kurulu, İMEAK DTO İskenderun Şubesi Meclis Başkanı Adnan Yener, Akdeniz Su Ürünleri ve Hayvansal Mamüller İhracatçıları Birliği(ASHİB) Başkan Vekili Ali Can Yamanyılmaz, İSTE Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cemal Turan, Şube Müdürü Ahmet Taştekin, Hatay Bölgesi Su Ürünleri Kooperatifleri Birlik Başkanı Celal Bilen, AKİB Yönetim Kurulu Başkanı Necdat Sin, İlçe Emniyet Müdürü Asuman Karacık, tekne sahipleri, balıkçılar ve çok sayıda vatandaş katıldı. İlçe Tarım Müdürlüğünden Nilay Balcı’nın sunumunu yaptığı törende, İl Tarım Müdürlüğü tarafından düzenlenen resim yarışmasına katılan resimler sergilendi. Halkoyunları ekibi gösterilerini sergiledi. Dualar edildi, temsili olarak tekneyle denize açılındı. Törene katılanlara balık ekmek ikram edildi.
Hatay Su Ürünleri Birlik Başkanı Celal Bilen; av sezonunun başladığını fakat balıkçıların çeşitli sorunlarla mücadele ettiğini belirterek, bu sorunlarla ilgili taleplerini Ankara'ya ilettiklerini belirtti. Bilen, konuşmasında “Ankara'nın her zaman yanımızda olmasını istiyoruz. Hatay Balıkçısı, Karadeniz Balıkçısı gibi her zaman onlara verilen haklardan yararlanmak istiyor. Bizler size balıkçılarımız için geliyoruz, birliğin ayakta olabilmesi için balıkçılarımızın da yanımızda olması gerekiyor, kooperatiflerimizin yanında olamazlarsa onlar da yavaş yavaş maddi durumdan dolayı kötüye gidecekler. Sizden tek ricam var birlik olarak bizi destekleyin. Sorunları elbirliğiyle giderelim. Av sezonu açılış törenimiz Hayırlı uğurlu olsun.” dedi.
Akdeniz Su Ürünleri Ve Hayvansal Mamüller İhracatçıları Birliği Başkanı Ali Can Yamanyılmaz konuşmasında “2021-2022 Su Ürünleri avcılık sezonu açılış törenine hepiniz hoş geldiniz. Hatay başta olmak üzere tüm ülkemizde faaliyet gösteren balıkçılarımıza hayırlı bir sezon diliyorum. Balık ve su ürünlerinin sağlığımız üzerinde ciddi derece olumlu etkisi vardır. Çok değerli bir besin kaynağıdır. Hepimizin bildiği gibi su kaynakları ve su Ürünleri konusunda ülkemiz çok büyük zenginliklere sahip. Kaynaklarımızdan elde ettiğimiz ürünleri dünya markası haline getirmek için ciddi çalışmalarımız var. 2020 Su Ürünleri ihracatımız 982 milyon 2021 yılının ilk 8 ayında ihracatımız ise 880 milyon ve bu yıl sonu itibarıyla %30 artışla 1 milyon 300 bin dolara ulaşacaktır. Bugün Avrupa'ya ihraç ettiğimiz tek hayvansal ürün balıktır. Avrupa'da balık talebi günden güne artıyor. ülkemizin su ürünleri açısından balıkçılık filomuzun komşu ülkelerle kıyaslandığında üstün olduğumuzu ifade edebilirim. Tarım Bakanlığımız ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğümüz balık ihracatını ve üretimini arttırmak için ellerinden geleni yapıyorlar, kendilerine de çok teşekkür ederim. Balıkçılarımızın hayırlı bir sezon geçirmesini temenni ederim.” İfadelerine yer verdi.
