Rapora ilişkin NASA’nın (Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi) üst düzey isimleri Bill Nelson, Nicola Fox, Dan Evans ve David Spergel basın toplantısı düzenledi. Sözü ilk alan Bill Nelson, bu çalışmanın odak noktasının "sansasyonellikten bilime" geçiş olduğunu söyledi. Eski bir astronot ve ABD Senatosu'nun eski bir üyesi olan Nelson, dünya çapında yaptığı seyahatlerin kendisine UAP gözlemlerine duyulan küresel hayranlığın kanıtını verdiğini ifade etti.

''Öğrenilecek daha çok şey var''

BBC International'ın canlı blog şeklinde aktardığı habere göre; Nelson çalışmadan çıkarılacak en önemli sonucun "öğrenilecek daha çok şey var" olduğunu söyledi.  NASA'nın açıklanamayan fenomenleri analiz etmek üzere diğer ajanslarla çalışacağını sözlerine ekleyen Nelson, gökyüzünü taramak için yapay zeka ve makine öğrenmesine başvurucaklarını da açıkladı. Nelson, ''Göklerde yaşanabilirlik arayışını sürdüreceğiz'' dedi.

''Uzaydan geldiğine dair kanıt yok''

Nasa'nın bir araya getirdiği panelin bağımsızlığını vurgulayan Nelson, 2021'de fırlatılan James Webb Teleskobu da dahil olmak üzere son teknolojik gelişmelerin uzayda Dünya benzeri başka gezegenler bulacağımızı neredeyse kesin hale getirdiğini söyledi. Nelson, UAP'lerin uzaydan geldiğine dair hiçbir kanıt olmadığını, ancak ne olduklarını bilmediğimizi belirtti: ''Bu işe herhangi bir önyargımız olmadan, ancak bir keşif dünyasında olduğumuzu anlayarak başlıyoruz.''

NASA Bilim Misyonu Direktörlüğü'nden Nicola Fox, ''UAP'ler gezegenin en büyük gizemlerinden biri. Bunun nedeni ise böylesi hadiselere ilişkin yüksek kaliteli sınırlı sayıda veri olmasından'' ifadelerini kullandı. Fox, rapor edilen çok sayıda UAP gözlemine rağmen, tipik olarak "UAP'nin doğası ve kökeni hakkında kesin bilimsel sonuçlara varmak için kullanılabilecek" yeterli veri olmadığını anlattı.

Atanacak direktörün kimliği açıklanmadı

Fox, NASA'nın "gelecekteki verilerin değerlendirilmesi için sağlam bir veri tabanı oluşturmak" üzere bir UAP Araştırma Direktörü atadığını duyurdu. Fox, atanan direktörün veri toplama ve analiz sürecinde yapay zeka ve makine öğrenimini kullanacağını da sözlerine ekledi. Ancak bu ismin kim olduğuna ve ne kadar maaş alacağına ilişkin NASA yöneticilerinden bir yanıt çıkmadı.

''Amacımız yol haritası oluşturmaktı''

Simons Vakfı Başkanı David Spergel, "Amacımız NASA'nın UAP olaylarının doğasının anlaşılmasına katkıda bulunması için bir yol haritası oluşturmaktı" dedi. Spergel, "Nasa'nın varlıklarına baktık. Okyanus, yakın yüzey ve atmosferin kapsamlı bir resmini sunsa da tipik olarak UAP olayları için gereken çözünürlüğe sahip değiller" ifadesini kullandı.

Mevcut veri setinin "sınırlı" olduğunu söyleyen Spergel, daha fazla veri toplamak için halkın rolünün "abartılamayacağını" ve NASA'nın mevcut veri boşluklarını doldurmak için kitle kaynak kullanımına geçeceğini aktardı.

NASA raporu ne diyor?

NASA'nın raporu, UFO gözlemlerinin çoğunun açıklandığını, ancak "bilinen insan yapımı veya doğal fenomenler" olarak hemen tanımlanamayan çok az olduğunu belirtiyor. NASA, ''UAP'lerin arkasında dünya dışı kaynakların olduğu sonucuna varmak için hiçbir neden olmadığını" söylüyor. Ancak bu olasılığı da göz ardı edemiyor.

Editör: Nesli