Samandağ Emek ve Demokrasi Güçleri tarafından 10 Ekim 2015 tarihinde tarihe “Ankara Gar Katliamı” olarak geçen olayda hayatını kaybedenler anılarak, basın açıklaması gerçekleştirildi.
İlçemiz Abdullah Cömert Alanında gerçekleştirilen anma töreni ve basın açıklamasına Halkların Demokratik Partisi (HDP), Türkiye İşçi Partisi (TİP), Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi (SYKP), Toplumsal Özgürlük Partisi (TÖP), Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) ve Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası( SES) üyeleri katıldı.
IŞID tarafından gerçekleştirilen olayda hayatını kaybeden 104 kişi için saygı duruşu ile başlayan basın açıklamasında TİP adına İlçe Yönetiminden Ferit Diker, Eğitim Sen adına Şube Yöneticisi Esat Kudret, SYKP adına İlçe Eş Başkanı Yusuf Kimyon ve TÖP adına Taylan Görür birer açıklama yaptı.
“FAİLLERİ BİLİYORUZ!”
TİP adına basın açıklamasını okuyan Diker, “10 Ekim 2015 Türkiye'nin dört bir yanından ülkenin içinde bulunduğu kasvet ve karanlığı emek, barış ve demokrasi feneri ile aydınlatmaya gelen binlerce insanın Ankara Tren garında buluşacağı gündü.
Ankara'nın umut kokan sabah saatlerinde  sermaye destekli cihatçı çetelerin ardı ardına patlattıkları bombalar, 104 yurttaşımızı hayattan kopardı ve yüzlerce yurttaşımızı fiziksel ve ruhsal olarak yaraladı.
Failleri biliyoruz!
Failler 7 Haziran ile 1 Kasım arasında onlarca katliam ile kasvetli havayı devam ettirmek isteyenlerdir.
Failler bir avuç zenginin iktidarı için yüzlerce insanı hayattan koparacak kadar acımasız canilerdir.
Failler Madımak' ın, 78 1 Mayıs’ının, Bahçelievler’in failleridir.
Sizler Ankara garının tam ortasında açtığınız karanlık çukurun içinde   sinmiş, çaresiz ve korkan bir toplum arzunuzdan, devşireceğiniz oy hesapları yaparken, bizler 104 canımızın aydınlık fenerleri ile hane hane, insan insan, yürek yürek aylar sonra sizinle hesaplaşma gününü örgütlüyoruz!
Onlarca dilden, onlarca kültürden gelip tek bir ağızdan yan yana, umut ve özgürlük türküsü söyleyen halkların birlikteliğini; ne açlığa mahkum eden ekonomi politikalarınız ne yasalarınız ne de patlattığınız bombalar engel olamayacaktır!”” ifadelerine yer verdi.
“HALKIN ADALETİNDE ZAMAN AŞIMI YOKTUR”
Eğitim Sen Samandağ Şubesi adına açıklama yapan Yönetim Kurulu Üyesi Kudret, adaletin hakkın, haklıya teslim edilmesi olduğunu belirterek “Tam yedi yıl 104 can. Adalet arayışı kesintisiz sürüyor. Bir yandan zaman aşımı tehdidi bir yandan Anayasa Mahkemesinin geçen yıl verdiği “Engellenebilirdi” içerikli dehşet karar…
Adalet Adalet Adalet… İnsanlık tarihi kadar eski bir talep ve özlem…
Ki adalet çok büyük bir değer ve adalet arayışı da öyle. Adalet hakkın haklıya teslim edilmesidir. Erkeni, geçi, azı, çoğu olmayan nadir değerlerden biri. Ya vardır ya yoktur.
Ki adalet kısa zamanda ve hiçbir kuşkuya yer vermeyecek şekilde, telafisi mümkün olan durumlarda hakkı haklıya teslim etmektir. Ya katliamlara kurban verdiklerimiz.
En kutsal saydığımız yaşama hakkı ellerinden vahşice alınan canlarımıza hangi hakkı nasıl teslim edeceğiz ki adalet yerini bulsun.
Belki de unuttuğumuz bir şeyi tekrar hatırlamalıyız. Hesap sormak…
Belki de gün gelecek devran dönecek katiller halka hesap verecek sloganını daha sık ve daha gür atmalıyız.
Maraş’ın hesabı sorulabilseydi Sivas olur muydu?
Sivas’ın hesabı sorulabilseydi Ankara-Gar katliamı ve nicesi olur muydu?
Sorulmayan her hesap yeni bir katliamın ebesi olmuş hep bu ülkede… Buna izin vermemeliyiz…
Bir de şu olağanlaştırılmaya çalışılan zaman aşımı… Unutulmasın ki halkın adaletinde zaman aşımı yoktur…
Biliyoruz ki hiçbir hesap mahşere kalmaz, kalmayacak da… Katiller bu ülke halklarına hesap verecek er ya da geç ...
Yitenler adaletin bir ihtiyaç olmayacağı bir dünyanın inşa sürecinde yitti. Onlara layık olmalıyız…
O dünyanın inşasına kaldığımız yerden devam etmeliyiz. Sınıfsız ve sömürüsüz…
Adaletin bir ihtiyaç olmadığı bir dünya ve ülke temennisiyle...