İskenderun Deniz Ticaret Odası Başkanı Kemal Kutlu”Deniz Ticaret Odası Samandağ’dan Karataş'a kadar olan bölgede yani İskenderun Körfezi'nde denizle uğraşan tacirlerin kurduğu bir oda bu odaya denizci kardeşlerimizde üye. Balıkçı kardeşlerimizin dertlerini dinlemeye onların sorunlarını çözmeye çalışıyoruz. İskenderun Körfezi zengin bir yumurtlama alanı bilindiği gibi, o yüzden korumamız gereken bir alan, kafesle balık yetiştirme alanında da uygun bir bölge.  Alanımızı Körfezi korumak için neler yapılabilir noktasında üniversitemizde birlikte çalışıyoruz. Konumuz balık nüfusunu artırmak ve çevremizi olabildiğince temiz tutmak. Bu konuda elimizden geleni yapacağımızdan şüpheniz olmasın. Türkiye'nin diğer yerlerinde de bu konudaki uzmanlarımızın buraya bekliyoruz 2021-2022 av sezonumuz Hayırlı uğurlu olsun.”dedi.
Hatay İl Tarım Müdürü Ergün Çolakoğlu, balıkçı teknelerinin heyecanla denize açılmayı beklediklerini ifade ederek “İnşallah gece 12'den sonra balıkları avlamaya başlayacaklar. Ülkemiz önemli ölçüde balıkçılık kaynağına sahiptir. Su Ürünleri kapsamında hem ithal eden hem de ihraç eden bir ülke konumunda olup, su ürünlerinde pozitif bir dış ticaret dengemiz mevcuttur.  Avrupa Birliği'ne tek ihraç ettiğimiz hayvansal ürün balıktır. İnsan sağlığı açısından balığın haftada 2 defa tüketilmesi gerekiyor ancak kültürel değerlerimizin etkisi sebebiyle balık tüketiminde oldukça geri kalmış bir durumdayız. Ülkemizde balık tüketimi 6.26 kilogramdır çok düşük bir tüketimimiz bulunuyor. İlimizde İskenderun, Samandağ, Dörtyol ve Hassa olmak üzere 4 adet Balıkçı Barınağımız bulunmaktadır.  İlimiz İskenderun Liman başkanlığına bağlı ve müdürlüğümüz tarafından ruhsatlandırılmış 391 Balıkçı gemimiz bulunmuş olup bunlardan 52 adedi 12 metreden büyük 339 adedi ve 12 metreden küçüktür. Amatör balıkçı sayımız 6075 gerçek kişi ruhsat sayımızda 1500'e yakındır.  Müdürlüğümüze bağlı 4 adet Kontrol teknemiz olup Samandağ, Arsuz ve İskenderun ilçelerimizde hizmet vermektedirler. Yine deniz avcılığının yanı sıra üretim konusunda da ilimizde 17 adet su ürünleri yetiştiriciliği tesisi bulunuyor. Balıklarımızı denizlerde avlarken bunların üretilmesine ve korunmasına yardımcı olmak gerekiyor. Bu anlamda denizlerimizi korumamız gerekiyor. “Çevreci balıklar sahili temizliyor” projesi kapsamında sahillere balık şeklinde geri dönüşüm kumbaraları konuldu. İnsanlarımızın pet şişeleri ve buna benzer atıklarını bu geri dönüşüm kutusuna atmalarını rica ediyorum. Denizlerden çok fazla çöp çıkıyor. Trollerimiz açıldıkları zaman günde 1 tona yakın kirli atık çıkardığına şahit oluyoruz. Denizlerde bizim, tabiatta bizim bunları korumamız gerekiyor. Marmara, Ege ve Karadeniz'de av sezonu 1 Eylül'de başladı. Akdeniz bölgemiz sıcak olması sebebiyle buranın açılışını 15 Eylül de yapıyoruz. Üç tarafımız denizlerle çevrili önemli geçim kaynağımız balıkçılıktır. Balıkçılık kanunları gereği yılın bazı dönemlerinde av yasağı getirilmektedir. Denizlerin korunması su ürünlerinin korunması ve balık avcılığında sürdürülebilirliğinin sağlanması amacıyla uygulanan av yasağı bölgemizde bugün sona ermektedir. Balıkçılık sezonumuz başlıyor. İnşallah herkese hayırlı olur. Herkese ‘Vira bismillah ’diyoruz. Tüm balıkçılarımıza rastgele” ifadelerine yer verdi.
