CHP Genel Başkan Yardımcısı Özgür Karabat, şubat ayında konut satışlarının yüzde 17.3 arttığını belirterek, “Uzun zamandır düşme eğiliminde olan satışların ekonomide olumlu bir iyileşme olmamasına rağmen artması akıllarda soru işaretleri yaratıyor. Bu şu anlama geliyor, konut sahibi olanlar yine toplumun en zengin kesimleri ya da elinde yüklü miktarda sıcak para tutanlar oluyor. Kısmi fiyat düşüşlerini fırsat bilenler bu koşullarda servetlerine servet katmaya devam ediyor. Olan yine yoksul vatandaşa oluyor. AKP'nin bu krizden çıkacak ne öngörüsü ne de planı var. Bu çark kırılmadıkça emekçiler kiralık ev bulmakta dahi zorlanmaya devam edecek” dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Özgür Karabat, konut satışlarındaki artışa dikkat çekti. Karabat, yaptığı açıklamada, dar gelirli, ücretli ya da memurların konut edilmelerinin en temel yolunun krediden geçtiğini belirterek, ancak yüksek faizler nedeniyle çalışanların, emeği ile geçinenlerin bankaların önünden dahi geçemediğini söyledi.

 SALİH UZUN: "SİYASAL İKLİMİ KALICI OLARAK DEĞİŞTİRMENİN YOLU PARLAMENTOCULUKTAN GEÇER" SALİH UZUN: "SİYASAL İKLİMİ KALICI OLARAK DEĞİŞTİRMENİN YOLU PARLAMENTOCULUKTAN GEÇER"

İktidarın yıllardır yanlış ekonomi politikaları uyguladığını ifade eden Karabat, “Yıllardır izlenen akıl dışı faiz politikası 1 yılda 3 Maliye Bakanı 3 de Merkez Bankası Başkanı yedi. Günün sonunda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ‘Faiz sebeptir, enflasyon neticedir’ tezinden vaz geçildi. Ancak bu makas değişikliğinin bedelini ağır bir biçimde ödüyoruz. Faizler tarihi seviyelere yükselmişken, ‘ben ekonomistim’ diyen Erdoğan'ın ağzından faize dair tek söz dahi duyulmuyor. Bu tabloda bırakın ev sahibi olmayı, kiralık ev bulmak bile problem haline geldi” dedi.

TÜİK'in son açıkladığı konut satış istatistiklerine dikkat çeken Karabat, “Veriler ücretli veya dar gelirli için ev sahibi olmanın imkansızlığını ortaya koyuyor. Uzun zamandır sert düşüşler yaşayan konut piyasasında son aylarda dikkat çeken bir hareketlenme yaşanıyor. Türkiye genelinde konut satışları Şubat ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 17,3 artarak 93 bin 902 oldu” ifadelerini kullandı.

KONUT SAHİBİ OLANLAR YİNE TOPLUMUN EN ZENGİN KESİMLERİ YA DA ELİNDE YÜKLÜ MİKTARDA SICAK PARA TUTANLAR OLUYOR”

“Uzun zamandır düşme eğiliminde olan satışların ekonomide olumlu bir iyileşme olmamasına rağmen artması akıllarda soru işaretleri yaratıyor” diyen Karabat, şunları söyledi:

“Bu veriler dikkatli incelendiğinde kredili /ipotekli satışların önceki yılın ocak-şubat dönemine göre yüzde 56,1 azaldığı görülüyor. Bu şu anlama geliyor, konut sahibi olanlar yine toplumun en zengin kesimleri ya da elinde yüklü miktarda sıcak para tutanlar oluyor. Kısmi fiyat düşüşlerini fırsat bilenler bu koşullarda servetlerine servet katmaya devam ediyor. Olan yine yoksul vatandaşa oluyor. AKP'nin bu krizden çıkacak ne öngörüsü ne de planı var. Bu çark kırılmadıkça emekçiler kiralık ev bulmakta dahi zorlanmaya devam edecek.”

Kaynak: anka