HBB’den Zarar Gören Mezar Taşları İçin Teknik Ekip Görevlendirildi HBB’den Zarar Gören Mezar Taşları İçin Teknik Ekip Görevlendirildi

İlçemiz Samandağ’da yerleşim alanı içinde kurulma aşamasında olan beton santraline tepki sesleri yükselmeye devam diyor. 
Daha önce santralin kurulduğu bölgede toplanan Yeşilada ve Atatürk Mahallesi sakinleri bu sefer de çarşı merkezinde basın açıklamasıyla seslerini duyuracak.
“Santralin durdurulması ve taşınması” talebiyle 25 Mart Pazartesi ( Bu gün ) saat 13.00’da Samandağ Abdullah Cömert alanında (Oytun Alanı) gerçekleştirilecek olan  "Hastalık Santraline Hayır" konulu Basın açıklamasına yoğun katılımın olması bekleniyor.  
Mevlüd Oruç, basın açıklaması ile ilgili yazılı olarak paylaştığı duyuruda şu ifadelere yer verdi.
 “Halkımıza önemle! Karşı karşıya olduğumuz tehlikenin farkında mısınız? 
Hatay’ın Samandağ İlçesinde, Meskün alan olan üç mahallenin ortasında, Atatürk Mahallesi, Yeşilada Mahallesi ve Yeni mahallenin arasında,  Çevre Yolunun dibinde, Sulak alan olan Asi nehri eski yatağının dibinde, Yüzlerce öğrencinin öğrenim gördüğü “Meryem Karaçaylı” ilköğretim okulunun yanında, her gün onlarca çalışanın ve yüzerce müşterinin iş yaptığı bankaların dibinde, Tarımsal alanın içinde, Yüzlerce işyerinin olduğu Küçük Sanayi Sitesinin dibinde İzinsiz, Ruhsatsız ve Kaçak olarak kuruluşu devam eden beton santralinin;  DURDURULMASINI VE TAŞINMASINI TALEP EDİYORUZ.  
 Yaşam, okul, iş, tarım ve sulak alanda zehir santrali istemiyoruz!
Beton Santralinden yayılan toz;  havanın yönüne göre çok geniş bir alana yayılacaktır. Yeşilada, Tekebaşı ve Meydan mahalleleri, Yeni mahalle Liman mıntıkasına kadar, Atatürk mahallesi çarşıya kadar, Cumhuriyet mahallesi Zezaniye’ye kadar ve Çöğürlü ve Sutaşı mahalleleri beton santralinden yayılacak Toz’un etki alanında olacağı için bütün Samandağ’ını ilgilendiriyor. Eski ve yeni Asi nehri yataklarını yani yer üstü ve yer altı suyunu ve dolayısı ile deniz suyunu ve çok geniş alanda ikamet edenleri ve bu geniş alanda yaşayan bütün canlıları kirleteceği için bütün Samandağ’ını ilgilendiriyor. Toz’un geniş etki alanında yer alan insanlar, araçlar, evler, iş yerleri, bitkiler, ağaçlar, her türlü tarım, mandalina ve bütün narenciye, seracılık, hayvancılık, süt ve süt ürünleri, arıcılık ve arı ürünleri vb yoğun kirlilikten etkilenecektir.  Sebze ve meyve ticareti yolu ile bütün Türkiye'yi ve bütün sebze meyve tüccarlarını ve nakliyecilerini ve ihraç ürünleri dolayısı ile bütün dünyayı ve bütün ihracatçıları ilgilendiren bir felakettir.  Beton santralinden yayılan zehirli tozlar “Besin Zinciri Yolu” ile insanları ve bütün canlıları hastalığa ve ölüme götürecektir. Beton santralinden çıkan toz herhangi bir toz değil. Aynı zamanda Asbest dâhil birçok sağlığa zararlı kimyasalı içinde barındırır. Beton santralinden yayılan Toz’un içindeki kimyasallar Zatüre’ye,  solunum yolları hastalıklarına, Koah gibi, Akciğer hastalıklarına ve kansere neden olacaktır. Toza maruz kalan Sera bitkileri, Mandalina vb diğer Narenciye ürünleri tozdan dolayı fotosentez yapamayacak, çiçeklenmeyecek, verimi düşecek ve ölecektir.  Toza maruz kalan Hayvanların verdiği süt sağlıklı değildir. Toza maruz kalan sudan yakalanan balık sağlıklı değildir. Toza maruz kalan arıcılık ürünleri sağlıklı değildir.  Beton Santralinden yayılan toza maruz kalan insanlar sağlıklı değildir. 
Sürekli toz’a maruz kalan insanlar; Sinir sistemi, karaciğer, böbrekler, mide ve bağırsaklar, solunum organları ve kan yapıcı organlar üzerinde kronik veya akut zehirlenmelere neden olur.
                         Foto-Haber:Nezahat Fırıncıoğulları

Editör: Nezahat Fırıncıoğulları