Samandağ Belediye Başkan Yardımcısı Aydın Duran, katılımcılara hoş geldin dileklerinde bulunarak “Balıkçılarımız denize açılarak önümüzdeki 7,5 ay boyunca rızıklarını arayacaklar. Bu süreç zarfında ağlarınızın hep dolu çıkmasını temenni ederim. Yeni sezonun geçimini balıkçılıktan sağlayan tüm balıkçılarımıza ve halkımıza hayırlı uğurlu olmasını diliyorum.” Dedi.
Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdür Yardımcısı Turgay Türkyılmaz, balıkçılara kazasız, bereketli ve hayırlı bir sezon diledi. Ruhsatsız olarak kaçak avcılıkla etkin mücadele sürdürdüklerini anlatan Türkyılmaz, “2020 yılında ülkemizde yaklaşık 786 bin ton su ürünleri üretimi gerçekleştirdik. 2023 yılında toplam üretimimizin 1 milyon ton civarında gerçekleşeceğini öngörmekteyiz. Balıklarımızı da 3’te 2’si Avrupa Birliği ülkeleri olmak üzere Amerika Birleşik Devletleri, Japonya, Rusya gibi 100’e yakın ülkeye ihraç ediyoruz. Türkiye’nin güçlü bir balıkçılık filosu var. Ruhsat sahibi balıkçıların haklarını korumak için uzun yıllardır yeni gemi girişine izin vermedik. Geçen yıl aldığımız kararla balıkçılarımız Doğu Akdeniz’in uluslararası sularında 12 ay avcılık yapabiliyor. Su ürünleri avcılarına ve yetiştiricilerine 2003 yılından bugüne kadar yaklaşık olarak 10 milyar liranın üzerinde bir destekleme ödemesi gerçekleştirdik. Ekosisteme zarar veren yabancı ve istilacı balon balıklarıyla mücadele için bu balıkları avlayan balıkçılarımıza destekleme ödemesi başlattık. 2021 yılında avlanılacak 5 milyon 500 bin adet balon baliği için 5 milyon lira destekleme ödemesi yapmayı öngörmekteyiz. Ayrıca bu balıkların ekonomiye kazandırılması için gereken kolaylığı da sağlıyoruz.” dedi.
İlçe Kaymakamı Murat Kütük, Akdeniz’ de bereketli bir sezon yaşanmasını temenni ederek, konuşmasında “1 Eylül itibarı ile diğer denizlerimizde balıkçılık sezonu başlamıştı. Bugün gece yarısı itibarıyla ilçemizin ve Akdeniz’in balıkçıları’ da ‘Vira Bismillah’ diyerek denize açılacaklar. Hayırlı, uğurlu olmasını temenni ediyorum. Bu arada balıkçılarımıza dikkatli olmaları konusunda bir uyarı yapmak istiyorum. Gelecek yıllardaki verimliliğimizin ve balık üretimimizin sağlıklı bir şekilde devamı için konulmuş kurallara muhakkak riayet edilmeli. Özellikle küçük balıkların avlanmaması, daha da önemlisi denizlerimizin temizliğine önem verilmesi gerekiyor. Aksi takdirde davranış gelecek yıllardaki kıtlığın habercisi olacaktır. Aldığımız haberlere göre Karadeniz ve Marmara’ da av sezonu bereketli başlamış. İnşallah Akdeniz’ de de bereketli bir başlangıç olur. Bütün balıkçılarımıza bereketli bir yıl diliyorum. Allah kaza bela vermesin. Yeni sezon hayırlı uğurlu olsun. Vira Bismillah.” ifadelerine yer verdi.
Foto-Haber:Neslihan Sağaltıcı

Editör: TE Bilişim