Torba tekliften Varlık Fonu’na "ayrıcalık" çıktı

AKP'nin Meclis'e sunduğu 20 maddelik yeni torba tekliften Türkiye Varlık Fonu'na süper ayrıcalık çıktı. Buna göre, TVF’nin şirketleri, kamu şirketlerine uygulanan mevzuat ve kısıtlamalara tabi olmayacak. Bu uygulama şirket, TVF’de olduğu sürece devam edecek

TE Bilişim
TE Bilişim
Editör
Yayınlanma
44 Gösterim

Torba teklif ile Türk Telekom ve Turkcell’in denetlenmesinin önü tamamen kapatılıyor. FETÖ ile bağlantılı olduğu gerekçesiyle el konan önemli şirketlerin TMSF aracılığıyla elden çıkarılmasına olanak sağlanıyor.

Birgün’den Hüseyin Şimşek’in haberine göre; AKP milletvekilleri tarafından TBMM Başkanlığı’na sunulan torba kanun teklifi, Varlık Fonu bünyesine alınan şirketlerin denetlenmesinin önünü tamamen kapatıyor. Teklifin yasalaşması durumunda, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’nun (TMSF) kayyum olarak atandığı şirketler satılabilecek.

Yarın TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşmelerine başlanacak AKP’nin teklifine göre, aralarında Boydak, Koza Madencilik ve İpek Holding’in de bulunduğu, FETÖ ile iltisaklı olduğu gerekçesiyle kayyum atanan şirketler TMSF tarafından satılabilecek. TMSF, kayyum görevini yürüttüğü şirketlerin yetkilerini, Türk Ticaret Kanunu’na tabi olmadan yürütebilecek. Bu durumda 2016’dan beri sahipleri kaçak pozisyonda olduğu için elden çıkarılamayan şirketler, istenilen miktarda teklifin gelmesi durumunda satılabilecek. Bu şirketler, Varlık Fonu’na da satılabilecek. Teklifle ayrıca, TMSF’ye kaynaklarını devlet aleyhine açılan uluslararası davaların takibine ilişkin Cumhurbaşkanlığı’nca verilen görev ve yetkilerinin gerektirdiği ölçüde kullanma hakkı da verilecek. TMSF, kayyum olarak görevlendirildiği şirketlerin genel kurullarının yetkilerini, Türk Ticaret Kanunu hükümlerine tabi olmadan kullanılabilecek. Bu kapsamda bir şirketin bölünmesine karar verilmesi halinde Fon, bölünme yolu ile kurulan bu şirkete da kayyum olarak atanacak.

ŞİRKETLERE MUAFİYET

Teklifle, Varlık Fonu bünyesinde bulunan, fon tarafından kurulan ya da fonun sonradan devraldığı şirketlere de çeşitli istisnalar getiriliyor. Buna göre, kamu şirketlerine uygulanan mevzuat kısıtlamaları ve Rekabetin Korunması Kanunu dışındaki kanunlar, fon şirketleri için uygulanamayacak. Fona sonradan devredilen Türk Telekom ve Turkcell gibi şirketler, kamu denetiminin dışına çıkarılacak. Bu şirketlerin Sayıştay tarafından denetlenip denetlenmeyeceği konusundaki tereddütler de bu yola giderildi.

Teklifle ayrıca TMSF tarafından tasfiye süreci yürütülen bankaların haklarında mahkumiyet kararı bulunmayan hissedarlarına sermaye payları oranında kar payı ödemesine imkan veren düzenleme de hayata geçecek.

Editör: TE Bilişim
Editör Hakkında
Yorumlar