(ANKARA) – CHP Hatay Milletvekili Nermin Yıldırım Kara, mali müşavirler ve muhasebecilerin taleplerine ilişkin, “Meslektaşlarımızdan gelen, hem iş koşullarının insani boyutuna yönelik hem de tüm bu çaba sonucunda sağlıklı bir veri alınamayacak olmasına dair şikayetler giderek artmaktadır. İyi hesaplanmamış bir girişim, mesleki sorunlara zemin hazırlamıştır” dedi.

CHP Hatay Milletvekili Nermin Yıldırım Kara, mali müşavirler ve muhasebecilerin talepleri hakkında yazılı açıklama yaptı. Kara, şikayetlerin arttığına, mesleki sorunlara zemin hazırlandığını söyledi.

Mali müşavirlerin ve muhasebecilerin, yoğun dönemlerde ve kriz zamanlarında üzerlerine yüklenen fazla sorumluluk ve strese dikkati çeken Yıldırım Kara, “Vergi gelirlerinin toplanması ve bakanlığın çeşitli planlamalar yapması adına meslektaşlarımızdan üç aylık periyotlar halinde enflasyon düzenlemesi talep ediliyor. Enflasyon muhasebesi, yaklaşık 20 yıl önce yıllık olarak hazırlanması koşulu ile birkaç defa uygulanmıştı. Fakat, bu sene yayınladıkları 30 Aralık 2023 tarihli Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile 3 aylık kısa periyotlar şeklinde enflasyon düzenlemesi talep edilerek, kısa sürelerde verilerin yetişmesi için meslektaşlarımızdan insanüstü bir çaba beklenmektedir.” dedi.

“SAĞLIKLI VERİ ALINAMAYACAK”

Mali müşavirler ve muhasebecilerin yaşadığı sorunların giderek arttığını kaydeden Kara, “Üstelik mali müşavir ve muhasebecilerin tek iş yükünü bu değil, ‘sadece Nisan ayında GİB tarafından ilan edilen vergi takviminde toplam elli alt beyan bildirimin verileceği’ görülmektedir. Aynı şekilde, deprem bölgelerinde uygulanan mücbir sebep halinin sonlanması da aynı takvim dönemine denk gelmektedir. Görülüyor ki, istenilen tüm bu veriler, muhasebe tekniklerinin gerçekleriyle uyuşmamaktadır. Meslektaşlarımızdan gelen, hem iş koşullarının insani boyutuna yönelik hem de tüm bu çaba sonucunda sağlıklı bir veri alınamayacak olmasına dair şikayetler giderek artmaktadır. İyi hesaplanmamış bir girişim, mesleki sorunlara zemin hazırlamıştır” ifadesini kullandı.

“VERİLEN KARARLAR HEM MÜKELLEFİ HEM MESLEKTAŞLARIMIZI OLUMSUZ ETKİLİYOR

Bugüne kadar geçici vergi beyannamelerinde yapılan uygulamalara değinen Kara,  şunları kaydetti:

“Geçici vergi beyannameleri, bir yıl içinde üçer defa verilmekte; bu esnada, fiili uygulama olarak, bilanço çıkartılmamakta, yıl sonunda hesaplanmaktadır. Ancak bahsi geçen bu tebliğ ile geçici vergi beyannamelerinde, her 3 ayda bir defa, kesin hesaplar çıkmadan enflasyon düzenlemesi yapılması talep edilmektedir. Bu ne teknik açıdan mümkündür ne de bunun için gerekli altyapı ve vakit söz konusudur. Gelir İdaresi Başkanlığının teknik olanakları yetersizdir. Her ay bilanço çıkartmak ve bunun üzerinden enflasyon hesaplaması yapmak oldukça büyük bir iş yükü oluşturmaktadır. Meslektaşlarımızın bu konuda basit ancak hayati birkaç talebi bulunuyor: Tebliğ ile getirilen fiili olarak imkânsız bu isteklerden vazgeçilmeli, ihtiyaç duyulan ek süre ivedilikle onaylanmalıdır, ayrıca bilgi sistemlerinin modernizasyonu gereklidir. Bu hem mükelleflere ödeme kolaylığı oluşturacağı gibi hem de meslektaşlarımız için kısıtlı zamandan kaynaklı sorunların da önüne geçecektir." 

 

 

 

HAKAN FİDAN, İSLAM İŞBİRLİĞİ TEŞKİLATI ZİRVESİ'NDE: "İSRAİL'İN CEZASIZ KALMAMASI İÇİN TÜM DİPLOMATİK YOLLARI KULLANACAĞIZ" HAKAN FİDAN, İSLAM İŞBİRLİĞİ TEŞKİLATI ZİRVESİ'NDE: "İSRAİL'İN CEZASIZ KALMAMASI İÇİN TÜM DİPLOMATİK YOLLARI KULLANACAĞIZ"

 

Kaynak: anka