ODTÜ'de resmi tören yapılmamasına karşı öğrenciler, akademisyenler ve mezunlar kendi olanaklarıyla tören düzenledi.

ODTÜ Rektörlüğü, yıllardır ODTÜ’deki Devrim Stadyumu’nda düzenlenen mezuniyet törenini "güvenlik" gerekçesiyle iptal etmiş, törenin bu yıl fakülteler bünyesinde ayrı gün ve saatlerde yapılması kararını almıştı.

ODTÜ yönetiminin bu kararına başta üniversite öğrencileri, akademisyenleri ve mezunları olmak üzere çok sayıda tepki gelmişti.

ODTÜ öğrencileri de 6 Ağustos'ta Devrim Stadyumu'nda mezuniyet töreni düzenleyeceklerini duyurmuştu. Kılıçdaroğlu da dün akşam yaptığı sosyal medya paylaşımında; “Rektörlük yerleşkeye girişlere 'birinci derece aile yakını' kısıtlaması getirmiş. Bay Kemal önlemi alıyorlar akıllarınca. Korkmasınlar, öğrencilerimiz amacına ulaştıysa benim gelmeme gerek yok” demişti.

POLİS BAZI PANKARTLARI KAMPÜSE SOKMADI

Evrensel'de yer alan habere göre, rektörlük meuzniyet töreni için kampüse girişte “birinci derece aile yakını” sınırlandırması getirirken, üniversitenin A1 ve A4 kapılarında polis konuşlandırıldı. Mezuniyet töreni için hazırlanan bazı pankartların kampüse girişi polis tarafından engellendi.


TOPLULUK GÖSTERİLERİ VE PROTESTOLARLA BAŞLADI

Ancak mezuniyet törenine öğrenciler, aileler, akademisyenler ve mezunları katılımı kitleseldi. Törende sık sık “Verşan Kök ODTÜ'ye rektör olamaz” sloganları atıldı. Tören ABB'nin Melih Gökçek döneminde ODTÜ ormanının bir kısmını katlederek başlattığı Rant Yolu projesinin geçtiğimiz günlerde Mansur Yavaş tarafından tekrar başlatılmasına karşı "Mansur Yavaş bize karşı Melih Gökçek olmak istiyorsa biz de onun karşısında Kavaklık direnişi olacağız! " sözlerinin yer aldığı tepki mesajıyla başladı. Ardından ODTÜ Eşli Danslar Topluluğu'nun gösterisi ile devam eden tören saat 17.00 civarında geleneksel açılış konuşmasıyla resmen başlamış oldu.


MÜCADELE KAZANDIRDI

ODTÜ Moleküler Biyoloji ve Genetik öğrencisi Burcu Şekerzade yaptığı açılış konuşmasında, pankartların güvenlik sorunu olarak bahane gösterilmesine itiraz edildi ve rektör tarafından gösterilen bu bahanenin ODTÜ’yü geleneklerinden koparmak için atılmış bir adım olduğunun altını çizdi.


ODTÜ’lülerin Devrime sadece geleneklerini ifade ve muhafaza etme isteğinden değil, aynı zamanda büyük değişimlerin ve dönüşümlerin de göstergesi olduğu için sahip çıktığını ifade eden Şekerzade, konuşmasında “ODTÜ Moleküler Biyoloji ve Genetik öğrencisi Burcu Şekerzade yaptığı açılış konuşmasında Rektörlük mezuniyet töreninin Devrim'de yapılmasını talep eden ODTÜ'lülere destek verenlere 'iç işlerimize karışmayın' dedi. Aslında olan atanmış rektörün mezuniyetin gerçek sahibi olan ODTÜ bileşenlerinin iç işlerine karışması ve onların iradesini tanımamasıdır. Resmi mezuniyetin gerçekleşmesi talebi okul bileşenleri tarafından dile getirilirken, rektörlük üniversite bileşenlerinin dışında bir karar mekanizmasıyla iktidar tarafından atanmıştır. Bizler atanmış rektörleri de, üniversitenin bileşen hukuk dışında alınan kararıları da kabul etmiyoruz. Şenliğimizi kazanırken ‘Olanak Yoksa Biz Varız’ demiştik. Bugün mezuniyetimizden şenliğimize bizim dışımızda alınan tüm kararların karşısında dayanışmamızla, mücadelemizle var olmaya devam edeceğimizi bu mezuniyet aracılığıyla bir kez daha gösterdik.” ifadelerine yer verdi.