Gün gelecek devran dönecek katiller halka hesap verecek..." ifadelerine yer verdi.
“10 EKİM KATLİAMINDA ÖLENLERİ UNUTMAYACAĞIZ, UNUTTURMAYACAĞIZ!” 
SYKP adına açıklama yapan Samandağ ilçe Eş Başkanı Kimyon Ankara katliamının emek, barış ve demokrasi uğruna ödenen ağır bedellerden sadece biri olduğunu belirterek “7 Haziran 2015 Seçimleri sonrasında ülkeye egemen hale getirilmeye çalışılan şiddet ve korku iklimine karşı barışı, demokrasiyi ve emeğin haklarını savunmak için “Emek, Barış ve Demokrasi Mitingi ’ne katılmak üzere   on binlerce yurttaşımız emek, barış ve demokrasi özlemiyle Türkiye’nin dört bir yanından yola çıkmış ve Ankara Garı önünde buluşmuştu. 10 Ekim 2015 sabahında bu alanda yüreklerinde sevgi, gözlerinde gülümseme, dillerinde barış türküleri olan on binlerce kişi kardeşçe yan yana bulunuyordu. O karanlık dönemde hepimize umut veren bu coşkulu birliktelik saat 10’u 4 geçe birbiri ardına patlayan iki bomba ile kana bulandı.
104 insanımızı yitirdiğimiz, yüzlerce insanımızın fiziksel, yüzbinlerce insanımızın ruhsal olarak yaralandığı 10 Ekim katliamı, emek, barış ve demokrasi uğruna ödenen ağır bedellerden sadece biridir. 10 Ekim katliamı, 6 Haziran Diyarbakır ve 20 Temmuz 2015 Suruç katliamlarıyla başlayan ve ardı ardına gelen IŞİD saldırılarının bir parçasıdır. Başta 10 Ekim katliamı olmak üzere 7 Haziran 2015 ve 1 Kasım 2015 seçimleri arasında bunca katliamın neden yaşandığının cevabı verilmeden 10 Ekim katliamının arka planı aydınlatılamayacaktır.
Ankara saldırısının yedinci yılı vesilesiyle kaybettiğimiz arkadaşlarımızı, yoldaşlarımızı ve canlarımızı bir kez daha saygıyla anarken, onların demokrasi ve özgürlük talebi için mücadele ederlerken yaşamlarını yitirdiklerini bir an olsun aklımızdan çıkarmayacağız. Onların demokrasi, barış ve özgürlük isteyen seslerini meydanlardan, sokaklardan eksik etmeyeceğiz. Şimdi bu talebin daha gür sesle ve daha geniş yığınlar tarafından sahiplenilmesinin yaşamsal önemde olduğu günlerden geçtiğimizi biliyoruz. O yüzden yitirdiklerimizin anılarına bağlı kalarak bu talepleri diktatörlüğünü ilan etmek için sabırsızlananların suratlarına haykırmaya devam edeceğiz. Toplumsal muhalefet güçlerinin birliğini sağlamak ve bu gidişe dur demek için elimizden geleni ardımıza koymayacağız. 10 Ekim katliamında ölenleri unutmayacağız, unutturmayacağız!” ifadelerine yer verdi.
“EMEĞİN VE ÖZGÜRLÜKLERİN ÜLKESİNİ BİZ KURACAĞIZ”
TÖP İlçe Örgütü adına açıklama yapan Görür “Ankara Garı'ndaki katliamın 7. yıl dönümünde; yitirdiğimiz 103 insanımızı saygıyla anıyoruz.
Ne kaybettiklerimizi unutacağız ne de katliamları, şiddeti, baskıyı normalleştirip faşizmi kurumsallaştırmak isteyen iktidara yenileceğiz. Faşizm kandan ve katliamdan beslenir. Faşist rejimin inşası için ülkemizi bombalar cumhuriyetine dönüştürerek her defasında daha fazla suç işlediler, her defasında daha fazla kana buladılar memleketi.  Ama yetmedi! Saltanatlarını tahkim etmek için daha fazlasına ihtiyaç duyuyorlar.
İşte o yüzden, işçilerden kadınlara, Kürtlerden Alevilere, gençlere doğaya;  kan, zulüm, savaş politikalarıyla saldırarak, kendi bekaları için ülkeyi adım adım kaosa sürüklüyorlar.
Failler yarattıkları cezasızlık rejiminde ödüllendirilmiş, canlar yitip gitmiş ne gam! Yeter ki sürsün saltanatları! Ama hesapları boşa çıkacak.
10 Ekim'in acı ve öfkesini içinde taşıyan halk güçlerinin faşizmin karşısındaki barajı savaşa ve katliamlara karşı birlikte mücadeleyle kuvvetlenecek. Hesaplaşacağız! Emeğin ve özgürlüklerin ülkesini biz kuracağız. Barış içinde yaşayacağımız demokratik bir cumhuriyeti kazanacağız." ifadelerine yer verdi.
Foto-Haber:Neslihan Sağaltıcı

Editör: TE Bilişim