Şekerzade’nin konuşmasının ardından bölümlerin, “Devrim yürüyüşü” yapıldı. Yürüyüş sırasında öğrenciler ülkenin durumuna ilişkin mesajların yer aldığı pankartlar taşıdı.

Bazı pankartların “güvenlik” gerekçesi ile içeri alınmaması “Bu pankart ‘güvenlik sebebiyle’ iptal edilmiştir” pankartı ile eleştirildi. Pankartları kampüse alınmayan öğrenciler de ellerinde pankarta tutuyormuş gibi yürüdü. Bir mezun, “Çocuk da yaparım, kariyer de” yazılı döviz ve çocuğu ile birlikte yürüdü.

O senenin önemli gelişmelerine dair politik göndermeli pankartlarıyla gündeme gelen ODTÜ Mezuniyet Töreni’nde bu sene ekonomik kriz ve enflasyon, TÜİK’in güven vermeyen istatistikleri, İstanbul Sözleşmesi, kayyum rektör Verşan Kök’ün yasakçı zihniyeti, Gökçek döneminde başlayıp Mansur Yavaş tarafından devam ettirilen ve binlerce ağacın katledildiği yol projesi başta olmak üzere çeşitli toplumsal konulara dair çok sayıda pankart taşındı.

Pankartlarda şu mesajlar yazılıydı:

“Bu devirde kimse sultan değil, padişah değil.”

“Evrimi öğretmeyi reddettiğiniz çocukların sizi virüslerden korumasını bekleyemezsiniz.”

“Biz senin yılgın bir hoşgörü ile düzenleyeceğin KKM mezuniyetine mi kaldık?”

“Bu ülkenin hiçbir şeyi yoktu; bu kadar yıpranmasının mantığını anlamak mümkün değil; mutlaka birileri bir şey yaptı.”

“Dürüst olmak lazım kardeşim; enflasyon sebep faiz sonuç; dinozora kimse bir şey yapmadı.”

“Nitelikli eğitim sınıfsız sınıflarda verilir”

“Enflasyonun bu kadar yükseldiğini bilseydik, pankartı ODTÜ’ye girerken bastırırdık.”

“Enflasyon calculus notlarımın toplamını geçti.”

“Gözlerimizdeki ışıltıyı da satmışlar.”

“Ankapark’taki dinozorlarla ortak özelliğimiz, ikimizin de gençliğinin çürümesi.”

“Ama onlar o kadar TOK Kİ, açın halinden ne anlasın.”

“Türk lirasını geri dönüştürsek değerlenir mi?”

“Üç tarafı denizle, dört tarafı asbestle.”

“Soruları değil sorunlarımızı çalın.”

“Hey o ‘beşli’, hey o ‘beşli.’ İhale yolu taşlı. O beşliler gidecek, rantların gözü yaşlı.”

KILIÇDAROĞLU: GÖZLERİNİZDEN ÖPÜYORUM

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu da Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda, "Bu kutlama hakkınızdır, gözlerinizden öpüyorum" dedi ve mezuniyet töreninden video paylaştı.

NE OLMUŞTU?

Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Rektörlüğü, öğrencilere yazı göndererek Devrim Stadı’nda yapılması planlanan mezuniyet töreninin Kültür ve Kongre Merkezi’nde yapılacağı duyurdu. Rektörlük, yazıda “Farklı grupların tören alanımızı kendi amaçları doğrultusunda bir protesto alanına çevireceği yönünde bilgiler almış bulunuyoruz” ifadelerini kullandı.

Karara tepki gösteren öğrenciler ise bazı topluluklar ve bölüm temsilciliklerinin çağrısıyla forum yaptı. Toplam sekiz karar alınan forumdan hem eylem hem Devrim’de mezuniyet çıktı. Kararın ardından 30 Temmuz’da rektörlük önünde Devrim Mezuniyet Yürüyüşü istemlerini dile getirmek ve kamuoyunda farkındalık yaratmak için eylem yapıldı.

Rektörlükten 6 Ağustos’a dek Devrim’de mezuniyet düzenlenmesi, aksi halde Devrim’deki törenin, 6 Ağustos’ta öğrenciler tarafından yapılacağı bildirildi.

Ayrıca mezuniyet töreni geçtiğimiz yıl da Covid-19 pandemisi bahane edilerek iptal edilmişti.

Editör: TE Bilişim